Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Τουρκία τα F-16 που τόσο επιθυμεί, προκειμένου να συμφωνήσει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και να την τραβήξει από την επιρροή της Μόσχας.
Στην πρόθεση αυτή του Προέδρου των ΗΠΑ, που βλάπτει ευθέως τα εθνικά μας συμφέροντα, αντιδρούν έντονα οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές. Ανάμεσά τους και η Νικόλ Μαλλιωτάκη, που μίλησε για τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.
Τόνισε πως ο Μπάιντεν εξακολουθεί να επιθυμεί την πώληση των F-16 στην Τουρκία, όμως υπάρχει σθεναρή αντίδραση τόσο από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και από τα δυο κόμματα των ΗΠΑ «που εξακολουθούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με αυτή την πώληση, ακριβώς λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας, λόγω των υπερπτήσεων που πραγματοποιεί κυρίως πάνω από τα ελληνικά νησιά και βεβαίως την κατοχή της Κύπρου».
Ανέφερε ακόμη ότι οι ανησυχίες τους επεκτείνονται και παραπέρα, καθώς «η Τουρκία εξακολουθεί να υπονομεύει, αν θέλετε, ακόμη και τις επιχειρήσεις ενάντια στον ISIS στη Συρία. Επομένως – και βεβαίως σε σχέση με τη Ρωσία – υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να ανθίστανται σε αυτή την πολιτική».
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες να δεχθούν ως αντάλλαγμα μια συναίνεση στην ένταξη Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απάντησε:
«Ξέρετε, δεν έχει να κάνει με τη Σουηδία ή με τη Φινλανδία. Το ζήτημα είναι πώς ενεργεί η Τουρκία ως αντίπαλος της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δεν γίνεται ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ να εκφοβίζει έναν άλλο. Επομένως, πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα και ο τρόπος με τον οποίο θα το πράξουμε αυτό είναι να απορρίψουμε αυτή την πώληση. Αν η Τουρκία επί του παρόντος, για παράδειγμα, πραγματοποιεί με μαχητικά αεροσκάφη χιλιάδες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβει περαιτέρω ενθάρρυνση μέσα από την παραχώρηση αυτή».
Αναφορικά με την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, που είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα μας τα δώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να έχει άλλοθι να πουλήσει και F-16 στην Τουρκία, ξεκαθάρισε: «Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θεωρεί η διοίκηση Μπάιντεν, δηλαδή θεωρεί ότι παραχωρώντας κάτι τίμημα στην Ελλάδα, ίσως να λειτουργεί ενθαρρυντικά για την παραχώρηση στην Τουρκία. Το ζήτημα όμως που θα ήθελα να επαναφέρω εδώ είναι ακριβώς η συμπεριφορά της Τουρκίας ως αντιπάλου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν έχει πράξει η Ελλάδα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση τα μαχητικά αεροσκάφη που θα έχει στα χέρια της η Τουρκία να στραφούν ενάντια σε έναν άλλον σύμμαχο ΝΑΤΟ».
Αναφέρθηκε και στη στάση του γερουσιαστή Μενέντεζ, χαρακτηρίζοντάς τον σημαντικό φιλέλληνα, απαντώντας για όσα έγιναν στην πρόσφατη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου:
«Δεν είναι εύκολο να πούμε ποιο είναι το μήνυμα που εστάλη από τη διοίκηση Μπάιντεν, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: οπωσδήποτε υπάρχει μια κάποια αποφασιστικότητα από πλευράς της διοίκησης να προχωρήσει. Τα καλά νέα για τους Έλληνες αλλά και όσους υποστηρίζουν την Ελλάδα, είναι ότι υπάρχει διακομματική αντίσταση στο Κογκρέσο και μάλιστα ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός φιλέλληνας, έχει αντισταθεί σθεναρά. Όπως ξέρετε είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει πραγματικά επιδείξει σθεναρή αντίσταση σε όλα αυτά.
Δουλεύουμε μαζί, έχω μιλήσει μαζί του σχετικά με αυτό το ζήτημα και εξακολουθώ να ενημερώνω και τους δικούς μου συναδέλφους και στα δύο κόμματα σχετικά με το πόσο επικίνδυνο θα ήταν κάτι τέτοιο. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι υπάρχει διακομματική υποστήριξη. Βέβαια ταυτόχρονα υπάρχει διακομματική αντιπολίτευση. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί θα πρέπει οπωσδήποτε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντισταθούν σε αυτό».