Το «Προεδρικό Συμβούλιο» της Λιβύης απορρίπτει την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων από την Αίγυπτο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης, με επικεφαλής τον Μοχάμεντ αλ Μάνφι,  προσχώρησε στη γραμμή της προσωρινής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπα  που απέρριψε την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων από την Αίγυπτο.

Το μέλος του προεδρικού συμβουλίου Αμπντουλάχ αλ Λάφι, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Επιτροπής Χερσαίων και Θαλάσσιων Συνόρων,  Μοχάμεντ αλ Χάρι, έκρινε ότι το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ των χωρών «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μονομερούς απόφασης, καθώς ρυθμίζεται από σταθερούς κανόνες στο διεθνές δίκαιο και διέπεται από αναγνωρισμένους μηχανισμούς που διαφυλάσσουν τα δικαιώματα όλων των χωρών».

«Να είναι σεβαστά τα σύνορα της αποικιακής περιόδου»

 

Σύμφωνα με την αραβική «Μέση Ανατολή», σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε από το Συμβούλιο, ο Αλ-Λάφι αναφέρθηκε στη «δέσμευση του λιβυκού κράτους, όπως όλα τα κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, να σέβονται τα σύνορα που κληρονόμησαν από την αποικιακή περίοδο».

Τον περασμένο μήνα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι υπέγραψε μια απόφαση για την οριοθέτηση των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, αλλά η κυβέρνηση της Ντμπέιμπα την απέρριψε, προτείνοντας  τη «διεξαγωγή επίσημων συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης απέρριψε επίσης την ανακοίνωση της Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων «μονομερώς, χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις» και τη θεώρησε, σύμφωνα με τις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας, «παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης» στα ύδατα της Μεσογείου.

Σε κοινή δήλωση, οι δύο επιτροπές εξέφρασαν την «έκπληξή τους για την ανακοίνωση της Αιγύπτου για αυτό το βήμα» και κάλεσαν το αιγυπτιακό κράτος «να το ανακαλέσει αμέσως».

Και θεώρησε ότι «αυτό που συνέβη είναι παραβίαση του πνεύματος της αδελφοσύνης και παραβίαση της κυριαρχίας που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια άδικη οριοθέτηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ρητή καταπάτηση των θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης», σημειώνοντας ότι «η οριοθέτηση βλάπτει την ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και περίμενε ότι το Κάιρο θα λάβει υπόψη του τις πολιτικές συνθήκες στη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η Λιβύη».

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ