Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για την παράταση της θητείας του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για τέταρτο χρόνο οδήγησε στην αυτόματη αποστρατεία των αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, καθώς και οι δύο εξάντλησαν την προβλεπόμενη από τον νόμο τριετή θητεία στα καθήκοντά τους.
Του Περικλή Ζορζοβίλη
Επίσης αναμενόμενη, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους, ήταν και η αποστρατεία, λόγω προαγωγής νεότερου αξιωματικού, του αρχηγού Στόλου, αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αντιναύαρχος Λυμπέρης είχε αποτελέσει στόχο συκοφαντικού δημοσιεύματος που, μεταξύ άλλων, τον κατηγορούσε ότι «καθήλωσε ελικόπτερα, άφησε φρεγάτες χωρίς κινητήρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε να αποκρύψει συμβάντα». Η εξέλιξη των πραγμάτων υποδεικνύει ότι τόσο το δημοσίευμα όσο και η χαρακτηριστική καθυστέρηση και η γενικότητα στην αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας πρέπει να αξιολογηθούν από άλλη σκοπιά.
Επιβεβαίωση
Την αποστρατεία Λυμπέρη παρουσίαζε ως δεδομένη και το ρεπορτάζ λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, όπου στην περίπτωση παράτασης της θητείας του στρατηγού Φλώρου όλες οι ενδείξεις συμφωνούσαν για «σταλινική εκκαθάριση» στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και συγκεκριμένα των αντιναυάρχου Λυμπέρη, υπαρχηγού ΓΕΝ υποναύαρχου Γεώργιου Καμπουράκη και διοικητή της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) υποναύαρχου Δημητρίου – Ελευθερίου Κατάρα. Τελικά, με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 18ης Ιανουαρίου 2023 το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε κατά τα δύο τρίτα, καθώς ο υποναύαρχος Κατάρας προήχθη σε αντιναύαρχο και ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχηγού Στόλου. Επίσης το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό και ως προς το σκέλος της αναβάθμιση των ανώτατων αξιωματικών του Π.Ν., μελών του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) που ήταν τοποθετημένοι στο ΓΕΕΘΑ: του πρώην υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση, που επιλέχθηκε από το ΚΥΣΕΑ ως αρχηγός του ΓΕΝ, και του πρώην διευθυντή Δ΄ Κλάδου ΓΕΕΘΑ, υποναύαρχου Φραγκίσκου Λελούδα, που προήχθη σε αντιναύαρχο και τοποθετήθηκε στη θέση του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η προαγωγή των Λελούδα και Κατάρα «παρέσυρε» σε αποστρατεία τον υποναύαρχο Καμπουράκη.
Ομως ακόμα και μετά την αποστρατεία του ο αντιναύαρχος Λυμπέρης αντιμετώπισε μικροπρεπή και εμπαθή συμπεριφορά, καθώς με διαταγές άνωθεν απαγορεύτηκε η συγκέντρωση προσωπικού των υπηρεσιών και πληρωμάτων πλοίων του Αρχηγείου Στόλου όπου επρόκειτο να απευθύνει αποχαιρετιστήριο μήνυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα απαγόρευσης της συγκέντρωσης μεταφέρθηκε στον αντιναύαρχο Λυμπέρη από τον συμμαθητή του, τον αντιναύαρχο Δρυμούση, τον νέο Α/ΓΕΝ, ο οποίος, όπως όλοι οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων από τον Ιανουάριο του 2020, λειτουργεί και ως «εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ». Συνεπεία της απαγόρευσης, ο απερχόμενος αρχηγός Στόλου απευθύνθηκε σε ολιγάριθμες αντιπροσωπίες πληρωμάτων πλοίων επί της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ». Πάντως, αν ο σκοπός της άκομψης μεθόδευσης ήταν η εξώθηση του Λυμπέρη έστω και σε έμμεσες αναφορές για την αποστρατεία του, ο σχεδιασμός αυτών που επέδειξαν την εμπάθειά τους απέτυχε.
Γενικότερα, σε ό,τι αφορά τις έκτακτες κρίσεις θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπερέβησαν το προβλεπόμενο από τον νόμο αντικείμενό τους, καθώς συμπεριέλαβαν και ανώτατους αξιωματικούς που κανονικά θα έπρεπε να κριθούν στις τακτικές κρίσεις του Μαρτίου, δηλαδή σε περίπου έξι εβδομάδες από σήμερα. Οπως είναι γνωστό, οι έκτακτες κρίσεις αποσκοπούν αποκλειστικά στην κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από αποστρατεία ανώτατων αξιωματικών λόγω λήξης του χρόνου θητείας τους στη συγκεκριμένη θέση (περίπτωση Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ) ή επειδή «παρασύρονται» σε αποστρατεία από την προαγωγή νεότερου (περίπτωση πρώην αρχηγού Στόλου και πρώην υπαρχηγού ΓΕΝ).
Για τους γνωρίζοντες, η «επέκταση» των έκτακτων κρίσεων υποδηλώνει την πρόθεση να διαμορφωθεί η νέα ανώτατη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, πριν από τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή την προκήρυξη των εκλογών και τον τυχόν διορισμό υπουργού Εθνικής Αμυνας κοινής αποδοχής. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η προαγωγή σε υποναυάρχους τριών αρχιπλοιάρχων του Π.Ν., που όμως συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις που κατείχαν με τον προηγούμενο βαθμό, αφού δεν έγινε η τοποθέτησή τους σε θέση αντίστοιχη του νέου βαθμού τους.
Ιδιαίτερα δε στην περίπτωση της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), όπου διατηρήθηκαν στις θέσεις τους τόσο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς όσο και ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, οι κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών που ήδη έγιναν κάλλιστα θα μπορούσαν να λάβουν χώρα τον Μάρτιο.
Η διαδοχή
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν σε βάθος τόσο την «ανθρωπογεωγραφία» του Κλάδου όσο και την οργανωτική – διοικητική συγκρότηση του, οι φετινές κρίσεις υποστηρίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας ενός σχήματος διαδοχής που φέρεται ότι εκπορεύεται από πρώην αρχηγό του Κλάδου και άρχισε να υλοποιείται μετά τις εθνικές εκλογές του 2019. «Είναι κοινό μυστικό στους διαδρόμους του ΓΕΑ πώς διαμορφώνεται και ποια θα είναι η ηγετική ομάδα του Κλάδου τα επόμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά μία πηγή.
Επίσης, οι φετινές κρίσεις δεν αντιμετώπισαν το χρόνιο και μείζον πλέον πρόβλημα της Π.Α. που αφορά τη μεγάλη συγκέντρωση αξιωματικών που «ασφυκτιούν» στους βαθμούς του σμηνάρχου (σήμερα ο βαθμός κατέχεται από αξιωματικούς με 35 χρόνια υπηρεσίας!) και του ταξιάρχου.
Σε ό,τι αφορά τις έκτακτες κρίσεις στον Στρατό Ξηράς, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην αποστρατεία του υπαρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου (ΜΧ) Γεωργίου Κέλλη, συμμαθητή του νέου αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου (ΠΖ) Αγγελου Χουδελούδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστρατεία του αντιστράτηγου Κέλλη οφείλεται στο πλαίσιο εφαρμογής της πρακτικής να αποφεύγεται η ύπαρξη συμμαθητών του Α/ΓΕΣ στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ), καθώς η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει τη δημιουργία «τριβών» σε τέτοιες περιπτώσεις. Η επιλογή του αντιστράτηγου (ΠΖ) Αγγελου Χουδελούδη ως νέου αρχηγού του ΓΕΣ μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική εξέλιξη με βάση τη θέση που κατείχε ως διοικητής της 1ης Στρατιάς / EU- OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» (Νο 2 στην ιεραρχία του Στρατού Ξηράς μετά τον Α/ΓΕΣ).
Σιγή ασυρμάτου από Παναγιωτόπουλο για τον «αφοπλισμό» του
Για τους «παρασυρόμενους» σε αποστρατεία λόγω προαγωγής νεότερων, τον αντιστράτηγο (ΠΖ) Νικόλαο Φλάρη που κατείχε τη θέση του γενικού επιθεωρητή Στρατού – διοικητή Δόγματος και Εκπαίδευσης και τον αντιστράτηγο (ΠΖ) Γεώργιο Τσιτσικώστα, διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ), καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι η φετινή εξέλιξη είχε ήδη δρομολογηθεί από τις κρίσεις / τοποθετήσεις του προηγούμενου έτους.
Τέλος, στα παρεπόμενα των κρίσεων θα πρέπει να περιληφθεί και η κατ’ ουσίαν «αποστρατεία» του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου από τις ουσιαστικές αρμοδιότητές του, ο οποίος ως πολιτικός προϊστάμενος δεν αντέδρασε ούτε στο πρόσφατο «θερμό επεισόδιο» για τα «πλεύσιμα» στο προσωπικό του Στόλου ούτε στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του υφισταμένου του με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις.