Η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο για το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, δεν αρμόζει σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία θα πρέπει να ανησυχεί για τέτοιες απειλές.
Έτσι σχολίασε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επεκτείνει τα σύνορα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS.
«Αυτός ο ισχυρισμός casus belli, ο οποίος αναφέρεται στην ικανότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμα, είναι περισσότερο ενδεικτικό προκλητικού ρεβιζιονισμού παρά συμπεριφορά συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει πολλούς», τόνισε ο υπουργός.
«Όπως είπα νωρίτερα, η Ελλάδα είναι δεν είναι απειλή, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται», συνέχισε ο Παναγιωτόπουλος. «Η κυβέρνηση κυβερνά τη χώρα και ενεργεί με βάση τα εθνικά συμφέροντα και με βάση τους κανόνες που διέπουν την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των χωρών, δηλ. το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ».
Την Πέμπτη, ο νέος επίσημος εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων μετά από αίτημα δημοσιογράφων, είπε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία στο Αιγαίο και την αντίθεσή της σε γενικά αποδεκτούς κανόνες που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές ναυτικό δίκαιο.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Άγκυρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Σχολίαζε πρόσφατα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ για τα σχέδια της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα ανοιχτά της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια. Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο « όχι 12 μίλια αλλά ούτε ένα μίλι».
«Η απόφαση του κοινοβουλίου μας για αυτό το θέμα, που εγκρίθηκε το 1995, εξακολουθεί να ισχύει», υπενθύμισε ο Τσαβούσογλου.
Το 1995, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα ψήφισμα που όριζε την ελληνική επέκταση των υφιστάμενων συνόρων στη λεκάνη του Αιγαίου ως casus belli. Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε επίσης ότι η Τουρκία είχε στείλει τρεις φορές αιτήματα στον ΟΗΕ σε σχέση με την παραβίαση από την Ελλάδα του καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, τα οποία, σύμφωνα με την Άγκυρα, θα έπρεπε να αποστρατικοποιηθούν.
Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι τα νησιά του Αιγαίου ήταν κατεχόμενα από τους Έλληνες και ότι οι Τούρκοι θα μπορούσαν ξαφνικά «να έρθουν τη νύχτα» και να επιτεθούν σε αυτά τα νησιά.
Σύμφωνα με τον Δένδια, ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος στην Ευρώπη και ολόκληρος ο τουρκικός στρατός ήταν τοποθετημένος στην ακτή απέναντι από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει αρκετές δυνάμεις για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα από τις τουρκικές απειλές.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος