Ψάχνουν τρόπο για την καρατόμηση Ράμμου από την ΑΔΑΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ έχει φύγει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά δεν έχει πάψει να απασχολεί τους πολίτες, οι οποίοι σε κάθε δημοσκόπηση απαντούν ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που τους απασχολούν. Επίσης δεν έχει σταματήσει η ροή πληροφοριών για το κύκλωμα που είχε στηθεί ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τις έρευνες που έγιναν στις 13 Δεκεμβρίου στα γραφεία 6 εταιριών και σε 4 σπίτια των εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά και Νέο Ψυχικό, πριν από λίγα 24ωρα έγινε άλλη μία έφοδος. Οι αρμόδιοι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστας Σπυρόπουλος έδωσαν παραγγελία για την έρευνα σε σπίτι επιχειρηματία, μετόχου της Intellexa, για το κακόβουλο λογισμικό Predator. Οι εισαγγελικές Αρχές, που έδωσαν την εντολή για τις έρευνες σχεδόν εννέα μήνες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, πρέπει να εξηγήσουν γιατί υπήρξε αυτή η αργοπορία, που ενδεχομένως να καθιστά αδύνατη την εξεύρεση σημαντικών στοιχείων για την αποκάλυψη της αλήθειας. Μοιάζουν να κινούνται οι Αρχές με πολύ χαμηλές ταχύτητες, την ώρα που όσοι ευθύνονται και κρύβονται πίσω από τις παράνομες παρακολουθήσεις εξαφανίζουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία με ταχύτητα φωτός.

Νέα εξέλιξη στο σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί και η δημοσιοποίηση από τον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ και τον Παύλο Πολάκη εγγράφων που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την εταιρία Intellexa, που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator: «Ο Τομέας Διαφάνειας αποκαλύπτει τις δύο πρώτες άδειες που το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην Ιntellexa το 2021 για την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη». Οπως τονίζει, οι άδειες έχουν υπογραφεί από τον «τοποτηρητή» του Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννη Σμυρλή. Σε αυτά τα έγγραφα αναγράφεται ρητά ότι πρόκειται για «λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων» και η αξία προσδιορίζεται στα 3.000.000 ευρώ. Οπως τονίζει ο κ. Πολάκης, «αποτυπώνεται ξεκάθαρα η νομιμοποίηση της παράνομης εξαγωγής μέσω μιας (φαινομενικά) άσχετης αγγλικής εταιρίας».

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πλέον είναι πολλά και θα πρέπει και η Δικαιοσύνη, την οποία επικαλούνται όλοι για να μην απαντήσουν, να δείξει ότι τα ελέγχει και να απαντήσει, ίσως και με την άσκηση διώξεων, αν έχουν συνεισφέρει στις έρευνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών ή όχι. Μόνο έτσι θα πάψουν να αμφισβητούνται οι δικαστικοί λειτουργοί και να κατηγορούνται ότι μαζί με την κυβέρνηση προσπαθούν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο.

Σχέδια για πραξικοπηματική απομάκρυνση

Πάντως, στην κυβέρνηση κάνουν ό,τι μπορούν για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι προσπαθούν να κρύψουν στοιχεία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ, η μεθόδευση που ετοιμάζουν για να εκπαραθυρώσουν τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο. Την πραξικοπηματική απομάκρυνση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ φαίνεται πως απεργάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να ρίξει ένα πέπλο σιωπής πάνω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τους Παναγιώτη Πικραμμένο και Γιώργο Πικραμμένο να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο είτε να μειώσουν αιφνιδίως τη θητεία του προέδρου, ώστε να λήξει στις 15/1/23, είτε να ψάχνουν τρόπους για να συγχωνεύσουν Ανεξάρτητες Αρχές υπό νέο πρόεδρο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, φαίνεται πως στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να καρατομήσουν τον Χρήστο Ράμμο, ο οποίος έχει καταγγείλει μεθοδεύσεις για συγκάλυψη του σκανδάλου και προσπάθειες να μπουν εμπόδια στο έργο της ΑΔΑΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ