Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) σημειώνει πρόοδο συνδέοντας τις δυνατότητες άμυνας αέρος, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών—αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να επιτευχθεί η ενσωμάτωση τους, λένε αξιωματούχοι.
Η πλήρης ενσωμάτωση αισθητήρων και άμυνας θα απαιτήσει περαιτέρω καινοτομίες, τόσο στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όσο και στην επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων, δήλωσε ο Υποδιοικητής της CENTCOM, Αντιπτέραρχος Γκρέγκορι Μ. Γκιγιό, σε μια εικονική συζήτηση στις 17 Ιανουαρίου που διοργάνωσε η “Missile Defense Advocacy Alliance”.
«Αυτό στο οποίο εστιάζω… είναι να υποστηρίζω μια πολυεπίπεδη, ολοκληρωμένη ικανότητα εναέριας και πυραυλικής άμυνας, από την ανώτερη βαθμίδα μέχρι κάτω έως την αντιμετώπιση μικρών UAS – ένα τετρακόπτερο που πετάει 50 έως 100 πόδια από το έδαφος με 10 ή 20 μίλια την ώρα —και όλα ενδιάμεσα», είπε ο Γκιγιό. Ο κεντρικός διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Alexus G. Grynkewich είναι υπεύθυνος για την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων και την αεράμυνα επανδρωμένων στην περιοχή CENTCOM, σημείωσε ο Γκιγιό.
Οι μεμονωμένοι διοικητές βάσεων είναι υπεύθυνοι για μικρότερα drones και ο Grynkewich και οι διοικητές μοιράζονται την ευθύνη για μεγαλύτερα drones. Με τόσους πολλούς διοικητές επιφορτισμένους με την παρακολούθηση αεροπορικών απειλών, ο στόχος ήταν η ένωση και η ανταλλαγή δεδομένων, είπε ο Γκιγιό. «Ο τρόπος με τον οποίο κοιτάμε αυτό… είναι να φέρουμε όλα αυτά τα διαφορετικά συστήματα που δίνουν στον διοικητή επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή της πυραυλικής άμυνας σε ένα μόνο σύστημα», εξήγησε ο Γκιγιό. «Και δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ήμασταν σε τρία ή τέσσερα, ίσως πέντε ή περισσότερα κτίρια σε μια βάση με διαφορετικά συστήματα διαχωρισμένα. Τώρα έχουμε όλα τα συστήματα σε ένα δωμάτιο—μερικές φορές είναι σε πέντε ή έξι διαφορετικές οθόνες—αλλά όλες οι πληροφορίες έρχονται τουλάχιστον σε ένα δωμάτιο, ώστε ο διοικητής να μπορεί να λάβει έγκαιρες αποφάσεις.
«Εργαζόμαστε για να καινοτομήσουμε για να τα φέρουμε όλα σε μια οθόνη [στην οποία] όλοι μπορούν να μοιραστούν όλες τις πληροφορίες τους». Η καινοτομία έχει γίνει το επίκεντρο των ηγετών της CENTCOM , με γνώμονα τον διοικητή Στρατηγό Michael “Erik” Kurilla και την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, δεδομένου ότι η στρατιωτική στρατηγική και οι πόροι των ΗΠΑ έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.
Και ενώ αυτή η ώθηση περιλάμβανε πειραματισμό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλού κόστους μέσω της Task Force 99 της Πολεμικής Αεροπορίας, απαιτούνται επίσης απαντήσεις για την αντιμετώπιση πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν , οι οποίες έχουν εξαπολύσει επιθέσεις χρησιμοποιώντας εκρηκτικά σε εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλού κόστους.
Τον Σεπτέμβριο , ένα F-15 της USAF κατέρριψε ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πιστεύεται ότι αποτελούσε απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Προχωρώντας προς τα εμπρός, είπε ο Γκιγιο, ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι διοικητές έχουν τον χρόνο και τις επιλογές που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στην απάντησή τους στην απειλή. «Νομίζω ότι θα ήθελα πάντα περισσότερη αίσθηση – όχι απαραίτητα καλύτερη αίσθηση, και δεν θα έλεγα ότι είναι μια ευπάθεια με οποιονδήποτε τρόπο. Έχουμε πολλούς καλούς αισθητήρες». «Όμως όσο πιο νωρίς και όσο πιο μακριά μπορείτε να αισθανθείτε οτιδήποτε σας δίνει περισσότερο χρόνο και περισσότερο χώρο αποφάσεων για να βρείτε το κατάλληλο μέσο για να το καταρρίψετε, είτε πρόκειται για μαχητικό αεροσκάφος, είτε για κινητικό είτε για μη. – κινητική ικανότητα σε βάση.
Ειδικά για την αποστολή αντι-drone, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να αυξήσουν την αίσθηση χρησιμοποιώντας συστήματα ήδη στην περιοχή. «Εξετάζουμε πώς συντονίζονται τα ραντάρ για να βλέπουν μικρούς στόχους, με μικρή ταχύτητα και πώς θα ρυθμίσουμε αυτά τα συστήματα για να αποκαλύπτουν ακολουθούν στόχους μικρότερης ανακλαστικής επιφάνειας σε μεγάλες αποστάσεις;» είπε ο Υποστράτηγος του Στρατού Sean A. Gainey, διευθυντής του “Joint C-UAS Office”.
Περισσότερη αίσθηση θα προέλθει επίσης από τη σύνδεση περισσότερων αισθητήρων για να παρουσιάσει μια ενοποιημένη άποψη στους διοικητές, είπε ο Γκιγιό. “Κάνουμε πολύ καλή δουλειά συνδέοντας τα πάντα, από ραντάρ AWACS έως επίγεια ραντάρ σε πολύ μικρά συστήματα που είναι σχεδιασμένα μόνο για ρόλους αντι-UAS, συνδέοντάς τα όλα σε μια οθόνη που ανέφερα”
Η CENTCOM διαθέτει πειραματικές τεχνολογίες όπως όπλα μικροκυμάτων και κατευθυνόμενης ενέργειας για την αντιμετώπιση απειλών UAS και επαναχρησιμοποιούν υπάρχοντα συστήματα, όπως το Counter-Rocket, το Πυροβολικό, το Mortar (C-RAM) Intercept. Με την ώθηση για καινοτομία και επέκταση των δυνατοτήτων, η CENTCOM βοηθά να πρωτοστατήσει σε μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των UAS, είπε ο Gainey.
«Δεν μπορείτε να δείτε αυτόν τον αγώνα ως έναν αγώνα κατά των UAS και ως έναν ολοκληρωμένο αγώνα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας», είπε ο Gainey. «Πρέπει να το δούμε ολιστικά ως μια ολοκληρωμένη μάχη για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα».
Υ.Γ
Από το ανωτέρω άρθρο είδαμε ότι…
Ενώ το Αμερικάνικο CENTCOM, αναζητά ικανές τεχνολογίες με δυνατότητες ανίχνευσης drones μικρότερης διατομής ραντάρ (RCS) σε χαμηλά ύψη, η ΕΑΒ έχει ήδη σε λειτουργία, από το 2017, το ραντάρ “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” .
Το radar “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ”αποκαλύπτει στόχους που ίπτανται σε κατοικημένες περιοχές σε ύψη 20 εκατ. και σε αποστάσεις κατ ελάχιστον 1 km (ανάλογα με την ισχύ εκπομπής)
Στην ουσία η ΕΑΒ, με τον “ΤΗΛΕΜΑΧΟ” κατέχει τεχνολογία που η “CENTCOM” εργάζεται να αποκτήσει…