Η Ρωσία θέτει όρους στην Ουκρανία για ειρηνευτικό σχέδιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 Όλες οι προτάσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη «τη σημερινή πραγματικότητα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τον οποίο οι περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορόζιε και Χερσώνα στην Ουκρανία αποτελούν ήδη μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία προσάρτησε αυτές τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές μετά από δημοψηφίσματα τον Σεπτέμβριο που απέρριψαν το Κίεβο και η Δύση ως πλαστά. 

Επιπλέον, η Μόσχα στην πραγματικότητα δεν ελέγχει πλήρως καμία από αυτές τις περιοχές, σημειώνει το Reuters.

Ο Ζελένσκι παρουσίασε το ειρηνευτικό του σχέδιο τον περασμένο μήνα. Ο Ουκρανός πρόεδρος ασκεί πιέσεις για την πρωτοβουλία του, την οποία έχει συζητήσει με πολλούς ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και ζητά να πραγματοποιηθεί μια παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την ειρήνη σε αυτή τη βάση.

Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας (δηλαδή από όλα τα εδάφη που κατέχονται από το 2014). 

Η Μόσχα, με τη σειρά της, έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με το Κίεβο, αλλά λέει ότι δεν βλέπει επιθυμία από την πλευρά της.

Στην καθημερινή περίληψη της προόδου του πολέμου, η  αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» σχολίασε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τους μαξιμαλιστικούς στόχους της στην Ουκρανία και δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Η δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον επικαλέστηκε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που είπε χθες ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση έως ότου η ουκρανική κυβέρνηση συνθηκολογήσει με τους όρους της.

Το Κίεβο και η Δύση «γνωρίζουν καλά τις προτάσεις της Ρωσίας για αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» των εδαφών που ελέγχονται από την Ουκρανία, είπε ο Λαβρόφ χθες σε συνέντευξή του στο TASS και προειδοποίησε ότι ο ρωσικός στρατός «θα λύσει αυτά τα προβλήματα» εάν δεν ισχύουν αυτές οι απαιτήσεις με συναντήσεις», υπενθυμίζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σε μια περίληψη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του.

Το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο σημειώνει ότι τα ρωσικά αιτήματα για «αποστρατικοποίηση» έχουν σκοπό να στερήσουν την Ουκρανία από την ικανότητα να αμύνεται έναντι νέων επιθέσεων και με τον όρο «αποναζιστικοποίηση» εννοείται η αλλαγή εξουσίας στο Κίεβο.

Ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορόζγιε και Χερσώνα από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Εβγκένι Ενίν, σύμφωνα με το DPA, δήλωσε ότι 700 τοποθεσίες υποδομής ζωτικής σημασίας έχουν καταστραφεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Διευκρίνισε ότι εννοούσε αγωγούς φυσικού αερίου, ηλεκτρικούς υποσταθμούς, γέφυρες και άλλα.

Πάνω από 35.000 εγκαταστάσεις υποδομής στην Ουκρανία έχουν υποστεί ζημιές ως αποτέλεσμα των ενεργειών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε ο Ενίν.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ