Το εντυπωσιακο πρωτοχρονιάτικο μηνυμα της Φινλανδής πρωθυπουργού Sanna Marin

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χρονιά που πέρασε θα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία και στη συλλογική μνήμη του έθνους μας. Λίγοι Φινλανδοί θα ξεχάσουν ποτέ εκείνο το πρωινό του Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε στην Ευρώπη ένας ευρείας κλίμακας, βάναυσος επιθετικός πόλεμος. Χιλιάδες άνθρωποι, τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην Ουκρανία, και τόσοι πολλοί έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η Φινλανδία και η διεθνής κοινότητα γενικότερα καταδίκασαν αμέσως την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την αρχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ενωμένη, ισχυρή και γρήγορη στην απάντησή της. Πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε αυτή τη δύναμη και το θάρρος. Θα βοηθήσουμε τους Ουκρανούς για όσο καιρό το χρειάζονται. Μπορεί η Ρωσία να ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά δεν θα τον κερδίσει. Ένας κόσμος όπου οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις υποτάσσουν άλλα κράτη, αγνοώντας κατάφωρα τον Χάρτη του ΟΗΕ και τον ανθρώπινο πόνο, είναι ένας κόσμος που πρέπει να αφήσουμε πίσω για πάντα. Οι φίλοι της Ρωσίας είναι πλέον λίγοι. Εμείς, από την πλευρά μας, πρέπει να επικεντρωθούμε στη βοήθεια της Ουκρανίας.

Για εμάς τους Φινλανδούς, ο αγώνας της Ουκρανίας είναι ο αγώνας μας. Και έχουμε δείξει την υποστήριξή μας και βοηθήσαμε τους Ουκρανούς με κάθε δυνατό τρόπο. Συμπάθησαμε τη δυστυχία τους και νιώσαμε τη στενοχώρια τους. Ο λαός της Ουκρανίας θα θυμάται πάντα τη βοήθεια και την υποστήριξη που έλαβε από τους Φινλανδούς, όπως εμείς οι ίδιοι θυμόμαστε τη βοήθεια που μας δόθηκε σε περιόδους πολέμου.

Η Φινλανδία καλωσόρισε τους Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τον πόλεμο και παρείχε στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια, προστατευτικό εξοπλισμό και αμυντικά εφόδια, συμπεριλαμβανομένου βαρέως οπλισμού. Τώρα, εν μέσω ενός σκληρού χειμώνα, προσφέραμε τεχνογνωσία και εξοπλισμό για χειμερινό πόλεμο. Συνεισφέραμε ενεργά στην υποστήριξη που παρέχεται μέσω της ΕΕ και συμμετείχαμε στη λήψη απόφασης για αυτήν την υποστήριξη από κοινού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία από την αρχή του πολέμου. Οι φινλανδικές επιχειρήσεις έχουν επίσης αισθανθεί το κόστος του πολέμου και έχει επηρεάσει τα προσωπικά οικονομικά των ανθρώπων. Πριν από λίγο καιρό, πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να οικοδομήσουμε σταθερότητα με τη Ρωσία μέσω της συνεργασίας. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τώρα αυτές τις συνδέσεις – όπως η ενέργεια – ως όπλο, επιδιώκοντας να διαβρώσει την υποστήριξή μας και άλλων Ευρωπαίων προς την Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, υποφέρουμε πλέον από υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό καθώς πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα.

Καθώς οι τιμές αυξάνονται, πολλοί απλοί Φινλανδοί αντιμετώπισαν παράλογες δυσκολίες. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, αλλά είναι σαφές ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει για να στηρίξει τους πολίτες του. Έχοντας αυτό υπόψη, η κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες για να μετριάσει τον υπερβολικό αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας στα φινλανδικά νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε τις αποφασιστικές προσπάθειές μας για απόσχιση από τη ρωσική ενέργεια. Σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να απαλλαγούμε από τις εξαρτήσεις που μας έχουν κάνει ευάλωτους.

Ο επιθετικός πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία είχε αντίκτυπο στην κατάσταση ασφάλειας στη Φινλανδία και σε όλη την Ευρώπη. Ως έθνος, έπρεπε να αποφασίσουμε πώς θα αντιδρούσε η Φινλανδία σε αυτή τη νέα πραγματικότητα την περασμένη άνοιξη. Η απόφασή μας να επιδιώξουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τον πλησιέστερο γείτονά μας τη Σουηδία ήταν συνεπής με τα συμφέροντα και τις αξίες μας. Η απόφαση ελήφθη με ευρεία λαϊκή υποστήριξη και ισχυρή κοινοβουλευτική συναίνεση. Αυτή η συναίνεση παρέχει μια καλή βάση για να οικοδομήσουμε το μέλλον μας ως μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε μέρος της όλο και πιο στενής ευρωατλαντικής κοινότητας, στην οποία η ασφάλεια κάθε μέλους επηρεάζει επίσης την ασφάλειά μας.

Με την απόφασή μας, ενισχύσαμε τη θέση της Φινλανδίας και διευρύναμε το περιθώριο ελιγμών μας σε μια κατάσταση όπου κινδύνευε να περιοριστεί ή ακόμη και να διακυβευτεί εντελώς. Αυτές οι δύσκολες στιγμές μας έχουν φέρει πιο κοντά με τους φίλους μας, γεγονός που μας έχει κερδίσει τη φήμη ως σεβαστού και αξιόπιστου συνεργάτη στον κόσμο. Αυτό οφείλεται επίσης στην επιδέξια διπλωματία που πραγματοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Στην αποφασιστικότητά μας, δείξαμε θάρρος και τη φινλανδική επιμονή που ονομάζουμε sisu. Μαζί, υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας και λάβαμε τις απαραίτητες ενέργειες με τους δικούς μας όρους. Ελπίζω ότι ως έθνος, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτό.

Πιστεύω ότι η ενεργειακή κρίση, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας και η πανδημία του COVID-19 μας έδειξαν πόσο σημαντικό είναι να εξετάσουμε τις κρίσιμες εξαρτήσεις μας από άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία –δηλαδή την αυτάρκεια της Ευρώπης– την ανθεκτικότητά μας και τις παγκόσμιες συνεργασίες μας, ειδικά με άλλες δημοκρατίες. Γιατί μπορούμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη μόνο με την υποστήριξη των φίλων μας. Ίσα ίσα που μας χρειάζονται οι φίλοι μας, τόσο κοντά όσο και μακριά.

Στρατηγική αυτονομία σημαίνει επίσης υπεράσπιση των αξιών μας. Είναι προς το συμφέρον της Φινλανδίας να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης, ειδικά τώρα, όταν ο κόσμος φωνάζει για υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και της συνεργασίας. Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι η πολυμερής συνεργασία, γιατί πρέπει να είμαστε σε θέση να επιλύσουμε τις παγκόσμιες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως η κλιματική αλλαγή.
Δείξαμε ότι η οικοδόμηση μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνάμε τα εμπόδια. Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουμε οικοδομήσει ένα σκανδιναβικό κράτος πρόνοιας και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να το αναπτύσσουμε με τρόπο κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο. Η δύναμή μας προέρχεται από την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις δίκαιες λύσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που θα μοιραστούμε με τον κόσμο.

Βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε έναν εξαιρετικά απαιτητικό χειμώνα και υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στον ορίζοντά μας. Αλλά είμαι βέβαιος ότι επενδύοντας με τόλμη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – μαζί, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον και φροντίζοντας τους πάντες. Εμείς οι Φινλανδοί είμαστε ένας δυνατός λαός. Είμαστε ανθεκτικοί και είμαστε σε θέση να παίρνουμε αποφάσεις μαζί, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Ως κοινωνία, έχουμε πίστη στο μέλλον, εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και είμαστε ευέλικτοι. Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένες αυτές τις δυνάμεις. πρέπει να εργαστούμε για να τα προστατέψουμε.

Στις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης, οι πολίτες της Φινλανδίας θα εκλέξουν τους φορείς λήψης αποφάσεων που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Τα εξαιρετικά χρόνια αυτής της εκλογικής περιόδου έδειξαν τη δύναμη ενός δημοκρατικού σκανδιναβικού κράτους πρόνοιας εν μέσω κρίσεων. Σε αυτή την κατάσταση, οι βουλευτικές εκλογές φαίνονται ακόμη πιο ουσιαστικές από πριν. Η διαφύλαξη της δημοκρατίας είναι καθήκον και προνόμιό μας.

Ενθαρρύνω όλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς οι ελεύθερες εκλογές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο και το θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Η Φινλανδία αξίζει να παλέψεις, αλλά αξίζει και να την ψηφίσεις.

Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά!

Σάνα Μαρίν
πρωθυπουργός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ