Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πότε θα λήξει ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία. Η μόνη βεβαιότητα που υπάρχει είναι πως την «επόμενη μέρα» θα ανατείλει ένας καινούργιος κόσμος, με νέες συμμαχίες διαμορφωμένες στον παγκόσμιο χάρτη. Και το κυριότερο; «Ατσαλωμένες» στη φωτιά της κρίσης που γέννησε η σύρραξη.
Ενώ η Δύση, δεμένη στο άρμα των ΗΠΑ, προσώρας δεν δείχνει να… βιάζεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους Ρώσους και η Μόσχα επίσης δεν έχει ανάλογη διάθεση, ανοίγει ο δρόμος στην άλλη πλανητική υπερδύναμη, που προσδοκά να αποκτήσει ρόλο στις εξελίξεις, διαμορφώνοντας κοινό μέτωπο με τη Ρωσία. Ο λόγος για την Κίνα, που παραδοσιακά μετρά με τον δικό της, εσωστρεφή τρόπο τις εξελίξεις και κάνει κινήσεις.
#Russia said that it wanted to take ties with #China to a "new level" and was looking forward to face-to-face talks with Beijing's leadership as a Russian newspaper reported that China's top diplomat would visit Moscow in February.https://t.co/EIPS5i2kvR
— The Hindu (@the_hindu) January 31, 2023
Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώθηκε χθες στη διεθνή ειδησεογραφία, η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να οδηγήσει τις σχέσεις με την Κίνα σε ένα «νέο επίπεδο» και ότι ανυπομονεί για διά ζώσης συνομιλίες με την ηγεσία του Πεκίνου, ενώ ρωσική εφημερίδα ανέφερε ότι ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας θα επισκεφτεί τη Μόσχα τον Φεβρουάριο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δυνατότητες για διμερή συνεργασία Ρωσίας – Κίνας κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί» ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ρωσία σκοπεύει να φτάσει τον στόχο της για εμπόριο αξίας 200 δισ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών νωρίτερα από το προγραμματισμένο και να «εμβαθύνει σημαντικά» τις σχέσεις της με το Πεκίνο, σημείωσε.
Η εμβάθυνση της σύμπραξης «άνευ ορίων» ανάμεσα στην ανερχόμενη υπερδύναμη Κίνα και στον γίγαντα φυσικών πόρων Ρωσία είναι κάτι που παρακολουθεί η Δύση με κάποια νευρικότητα, αν και δεν είναι σαφές πόσο βαθιά θα είναι τελικά η συνεργασία αυτή. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας, αλλά ούτε την έχει χαρακτηρίσει «εισβολή», ευθυγραμμιζόμενη ουσιαστικά με το Κρεμλίνο, που περιγράφει τον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
«Οι ΗΠΑ πυροδότησαν την ουκρανική κρίση»
Χθες μάλιστα ξανά το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιδίωξε να επιρρίψει στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευθύνη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως η Ουάσινγκτον δημιούργησε τις συνθήκες που οδήγησαν στον πόλεμο και καταγγέλλοντας πως οι παραδόσεις όπλων υποδαυλίζουν τη σύγκρουση. «Οι ΗΠΑ είναι εκείνες που πυροδότησαν την ουκρανική κρίση και ο μεγαλύτερος παράγοντας τροφοδότησής της και συνεχίζουν να πωλούν βαρέα και επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, κάτι που απλώς παρέτεινε και ενέτεινε τη σύγκρουση» δήλωσε σε δημοσιογράφους η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Εφόσον η Δύση έσπευσε να επιβάλει τις πιο αυστηρές κυρώσεις στη σύγχρονη Ιστορία στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ανοιχτά πια ότι η Ρωσία στρέφεται τώρα προς την Ασία -και ειδικότερα προς την Κίνα- ύστερα από αιώνες κατά τους οποίους είχε στραμμένο το βλέμμα στη Δύση.
Η ρωσική εφημερίδα «Vedomosti» σημείωνε χαρακτηριστικά χθες ότι ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι πρόκειται να επισκεφτεί τη Μόσχα τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ουάνγκ ίσως συναντηθεί και με τον Πούτιν κατά την επίσκεψή του. Ο σκοπός του ταξιδιού του Ουάνγκ παραμένει ασαφής, αλλά ίσως σχετίζεται με τις προετοιμασίες για επικείμενη επίσκεψη στη Ρωσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.