Με αγνά αγιορείτικα μυρωδικά
Για να είναι νηστίσιμη η συνταγή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νηστίσιμες χυλοπίτες ή κάποιο άλλο είδος ζυμαρικού!
Χρόνος Εκτέλεσης: 1 ώρα
Συστατικά
• 1 ½ kg χταπόδι (700 γρ)
• 125 ml αγιορείτικο ελαιόλαδο
• φρέσκο θυμάρι Αγίου Όρους, ψιλοκομμένο
• μπούκοβο
• 500 γρ. ντομάτες εποχής, κομμένες ακανόνιστα
• 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
• 1 κόκκινη πιπεριά, χοντροκομμένη
• 1 πράσινη πιπεριά, χοντροκομμένη
• 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
• 1 φύλλο δάφνης
• φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
• 100 – 150 ml νερό
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 30 ml ούζο
• 50 ml μοναστηριακό ξύδι βαλσαμικό
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 500 γρ. χυλοπίτες (νηστίσιμες) της Μονής Τιμίου Προδρόμου
• αλάτι
• πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το χταπόδι
• Βάζουμε το χταπόδι μας σε ένα σουρωτήρι με μπολ από κάτω και με μία πετσέτα από πάνω στο ψυγείο για 1 ημέρα να το αποψύξουμε. • Βάζουμε μια κατσαρόλα και ένα τηγάνι στη φωτιά. • Αφαιρούμε το κεφάλι και το στόμα του χταποδιού. Κρατάμε την κουκούλα και το κόβουμε όλο σε χοντρά κομμάτια. • Προσθέτουμε 2 κ.σ. λάδι και ρίχνουμε το χταπόδι μέσα στο τηγάνι. • Ρίχνουμε το ούζο στο τηγάνι με το χταπόδι. Με το που εξατμιστεί αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά. • Χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας, το κρεμμύδι, τις πιπεριές. • Ρίχνουμε λίγο αγιορείτικο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και στη συνέχεια τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε 1 κ.γ. ζάχαρη, φρέσκο θυμάρι, τη δάφνη και 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και ανακατεύουμε. • Προσθέτουμε το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε τα λαχανικά μας και προσθέτουμε ελαιόλαδο αν χρειαστούν. • Προσθέτουμε το χταπόδι, τις ντομάτες που έχουμε κόψει σε ακανόνιστα κομμάτια, 2-3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό και 100 -150 ml νερό. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Για τις χυλοπίτες
• Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε αλάτι και βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. • Σουρώνουμε τις χυλοπίτες και τις σοτάρουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να μην κολλήσουν και ανακατεύουμε. • Με το που πάρουν χρώμα οι χυλοπίτες μας, προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε. • Ρίχνουμε φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό και ξύσμα από 1 λεμόνι.
akispetretzikis