The Monastery of Panagia (Zoodochos Pigi) was built in the 11th AD. century. Μετα από πρόσκληση της Μοναχής Φιλοθέης, πραγματοποιήσαμε την επιθυμία της ιδίας, να δημιουργήσουμε ένα νέο video, αφιέρωμα στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πύλης Βοιωτίας, μετα από την επαναλειτουργία της, μιας και πριν από το 2018 ήταν εγκαταλελειμμένη.
Το κανάλι μας είχε πραγματοποιήσει και ένα video πριν την επαναλειτουργία όπου μπορείτε να το δείτε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=jZGvP… και να κάνετε και την σύγκριση του τότε με το τώρα.
Η προσωπική εργασία που έχει κάνει η αδελφή Φιλοθέη είναι εμφανέστατη και σου εμπνέει μια θετική αύρα, που σε γαληνεύει. Το κανάλι μας, μετα από την τελευταία επίσκεψη θα πρότεινε μια εκδρομή στους φίλους που μας παρακολουθούν, να γνωρίσουν την Μονή, αλλά και την αδερφή Φιλοθέη η οποία εκτός από γλυκύτατη, φιλόξενη και με καλή καρδιά, θα σας ξεναγήσει και θα σας δείξει τα ιστορικά σημεία της Μονής. Θα σας προτείναμε να διαβάσετε ποιο κάτω τα ιστορικά ντοκουμέντα 👉Λίγα λόγια για την μονή.
Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής είναι μοναστήρι βόρεια του χωριού της Πύλης Βοιωτίας. Πιστεύεται πως το συγκεκριμένο μοναστήρι αποτελούσε καθίδρυμα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλέξιο τον Κομνηνό. Tο 1890, εργασίες αναστήλωσής του έλαβαν χώρα υπό την επίβλεψη του Αναστάσιου Ορλάνδου. Σήμερα, ορισμένα εκ των παλαιότερων χρονολογικά κτισμάτων του μοναστηριού σώζονται. H Μονή της Παναγίας (Ζωοδόχος Πηγή) είναι κτισμένη τον 11ο μ.Χ. αιώνα.
Στην περίοδο ακμής της ήταν ένα μεγάλο μοναστήρι με 400 περίπου μοναχούς, οι οποίοι διέμεναν σε κρύπτες εντός αυτού. Ύστερα από ληστείες και καταστροφές (1626) που αντιμετώπισε το μοναστήρι, το 1890 πραγματοποιήθηκε αναστύλωσή του από τους κατοίκους της Πύλης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστύλωσης, ήρθαν στην επιφάνεια ψηφιδωτά που κοσμούσαν τους τοίχους και τα πατώματα της Μονής καθώς επίσης λουτρώνες και μαρμαροθετήματα στην ευρύτερη περιοχή. Τα Λουτρά της Ζωοδόχου Πηγής. Γύρω από τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής υπάρχει λουτρό του 13ου αιώνα μ.Χ. με εμβαδόν 30 τ.μ. και ύψος 3 μ. που παρήγε κρύο νερό για χρήση από τους τότε μοναχούς. Από τον Νοέμβριο του 2018, η Μονή μετα από τόσα χρόνια σιωπής και με την μέριμνα του Σεβ. Μητροπολίτου κ.Γεωργίου εγκαταστάθηκε η Μοναχή Φιλοθέη η οποία και ξεκίνησε το αναστηλωτικό έργο της. Επίσης στην Μονή Φυλάσσονται τα ιερά λείψανα των Οσιομαρτύρων που σφαγιάσθηκαν εκει απο τους πειρατές
Επεξηγήσεις στο video
0:55 Βλέπετε το εσωτερικό τοίχο του αρχαίου ναού δίπλα από την εκκλησία 2:56 Παρακολουθείτε τα χαλάσματα του αρχαίου εξωτερικού τοίχου και εκεί που λείπει κομμάτι είναι τα αρχαία λουτρά. 3:45 Βλέπετε στο πίσω μέρος της εκκλησίας τις αρχαίες κολόνες του Ναού 4:22 Η κολόνα μπροστά από την είσοδο είναι τμήμα του αρχαίου ναού 6:40 Βλέπεται τα χαλάσματα των λουτρών 6:47 Βλέπετε τις κολόνες και τοίχο του ναού. 8:30 Βλέπετε τα χαλάσματα του ναού και μέρος της καμάρας 8:40 Βλέπετε μέρος του ναού με σκαλισμένα σχέδια που κάτι αντιπροσώπευαν 8:48 Το ποιο ενδιαφέρον από τα σημεία που έχει το μοναστήρι. Εκεί είναι η είσοδος των κρυπτών των μοναχών. Έμπαιναν από εκεί και οι στοές έφταναν μέχρι και πέρα από την πεδιάδα.
—- // —- Βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση, εναέρια πλάνα, από τον ΝίκοsΤ Video recording, photography, aerial footage, by NikosT (www.nikost.gr)
—- // —- Παραγωγή: “Περπατώντας στην Ελλάδα” – “Walking in Hellas” production e-Mail : [email protected] —- // —- The music tracks come from the YouTube Audio library (audio library no copyright music) Fluidscape Kevin MacLeod
Πηγή: http://incompetech.com/music/royalty-… Καλλιτέχνης: http://incompetech.com/