Η αθέμιτη παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη από το βήμα του Κοινοβουλίου και ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής της Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο και η προσπάθειά του να επηρεάσει τη δικαιοσύνη ώστε να καταδικάσει την πρώην Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, προκάλεσε, εκτός από τη δική της σφοδρή αντίδραση και την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία μεταξύ άλλων, έκανε λόγο και για «κατάχρηση δημόσιου αξιώματος».
Η επίμαχη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης από το βήμα του Κοινοβουλίου ήταν η εξής: «Το ότι πρέπει να μπει η κα Τουλουπάκη στη φυλακή το λέω και σήμερα. Ήταν λάθος η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου».
Τα όσα είπε ο κ.Γεωργιάδης, σύμφωνα με την ΕΕΕ «συνιστούν ανεπίτρεπτη παρέμβαση, παραβιάζοντας αφενός μεν τη νομιμότητα, αφετέρου δε το τεκμήριο αθωότητας και συνεχίζουν την επιχείρηση μετατροπής μιας εν εξελίξει δίκης σε πολιτικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων».
Μάλιστα, η Ένωση Εισαγγελέων τονίζει σε αυστηρό ύφος πως «τέτοιες συμπεριφορές ενέχουν στοιχεία κατάχρησης δημόσιου αξιώματος, με ‘ενεργά θύματα’ τόσο αυτούς σε βάρος των οποίων στρέφονται οι αναφορές και δηλώσεις, όσο και τα έννομα αγαθά του κοινωνικού συνόλου που ταυτόχρονα συμπροσβάλλονται».
Στην ανακοίνωσή της ακόμα η ΕΕΕ, υπερασπίζεται τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον του από μερίδα του Τύπου.
Η σχετική ανακοίνωση:
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα πρόσφατες αναφορές και δηλώσεις υπουργού της κυβέρνησης, που έγιναν από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, με τις οποίες “προέτρεψε” στην έκδοση καταδικαστικής απόφασης και στη φυλάκιση κατηγορουμένης σε ποινική υπόθεση που εκδικάζεται στο κατ’ άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικό Δικαστήριο, οι οποίες συνιστούν ανεπίτρεπτη παρέμβαση, παραβιάζοντας αφενός μεν τη νομιμότητα, αφετέρου δε το τεκμήριο αθωότητας και συνεχίζουν την επιχείρηση μετατροπής μιας εν εξελίξει δίκης σε πολιτικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων. Τέτοιες συμπεριφορές ενέχουν στοιχεία κατάχρησης δημόσιου αξιώματος, με «ενεργά θύματα» τόσο αυτούς σε βάρος των οποίων στρέφονται οι αναφορές και δηλώσεις, όσο και τα έννομα αγαθά του κοινωνικού συνόλου που ταυτόχρονα συμπροσβάλλονται.
Καταδικάζουμε επίσης δημοσιεύματα, τα οποία με ανοίκειους χαρακτηρισμούς και απειλές στρέφονται κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εγγυητή της νομιμότητας και εκφραστή του Δικαίου και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ούτε αυτός, αλλά ούτε και όλοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί που χειρίζονται και υποθέσεις που απασχολούν τη δημοσιότητα, χειραγωγούνται ή επηρεάζονται από ευθείες ή έμμεσες απειλές, πιέσεις και εκφοβισμούς από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, αλλά αντίθετα ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη ευσυνειδησία, όντες εφοδιασμένοι με όλες εκείνες τις αναγκαίες δυνάμεις αντίστασης απέναντι σε κάθε αναληθή διάσταση και διαστρεβλωμένη πραγματικότητα, που εμφανίζεται από μερίδα του τύπου .
Το δικαίωμα της ελευθερίας του τύπου είναι θεμελιώδες για κάθε δημοκρατική κοινωνία, ωστόσο και αυτό υπόκειται σε περιορισμούς, όπως αυτούς της μη «εκτόξευσης» προσβλητικών χαρακτηρισμών και απειλών προς τους δικαστικούς λειτουργούς.
Καλούμε τους εκπροσώπους αυτούς των Μ.Μ.Ε να αποβάλουν το χαρακτήρα της «παράλληλης δικαιοσύνης» και να παύσουν να αναδεικνύουν τους εισαγγελικούς λειτουργούς ως βασικούς συντελεστές του εγκληματικού «θεάματος».