Από Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης
Ένας στους δύο Ισπανούς πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να θυσιάσουν «κάποια εδάφη» στη Ρωσία και να κάνουν «παραχωρήσεις» στη Μόσχα, σύμφωνα με μια νέα πανευρωπαϊκή έρευνα.
Η έρευνα διεξήχθη από το ευρωπαϊκό δίκτυο δημοσκοπήσεων Euroskopia σε εννέα χώρες της ΕΕ (Πορτογαλία, Αυστρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα), αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Στην Ισπανία, η μελέτη διεξήχθη στα τέλη Δεκεμβρίου από τη Sigma Dos, με βάση συνεντεύξεις με 1.000 άτομα.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι ψηφοφόροι των αριστερών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού είναι αυτοί που τάσσονται περισσότερο υπέρ ενός πρόωρου τερματισμού της σύγκρουσης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει εδαφικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία στη Μόσχα.
Τόσο το 61% των ψηφοφόρων της αριστερής Unidas-Podemos (GUE/NGL) όσο και το 55% των ψηφοφόρων του κεντροαριστερού PSOE (S&D) θέτουν την ειρήνη πριν από την πλήρη νίκη της Ουκρανίας με τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων.
Περίπου το 46% των κεντροδεξιών ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος PP (EPP) συμφωνεί, όπως και το 45% των ακροδεξιών ψηφοφόρων του Vox (ECR) και το 44% των κεντροφιλελεύθερων ψηφοφόρων των Ciudadanos (Πολίτες, Cs/Renovar Europa). Ωστόσο, το 38% των ψηφοφόρων του PP διαφωνεί, όπως και το 36% των ψηφοφόρων του Vox και το 41% των ψηφοφόρων των Cs.
Όσον αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη της Μαδρίτης προς τους Ουκρανούς, το 61% των Ισπανών τάσσεται υπέρ, ένα ζήτημα που διχάζει σε μεγάλο βαθμό τους ψηφοφόρους των διαφόρων πολιτικών στρατοπέδων.
Οι ψηφοφόροι του PSOE και του PP συμφωνούν με ποσοστό άνω του 60%, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της Unidas-Podemos απορρίπτουν οποιαδήποτε επέκταση της ισπανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.
Παρομοίως, οι ψηφοφόροι της Unidas-Podemos ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους όταν ερωτώνται αν η ΕΕ θα πρέπει να αγοράσει ξανά φυσικό αέριο από τη Ρωσία εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία λήξει με συμφωνία, κάτι που απορρίπτεται από έναν στους δύο Ισπανούς.
Ωστόσο, το 41,4% των ψηφοφόρων της Unidas-Podemos θα διαπραγματευόταν ξανά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ποσοστό 10 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το σύνολο του ισπανικού πληθυσμού. Μεταξύ των ψηφοφόρων του PSOE, μόνο το 32% θα σκεφτόταν να το πράξει.
Η έρευνα της Euroskopia αποκάλυψε επίσης ότι αναδύονται σημαντικές διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων όσον αφορά τη διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, το 48% τάσσεται υπέρ ενός γρήγορου τερματισμού της σύγκρουσης, ακόμη και αν η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει ένα μέρος του εδάφους της στη Ρωσία, ενώ το 32%, σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους, δηλώνει ότι είναι αντίθετο σε αυτή τη θυσία για την επιτάχυνση της ειρήνης.
Η Αυστρία, με ποσοστό 64% υπέρ ενός γρήγορου τερματισμού της σύγκρουσης, και η Γερμανία, με ποσοστό 60%, είναι τα κράτη μέλη με τη μεγαλύτερη υποστήριξη για την επιλογή αυτή, η οποία υποστηρίζεται επίσης από τους Έλληνες (54%), τους Ιταλούς (50%) και τους Ισπανούς (50%). Στην Ολλανδία, μόνο το 27% υποστηρίζει την ιδέα, στην Πολωνία (28%) και στην Πορτογαλία (41%).
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η οποία έχει την υποστήριξη του 56% των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ (61% των Ισπανών).
Πηγη: euractiv.gr