Τουρκικό εφετείο επικύρωσε την Τετάρτη δικαστική καταδίκη εναντίον ενός εξέχοντος αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, γεγονός που τροφοδότησε τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δύσης, γράφουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.
Τον Απρίλιο, ο γεννημένος στο Παρίσι φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα χάρης, επειδή προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση χρηματοδοτώντας λαϊκές διαδηλώσεις το 2013.
Στην υπόθεση, άλλα επτά άτομα καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια φυλάκιση ο καθένας για τη συνεισφορά τους στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ερντογάν κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί» στην Κωνσταντινούπολη.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας μετέδωσε ότι το εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόφαση του Απριλίου ήταν «σύμφωνη με το νόμο».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Καβαλά μπορούν να προσφύγουν κατά της απόφασης του Εφετείου στον Άρειο Πάγο.
Η δίκη του Καβαλά παρατάθηκε για πολλά χρόνια και επηρέασε αρνητικά τους στρατηγικούς αλλά προβληματικούς δεσμούς της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, με τους δυτικούς συμμάχους της μετά την ξαφνική αναστολή της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο του 2017.
Εκείνη την εποχή, ο Καβαλά ήταν γνωστός ως ένας επιχειρηματίας που ξόδεψε μέρος της περιουσίας του για να προωθήσει τον πολιτισμό και τα έργα που στόχευαν στη συμφιλίωση της Τουρκίας με τον μεγάλο της αντίπαλο, την Αρμενία.
Ωστόσο, ο Ερντογάν επέμεινε να χαρακτηρίζει τον Καβαλά ως αριστερό πράκτορα του Ουγγρικής καταγωγής Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, κατηγορώντας τον ότι έλαβε ξένη χρηματοδότηση για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Ο Καβαλά κατηγορήθηκε αρχικά ότι χρηματοδότησε το κύμα διαμαρτυριών στην Τουρκία το 2013, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν μια αντίδραση στις πιο αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν στο δεύτερο μισό της διακυβέρνησής του στην Τουρκία.
Το δικαστήριο τον αθώωσε και τον άφησε ελεύθερο τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά η αστυνομία επέστρεψε και τον συνέλαβε πριν επιστρέψει στο σπίτι και τη σύζυγό του.
Στη συνέχεια, άλλο δικαστήριο τον κατηγόρησε για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν στην Τουρκία το 2016, κατά την οποία περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Τελικά, ο Καβαλά κατηγορήθηκε και για τις δύο κατηγορίες και αργότερα το δικαστήριο τον καταδίκασε για την κατηγορία για την οποία είχε αθωωθεί το 2020.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για την ποινή του Καβαλά, ενώ η Γερμανία ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.
Η Τουρκία αγνόησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαιτούσε την απελευθέρωση του Καβαλά.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος