Η Καρύταινα είναι χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου γύρω από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Βρέντης. Ο οικισμός ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα που του έδωσαν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού τύπου εκκλησίες. Έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.
Κοντά στον ιστορικό οικισμό της Καρύταινας βρίσκονται δύο γεφύρια που ενώνουν τις πλαγιές ανάμεσα στις οποίες ρέει ο ποταμός Αλφειός, κοντά στη συμβολή του με τον ποταμό Λούσιο. Αποτελούν μέρος της διαδρομής που συνδέει την Ανδρίτσαινα με τη Στεμνίτσα, μέσω της ομώνυμης ιστορικής πόλης. Το παλαιότερο από τα δύο είναι πέτρινο και χρονολογείται από τον βυζαντινό Μεσαίωνα, με ανακατασκευές το 1441 και μετά τον εμφύλιο.
Η νεότερη τοξωτή γέφυρα από οπλισμένο σκυρόδεμα, που αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας μελέτης, κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 δίπλα στο πέτρινο γεφύρι. Το πεντάκτινο πέτρινο γεφύρι ονομαζόταν και «γέφυρα του πεντοχίλιαρου», επειδή απεικονιζόταν στην πίσω όψη του πιο γνωστού χαρτονομίσματος των δραχμών.