Μια από τις πλέον θλιβερές στιγμές της ιστορίας της έζησε η «γαλάζια» παράταξη, καθώς ουδείς εκ των βουλευτών τόλμησε να ορθώσει ανάστημα απέναντι στις καθεστωτικές πρακτικές του συστήματος Μητσοτάκη.
Και οι 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μετά τις συνταρακτικές εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών με την επιβεβαίωση από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών πως ανώτατα πολιτικά και κρατικά πρόσωπα είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Με την ψήφο τους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέστησαν τον εαυτό τους συνυπεύθυνο και μετέτρεψαν ένα σκάνδαλο των παρακρατικών μηχανισμών του Μεγάρου Μαξίμου σε σκάνδαλο ολόκληρης της ιστορικής παράταξης.
Οσον αφορά την αντιπολίτευση, οι 143 βουλευτές όλων των κομμάτων υπερψήφισαν, ενώ απών ήταν ο προσφάτως καρατομηθείς βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης. Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία εμφανίστηκε «μπετόν αρμέ», παρότι αρκετοί βουλευτές, συνολικώς 12, απέστειλαν επιστολική ψήφο, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να μη δώσουν το «παρών» σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση και ψηφοφορία.
Ανάμεσά τους, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Αμφότεροι, πάντως, αποφάσισαν -έστω και μακρόθεν- να στηρίξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μολονότι έχουν αφήσει αιχμές δημοσίως για τους χειρισμούς της στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Το ίδιο έπραξε και η βουλευτής Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία με απανωτές παρεμβάσεις της έχει διαφοροποιηθεί, διαφωνώντας, μεταξύ άλλων, με το απόρρητο που προβάλλει η κυβέρνηση. Ολοι τους αποφάσισαν να μην αντιταχθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επί τρεις ημέρες δεν υπήρξε η παραμικρή στοιχειώδης φωνή κριτικής
Είναι χαρακτηριστικό ότι επί τρεις ημέρες δεν υπήρξε η παραμικρή στοιχειώδης φωνή κριτικής. Μάλιστα, όχι μόνο δεν ακούστηκε ούτε κιχ από τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, αλλά και εκείνοι στη συντριπτική της πλειονότητα διάβαζαν αυτούσιο το σκονάκι που τους είχε έρθει από «τα κεντρικά» με τη γραμμή του κόμματος. Οι περισσότεροι επαναλάμβαναν μονότονα τα ίδια επιχειρήματα.
Η βασική γραμμή ήταν η εξής: αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στα δύο Ειδικά Δικαστήρια που έχουν στηθεί, αλλά και την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» στον Εβρο. Για την ουσία της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, η μόνη υπερασπιστική γραμμή των βουλευτών ήταν ότι τα έχει αναλάβει όλα η Δικαιοσύνη και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε, δεν είδε, δεν ήξερε.
Λέξη δεν βγήκε από τα χείλη των νεοδημοκρατών βουλευτών για τις αποδείξεις και τα ονόματα που βγήκαν στη δημοσιότητα. Ο λαός θα τους κρίνει στις προσεχείς κάλπες…