Της Ιωαννας Λιουτα
Η Κυβέρνηση αποδίδει τις συνεχείς ανατιμήσεις των τιμών του ρεύματος στη διεθνή ενεργειακή κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα από ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και η άνοδος των τιμών ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο.
Αιτίες:
●target model (η νέα αγορά ενέργειας)
●κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
●στρεβλώσεις του εγχώριου ανταγωνισμού
Η βασικότερη αιτία είναι ότι το ρεύμα ένα δημόσιο αγαθό πολύτιμο για την διαβίωση μας αποτελεί βορά των χρηματιστηρίων και λεία των κερδοσκόπων.
●Σε όλα τα χρηματιστήρια οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και δεν υπάρχει περιορισμός στην τιμή που μπορεί να προσφέρει κάποιος παραγωγός.
Στο target model προβλέπονται τέσσερα χρηματιστήρια για την χονδρική στα οποία πραγματοποιούνται συναλλαγές για μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
●Οι παραγωγοί ενέργειας πουλούν τις ποσότητες αυτές στο σύστημα, το οποίο στην συνέχεια τις πουλά στους παρόχους. Οι πάροχοι πουλούν την ενέργεια που έχουν αγοράσει από το σύστημα στους καταναλωτές.
Μέσο κόστος
Η Κυβέρνηση συνιστά να δούμε τον μέσο μηνιαίο όριο των τιμών και όχι μόνο των των τελευταίων ημερών:
●Το μέσο κόστος της ηλεκτρικής μεγαβατώρας στην προ-ημερήσια αγορά για το 2021 στην Ελλάδα ήταν το υψηλότερο στην Ευρώπη.
●Στη μέση τιμή η Ελλάδα για το 2022 κατέχει σταθερά την κορυφή
Σήμερα οι τιμές χονδρικής του ρεύματος είναι 18 φορές ακριβότερα από την αντίστοιχη στη Γερμανία, που έχει τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης.
Γερμανία 14 ευρώ/μεγαβατώρα,
Ελλάδα 248 ευρώ/μεγαβατώρα
Η αύξηση των εισαγωγών κυρίως από την ακριβή Ιταλία αγγίζουν το 36% του μίγματος παραγωγής και σε ποσοστά άνω του ενός τρίτου της παραγωγής ρεύματος τις τελευταίες μέρες