Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Παρασκευή και 13: Το σκοτεινό παρελθόν και οι θεωρίες συνωμοσίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα είναι Παρασκευή και 13 και οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούν ότι η μέρα συνδέεται με την κακοτυχία. Για αιώνες ο μύθος απασχόλησε επιστήμονες και συνωμοσιολόγους και συνδέθηκε με πολλές θεωρίες, από τον μασονισμό έως τους Ναΐτες Ιππότες και το Άγιο Δισκοπότηρο.

Πρόκειται όμως για μύθο ή πραγματικότητα;

Πόσοι γνωρίζουν την προέλευση της παρασκευηδεκατριαφοβίας(paraskevidekatriaphobia) και ποια η πραγματική της σύνδεση με τον σκοτεινό αριθμό 13;

Το ιστορικό υπόβαθρο της ημερομηνίας

Σύμφωνα με τον Independent, η ημερομηνία εδώ και καιρό συνδέεται με γεγονότα τόσο ιστορικά, όσο και θρησκευτικά. Σύμφωνα με τα καθολικά πιστεύω, ο Ιησούς σταυρώθηκε Παρασκευή και 13. Πιστεύεται επίσης  ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης έκατσε στην 13η θέση στο τραπέζι του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του.

Ο πατέρας της αγγλικής λογοτεχνίας, Geoffrey Chaucer, αναφέρει στο «Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ», είναι μια κακή μέρα για να ξεκινήσεις ένα ταξίδι.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι ρίζες του μύθου ξεκινούν από τη μεσαιωνική Ευρώπη και συγκεκριμένα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307, όταν ο Πάπας σε συνεννόηση με τον βασιλιά Φίλιππο Δ’ της Γαλλίας εξέδωσε διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών, του μυστικού θρησκευτικού τάγματος που είχε τεράστια οικονομική και πνευματική ακτινοβολία την εποχή των Σταυροφοριών.

Τi πιστεύουμε σήμερα;

Ο Independent δίνει και μια άλλη διάσταση στην ημερομηνία, συνδέοντας την με τη Λέσχη των 13, μια μυστική ομάδα που πρωτοεμφανίστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1881 με σκοπό να αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμία κακοδαιμονία γύρω από τον αριθμό και συνεχώς μεγάλωνε, φτάνοντας να έχει 400 μέλη, ανάμεσά τους ήταν και πρόεδροι των ΗΠΑ.

Το 1907, ένας εκκεντρικός χρηματιστής ο Τόμας Λόσον δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Παρασκευή και 13, το οποίο έγινε best seller και μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με ανάλογη επιτυχία.

Η παρασκευηδεκατριαφοβία φαίνεται να είναι πάντως αμερικανικής και αγγλικής καταγωγής. Σε ισπανόφωνε χώρες πάντως η γρουσούζικη μέρα θεωρείται η Τρίτη, ενώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη γρουσούζικη μέρα θεωρείται η Τρίτη και 13 (θεωρείται ότι οφείλεται στην επίδραση του θεού Άρη) και στην Ιταλία η Τρίτη και 17.

infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ