ΔΣΑ: Ζητά έρευνα για τα εκατομμύρια ευρώ που έκαναν φτερά από τον ειδικό λογαριασμό της εισφοράς για την ανεργία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να μπει ένα τέλος στην υπερδεκαετή κοροϊδία με την εισφορά υπέρ ανεργίας για τους αυτοαπασχολουμένους επιχειρεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, που κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ζητώντας να διαλευκάνει την υπόθεση των χαμένων αποθεματικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η αναφορά στρέφεται κατά «παντός υπαιτίου προσώπου για το ζήτημα της διαχρονικής από του έτους 2011 και μέχρι σήμερα διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων που συνεστήθη στον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) με το άρθρο 44 του ν. 3986/2011 από όλες τις διοικήσεις του e-ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και των διατελεσάντων υπουργών Εργασίας». Εν προκειμένω κατά του Κωστή Χατζηδάκη, του κ. Σπύρου Πρωτοψάλτη και όλων των προκατόχων τους, από την ημέρα κατά την οποία θεσπίστηκε η συγκεκριμένη εισφορά, που ανέρχεται σε 10 ευρώ μηνιαίως και, όπως είναι προφανές, δεν χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των ανέργων.

Οπως καταγγέλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο ειδικός λογαριασμός που συστάθηκε το 2011 είναι ελλειμματικός, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του διοικητή του ΟΑΕΔ από τον Απρίλιο του 2020, το αποθεματικό του ανερχόταν σε 62.800.000 ευρώ. Ομως ο ΔΣΑ εκτιμά ότι το ποσό θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιο και συγκεκριμένα τουλάχιστον 133.380.000 ευρώ. Αυτό προκύπτει από έναν μέτριο υπολογισμό 180.000 ασφαλισμένων που κατέβαλλαν 10 ευρώ για 114 μήνες και με εισπραξιμότητα γύρω στο 60%, ενώ υποθετικά, εάν πλήρωναν όλοι θα έπρεπε να έχει 205.200.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΔΣΑ στηλιτεύει το γεγονός ότι οι αρμόδιοι κατά νόμο υπουργοί και διοικητές των εμπλεκόμενων φορέων «ουδέποτε απάντησαν στις επανειλημμένες οχλήσεις να παράσχουν την απαιτούμενη λογοδοσία για την τύχη των αποθεματικών του ειδικού λογαριασμού και τη διαχείρισή του».

Ακόμα χειρότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι λόγω των πολύ αυστηρών κριτηρίων, από το 2011 έως τα μέσα του 2020, μόλις 400 επιστήμονες είχαν λάβει το συγκεκριμένο επίδομα ανεργίας, ενώ κατόπιν δικού τους αιτήματος υπήρξε και μια μικρή ενίσχυση με εισοδηματικά κριτήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημειώνει, τέλος, ότι «έχοντας εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια, διά της συνεχούς αναζήτησης λογοδοσίας από τους υπευθύνους για την τύχη των αποθεματικών του ειδικού λογαριασμού ανεργίας επιστημόνων, με αποστολή ταυτόσημης αναφοράς στον έχοντα την εποπτεία των άνω φορέων υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από τις 31 Μαΐου 2021, χωρίς καμία απάντηση μέχρι σήμερα και έχοντας βάσιμες ενδείξεις για σοβαρό έλλειμμα αυτού, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών αν και όπου υπάρχουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ