Ως αποκλειστικό παρουσιάζει η Wall Street Journal ένα δημοσίευμα που αναφέρει πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία (σ.σ. ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μαζί με μια ξεχωριστή πώληση μαχητικών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ξένες πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Κατά τη WSJ, η πώληση των F-16 στην Τουρκία, την οποία ο Μπάιντεν εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου. Περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά, αλλά και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 από τον υπάρχοντα στόλο των τουρκικών F-16, σύμφωνα με αξιωματούχους.
The Biden administration will seek Congressional approval to sell F-16 jets to Turkey, in a bid to ease Sweden and Finland's entry into NATO https://t.co/upsCYxGqAi
— The Wall Street Journal (@WSJ) January 13, 2023
Όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα, η κοινοποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο θα συμπέσει περίπου με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε στη WSJ ένας από τους αξιωματούχους.
Η πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35, τα πιο προηγμένα μαχητικά των ΗΠΑ.
Ενώ οι αξιωματούχοι περιέγραψαν το χρονοδιάγραμμα των ειδοποιήσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα ως τυχαίο, η WSJ γράφει ότι αυτό, θα μπορούσε να «καταστείλει» τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16!
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές μεταφορές όπλων ως θέμα πολιτικής, μέχρι και εάν κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Όπως σημειώνει η WSJ χαρακτηριστικά, το Κογκρέσο δεν μπλόκαρε ποτέ με επιτυχία μια ξένη πώληση όπλων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ για τις εξαγωγές όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να επανεξετάσει τη συμφωνία. Εάν το Κογκρέσο θέλει να μπλοκάρει τη συμφωνία, πρέπει να εγκρίνει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας. Μπορεί επίσης να εγκρίνει νομοθεσία για τον αποκλεισμό ή την τροποποίηση μιας πώλησης ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ενθαρρύνουν τον Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας αξιωματούχος μάλιστα, χαρακτήρισε τα F-16 ως το «καρότο» για να συμφωνήσει η Τουρκία.
Αυτό, είπαν οι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να μειώσει την αντίθεση για την πώληση μεταξύ ορισμένων μελών του Κογκρέσου. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ενώ το πακέτο για τα F-35 στην Ελλάδα αναμένεται να περάσει από το Κογκρέσο, τα F-16 μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της απροθυμίας ορισμένων μελών να ενθαρρύνουν την Άγκυρα με πρόσθετη δύναμη πυρός.