Η πρώτη μέρα του χρόνου δεν αποτελεί απλώς την αρχή του έτους ή μία ακόμη μέρα στη ζωή μας, αλλά μία νέα αρχή για τη βελτίωση της ζωής μας. Θέτουμε στόχους, συνομιλούμε με τον εαυτό μας για αυτά που θέλουμε να πετύχουμε και ευχόμαστε όλα να μας πάνε καλά. Οι λίγο πιο προληπτικοί φίλοι και συγγενείς μας ενδεχομένως να έχουν και μερικά γούρια που ακολουθούν ανελλιπώς κάθε χρόνο ελπίζοντας να είναι καλότυχοι.
Μην σας φαίνεται περίεργο. Σε όλον τον πλανήτη, τα γούρια και οι δοξασίες είναι κοινώς διαδεδομένες πρακτικές για να μπει καλά ο χρόνος και να διώξουμε μακριά όλη την κακή ενέργεια του περασμένου έτους. Ενδεικτικά λοιπόν σας παραθέτουμε 10 από τα πιο περίεργα γούρια που ακολουθούν οι κάτοικοι διαφόρων χωρών του κόσμου.
10. Στη Δανία σπάνε πιάτα και χοροπηδάνε
Ένα σχετικά περίεργο έθιμο έχουν οι Δανοί, οι οποίοι κάθε Πρωτοχρονιά τριγυρνούν με πιάτα και ποτήρια παραμάσχαλα και τα σπάνε στις πόρτες φίλων και συγγενών τους για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και να δημιουργήσουν μια χαρούμενη ατμόσφαιρα. Επίσης, όταν ο δείκτης του ρολογιού δείξει 12 τα μεσάνυχτα, ανεβαίνουν πάνω σε τραπέζια ή καρέκλες και πηδούν όσο πιο ψηλά μπορούν να… καλωσορίσουν το νέο έτος!
9. Στην Ταϊλάνδη μπουγελώνονται
Αυτά που κάνουμε εμείς, όταν τελειώνουν τα σχολεία, οι Ταϊλανδοί τα κάνουν την Πρωτοχρονιά. Λίγες μέρες πριν, κατά τη διάρκεια και λίγες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά, στην Ταϊλάνδη, χιλιάδες κουβάδες γεμάτοι νερό προσγειώνονται σε συγγενείς και φίλους. Το νερό θεωρείται πως εξαγνίζει την ψυχή και διώχνει μακριά τα κακά πνεύματα.
8. Στην Ισπανία τρώνε 12 σταφύλια σε 12 δευτερόλεπτα
Μόλις 12 δευτερόλεπτα αφού έχει αλλάξει ο χρόνος, οι Ισπανοί καταβροχθίζουν 12 σταφύλια, τηρώντας έτσι μια παράδοση που κρατά από και επίσημα από το 1909. Όσα περισσότερα σταφύλια καταφέρεις να φας τόσο πιο καλότυχη θα είναι νέα χρονιά για τη ζωή σου. Με προσοχή βέβαια τέτοια έθιμα γιατί τρώγοντας τόσο γρήγορα συμβαίνουν και δυσάρεστα ατυχήματα καμιά φορά…
7. Στη Νότια Αφρική πετάνε έπιπλα από το παράθυρο
Έναν ιδιότυπο και επικίνδυνο τρόπο έχουν σκεφτεί οι Νοτιοαφρικανοί για να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, το να πετάς έπιπλα και συσκευές από τα παράθυρα θεωρείται ως ένα μήνυμα προς το σύμπαν πως είσαι έτοιμος να αφήσεις στην άκρη τα παλιά και να κάνεις μια νέα αρχή. Σε περίπτωση που βρεθείτε εκεί την 1η Ιανουαρίου -καλού καού- να κοιτάτε πάντα ψηλά.
6. Στη Λευκορωσία οι ανύπαντρες εμπιστεύονται το καλαμπόκι
Έχουμε ακούσει για διάφορες δοξασίες προκειμένου να αλλάξει η τύχη μιας ανύπαντρης γυναίκας και να βρει το έτερο της ήμισυ. Οι Λευκορώσοι όμως το πάνε ένα επίπεδο παραπάνω. Ανύπαντρες κοπέλες κάθονται στη σειρά, με έναν δίσκο γεμάτο καλαμπόκι μπροστά τους, και ένας κόκορας θα πρέπει να επιλέξει από που θα φάει. Ναι, σωστά μαντέψατε, από εκεί που θα φάει, αυτή η κοπέλα θα παντρευτεί πρώτη.
5. Στην Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες 108 φορές
Σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση, ο αριθμός 108 συμβολίζει -χοντρικά- την καθαρότητα της ψυχής. Για αυτό λοιπόν, οι Ιάπωνες, την Πρωτοχρονιά, χτυπούν τις καμπάνες 108 φορές, σε μια πρωτοφανή άσκηση ηρεμίας και ελέγχου των νεύρων τους. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να υποστούμε κάτι τέτοιο εδώ, στην Ελλάδα γιατί έχουμε και πολλές καμπάνες…
4. Στη Χιλή συγκεντρώνονται σε νεκροταφείο
Μακράν το πιο μακάβριο και αγαπησιάρικο ταυτόχρονα έθιμο έχουν οι κάτοικοι της πόλης Τάλκα, οι οποίοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 23:00 το βράδυ, συγκεντρώνονται στο νεκροταφείο για να κάνουν Πρωτοχρονιά με τους φίλους και τους συγγενείς τους που έχουν αποδημήσει εν τόπω χλοερώ. Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται απαραίτητη για να πάει καλά η χρονιά, καθώς δείχνουν ότι δεν ξεχνούν όσους έφυγαν από κοντά τους.
3. Στη Σκωτία έχουν το «ποδαρικό»
Το πρώτο πρόσωπο που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού την Πρωτοχρονιά θα φέρει και καλοτυχία. Έτσι λέει η σκοτσέζικη παράδοση. Μάλιστα, ο επισκέπτης δεν πρέπει να έρθει με άδεια χέρια, αλλά να φέρει το κατιτίς του, όπως για παράδειγμα ουίσκι. Τέτοιο «ποδαρικό» το θέλουμε και εμείς!
2. Στη Βόρεια Αμερική έχουν για γούρι το λαγοπόδαρο
Το λαγοπόδαρο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα γούρια του κόσμου και απαντάται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς ο λαγός θεωρείται καλότυχο ζώο. Ωστόσο, στη Βόρεια Αμερική το συνοδεύει ένας ολόκληρος μύθος: Πρώτον, δεν είναι κάθε λαγοπόδαρο γούρικο, αλλά μόνο το αριστερό. Δεύτερον, πρέπει να προέρχεται από λαγό που έχει θανατωθεί σε κυνήγι ή έχει αιχμαλωτιστεί σε νεκροταφείο. Τρίτον, σύμφωνα με άλλες πηγές, το λαγοπόδαρο θα πρέπει να παρθεί είτε όταν έχει Πανσέληνο είτε μια βροχερή Παρασκευή. Πλούσια η φαντασία των ανθρώπων…
1. Στην Ελλάδα το πέταλο φέρνει γούρι
Σίγουρα θα έχετε ακούσει όλοι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας ότι το πέταλο είναι δείγμα καλοτυχίας και ευζωίας και μας προστατεύει από τη βασκανία. Για αυτό, τα πέταλα κοσμούν τις εισόδους πολλών σπιτιών την Πρωτοχρονιά με το άνοιγμα προς το πάνω. Μάλιστα, σύμφωνα με μερικές δοξασίες, αν το πέταλο έχει 7 τρύπες (4 στη μία μεριά και 3 στην άλλη) τότε είναι ακόμη πιο ισχυρή η επίδρασή του.
Τώρα που τα διαβάσετε όλα μπορεί να μην γίνατε απαραίτητα σοφότεροι, αλλά σίγουρα θα αναρωτηθήκατε «μα καλά, τα πιστεύουν αλήθεια αυτά;».
Κοιταχτείτε για λίγο στον καθρέφτη. Μήπως δεν είστε εσείς αυτοί που αλλάζετε θέση με τον διπλανό σας στο γήπεδο, όταν το ματς είναι 0-0 στο 85′ για να αλλάξετε το γούρι μπας και μπει γκολ; Μήπως δεν είστε εσείς αυτοί που έχετε μια συγκεκριμένη καφετέρια που βλέπετε τα ντέρμπι γιατί όταν πάτε εκεί, πάντα κερδίζετε; Μήπως δεν είστε εσείς αυτοί που πριν πάτε γήπεδο τσεκάρετε πάντα αν πήρατε μαζί σας το γούρικο κασκόλ;