Στο ραδιόφωνο Real Voice 99,5 Fm στην Ρόδο στον Τέρη Χατζηιωάννου και στην Νατάσα Παμπρή φιλοξενήθηκε η Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα και ανέφερε για μισθούς και ακρίβεια:
Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός αν υπολογιστεί με βάση την αγοραστική δύναμη τότε η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ των 22 Κρατών -μελών της Ευρωζώνης όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat.
Η Ρουμανία όπως και άλλες χώρες που έχουν μικρότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση διότι το κόστος ζωής είναι φθηνότερο.
Με βάση την αγοραστική δύναμη, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος μόνο από αυτόν της Βουλγαρίας, της Λετονίας και της Σλοβακίας.
Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας ανέρχεται στα 713 ευρώ , χαμηλότερος στην ΕΕ είναι στη Βουλγαρία με 399 ευρώ και ο υψηλότερος είναι στο Λουξεμβούργο με 2.387 ευρώ.
Οι χώρες που δεν έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό είναι η Δανία, η Ιταλία,η Αυστρία ,η Φινλανδία και η Σουηδία
Σήμερα το 18% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με έως 500 ευρώ μικτά (μερική απασχόληση), το 33% με έως 700 ευρώ μικτά, ενώ με έως 800 ευρώ μικτά αμείβεται το 47%.
Το επίπεδο ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών.Τα νοικοκυριά δεν έχουν άμυνες,δεν έχουν πλέον αποθέματα . Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και ροκανίζονται από τον πληθωρισμό. Η προγραμματισμένη αύξηση του βασικού μισθού δεν έχει αντίκρισμα και δεν επηρεάζει το σύνολο των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι δαπάνες για παροχές σύνταξης, επιδόματα ανεργίας, προνοιακά επιδόματα κα μειώνονται σε 9,4 % του ΑΕΠ για το 2023, από 11,9% του ΑΕΠ το 2021
Οι δαπάνες για μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται σε 6,1% για το 2023 ,από 6,4% το 2022 και 7,44% το 2021