Πρωθυπουργός Κοσόβου: Η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία δεν έχει πεθάνει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξής του στο Al Jazeera ότι ζήτησε αύξηση του αριθμού των δυνάμεων του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω της αύξησης της συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας.

Αυτό έγινε την 1η Ιανουαρίου. Όμως, στις 5 Ιανουαρίου, το ΝΑΤΟ απάντησε ότι δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα από το Κοσσυφοπέδιο για αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στην αποστολή KFOR, και ότι επί του παρόντος έχουν επαρκή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο.

Όταν ρωτήθηκε για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο Κούρτι είπε ότι το πολιτικό σχέδιο για αυτό το θέμα απέτυχε, αλλά η ιδέα δεν έχει πεθάνει.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι ο πρόεδρος της Σερβίας [Αλκεσαντάρ Βούτσιτς] νοσταλγεί εκείνη την εποχή, πράγμα που σημαίνει ότι το πολιτικό σχέδιο της ανταλλαγής εδαφών έχει αποτύχει, αλλά η ιδέα δεν έχει πεθάνει. Αλλά η νοσταλγία δεν είναι ένα συναίσθημα με το οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε. Η ανταλλαγή εδαφών δεν θα γίνει, η ανταλλαγή εδαφών είναι μια φόρμουλα για πόλεμο», είπε.

Για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είχαν μιλήσει πριν μερικά χρόνια ο Αλεξαντάρ Βούτσιτς και ο τότε πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Η ιδέα αυτή είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στη διεθνή σκηνή.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τον διάλογο με τους ντόπιους Σέρβους και ορισμένες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Είπε ότι συνεχίζει να τους συναντά και ότι «δεν υπάρχει πρωθυπουργός στο Κοσσυφοπέδιο που να έχει γνωρίσει περισσότερους ντόπιους Σέρβους» από αυτόν.

Ο Κούρτι, ήδη στην προεκλογική εκστρατεία του 2019, έχει εξαγγείλει διάλογο με τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, εκτιμώντας ότι ένας τέτοιος διάλογος είναι πιο σημαντικός από αυτόν που αναπτύσσει το Κόσοβο με τη Σερβία, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων από το 2011.

Τα μέρη έχουν καταλήξει σε δεκάδες συμφωνίες, αλλά η εφαρμογή των περισσότερων από αυτές επί τόπου έχει σταματήσει.

Το Κοσσυφοπέδιο επιμένει ότι ο διάλογος πρέπει να τελειώσει με αμοιβαία αναγνώριση. Η Σερβία αναζητά μια συμβιβαστική λύση, χωρίς όμως να διευκρινίζει εν πολλοίς τι σημαίνει.

REL

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ