Το 2022 κατάφερε να «σπάσει» όλα τα ρεκόρ κερδών στα 115 χρόνια της ιστορίας της. Την ίδια ώρα τα βρετανικά νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν ενεργειακούς λογαριασμούς.
Ας ξεκινήσουμε την είδηση από την κοινωνική της πλευρά. Σε δυο μήνες από τώρα ο βρετανικός λαός θα έρθει αντιμέτωπος με την αύξηση των ενεργειακών του λογαριασμών καθώς το πλαφόν της ενέργειας αναμένεται να ανεβαίνει από τις 2,500 λίρες στις 3,000 λίρες ετησίως. Ήδη βέβαια πολλοί είναι εκείνοι που έχουν περιορίσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις κατακόρυφες αυξήσεις.
Την ίδια ώρα και ενώ η κατάσταση αυτή παραμένει εδώ και ένα χρόνο, οι μεγάλες βρετανικές πετρελαϊκές καταγράφουν ιστορικά κέρδη, τριμήνου – εξαμήνου – δωδεκαμήνου.Σήμερα, Πέμπτη, ήρθε ξανά η σειρά της Shell. H μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει ως έδρα της τη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της για το 2022 ανήλθαν στα 39,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πρόκειται για ρεκόρ ετήσιων κερδών στα 115 χρόνια από τη δημιουργία της Shell, τα διπλάσια σε σχέση με το 2021 και «διαλύοντας» το προηγούμενο ρεκόρ του 2008 των 28,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Που οφείλονται τα ιστορικά κέρδη;
Συμβολική φορολόγηση της Shell δρομολόγησε ο Ρίσι Σούνακ
Από πέρυσι και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι τιμές αγοράς πετρελαίου και αερίου ανέβηκαν κατακόρυφα υπό τον φόβο ελλείψεων στα αποθεματικά. Αυτό σήμαινε αυτόματα και την αύξηση στην τιμή της πώλησης.
Η τιμή του βαρελιού στο αργό πετρέλαιο είχε φτάσει τα 128 δολάρια, όμως πλέον έχει επιστρέψει στα 83 δολάρια το βαρέλι, ένα σχετικά υψηλό αλλά όχι πρωτόγνωρο επίπεδο. Παρόλα αυτά ο κόσμος συνεχίζει να πληρώνει υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς του. Έτσι οι εταιρείες λαμβάνουν πολλά ξοδεύοντας όμως λιγότερα.
Πέρυσι, σε μία προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να περιορίσει τα κέρδη ώστε να ισοβαθμήσει την κατάσταση μεταξύ των πετρελαϊκών και των δυσκολιών που βιώνουν τα βρετανικά νοικοκυριά επέβαλε τον Μάιο του 2022 έναν έκτακτο φόρο στις εταιρείες όπου ονομάστηκε «Energy Profits Levy». Παρόλα αυτά, οι εταιρείες όπως Shell και BP είχαν τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν κάποιο ποσό με την προϋπόθεση να δοθούν όσα ζητούνται σε πράσινες επενδύσεις επί βρετανικού εδάφους.
500 εκ. δολάρια φόρους θα καταβάλλει φέτος η Shell
Σήμερα, η βρετανο–ολλανδική εταιρεία Shell δήλωσε ότι πλήρωσε το 2022, 134 εκατομμύρια δολάρια στο βρετανικό κράτος ενώ υπολογίζεται ότι θα πληρώσει κάτι παραπάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια για το 2023. Οι αριθμοί χαρακτηριστικοί καθώς αντιπροσωπεύουν ένα ελάχιστο μέρος των κερδών. Συγκεκριμένα, ο έκτακτος φόρος αντιπροσωπεύει μόλις ένα 5% των συνολικών κερδών καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων της Shell είναι εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και επί βρετανικού εδάφους βρίσκονται απλά τα κεντρικά της πετρελαϊκής.
Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών σήμερα κατακρίνει τις αποφάσεις της συντηρητικής κυβέρνησης, με τον σκιώδη υπουργό κλιματικής αλλαγής Εντ Μίλιμπαντ να δηλώνει ότι «η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει ένα κατάλληλο έκτακτο φόρο στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων (…) το εργατικό κόμμα λοιπόν θα ‘μπλοκάρει’ τα σχέδιά της για αύξηση του ενεργειακού πλαφόν τον Απρίλιο».
Παράλληλα, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Εντ Ντέιβι δήλωσε ότι «καμία εταιρεία δεν πρέπει να επωφελείται από την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία με τέτοια εξωφρενικά κέρδη»
Στο δημόσιο αυτό διάλογο χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της Shell Γούαελ Σάγουαν. Όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα «τα κέρδη ρεκόρ αποδεικνύουν τη δύναμη του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου μας καθώς και την ικανότητά μας να παρέχουμε ζωτική ενέργεια στους πελάτες μας σε έναν ασταθή κόσμο». Επισημαίνεται βέβαια ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των κερδών των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων προήλθαν από τις δραστηριότητες της εταιρείας σε φυσικό αέριο.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο