Η παρέμβαση Κίσιγκερ επαναφέρει στην δημοσιότητα τις επισημάνσεις / προβλέψεις του Ομότιμου Καθηγητή Ιωάννη Μάζη. Και οι δύο προσεγγίζουν το θέμα ορθολογικά. Ελπίζοντας να μη κατηγορηθεί και ο Κίσιγκερ ως «ρωσόφιλος» όπως ο Καθηγητής, παραθέτω τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του και τις αντίστοιχες ήδη εκφρασθείσες θέσεις του Καθηγητή.
Ζηκόπουλος Ευστράτιος, Υπ. Δρ Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ
Η βαρυσήμαντη παρέμβαση Κίσιγκερ στο περιοδικό «The Spectator»: «Πώς να αποφύγουμε ένα νέο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Χ.Κίσινγκερ: «Έχω επανειλημμένα υποστηρίξει πως στηρίζω τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων που σκοπεύουν στο να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».
Ο Χ. Κίσινγκερ ζητά συμβιβασμό και παραχώρηση ουκρανικών εδαφών τώρα, «διαφορετικά από τις αρχές του 2023 μπορεί να μην υπάρξει καν Ουκρανία και Ουκρανικό κράτος».
Αυτό, ο Μάζης το είχε προβλέψει από την 15/2/2022: «Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα οδηγήσουν στη διάσπαση της χώρας».
Συνεχίζοντας, ο Χ. Κίσινγκερ, εκτός των άλλων:
Zητά νέα δομή ασφαλείας στην Ευρώπη,
Επισημαίνει πως τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία έτσι ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια καταστροφή.
Σε κάθε περίπτωση, ο Χ.Κίσινγκερ τονίζει ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να αποδυναμωθεί, διότι αποτελεί μια από τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις», ενώ επισημαίνει ότι «τυχόν εσωτερικά προβλήματα στη Ρωσία, θα αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα για όλο τον κόσμο».
Επ’ αυτού του τελευταίου σημείου, ο Μάζης έχει πολλάκις αναδείξει το ισοδύναμο του δόγματος Μονρόε των Αμερικανών (στις 24/2/2022): «Θα σας θυμίσω ότι οι Αμερικανοί απαιτούν να τηρείται το δόγμα Μονρόε και οι Ρώσοι απαιτούν να τηρείται το δόγμα του «Εγγύς Εξωτερικού». (σ.σ το δόγμα πήρε το όνομά του από τον Πρόεδρο Τζέιμς Μονρόε, τον πρώτο που το διατύπωσε).
Σε άλλη συνέντευξή του, ο Μάζης, την 13/3/2022: «Η Ουκρανία είναι το φυτίλι για τον ανασχηματισμό ολόκληρου του πλανήτη και ειδικότερα των Βαλκανίων», αναφέρει και θεωρεί, ότι «συνέχεια έχει το Κόσσοβο». Ο Κίσιγκερ δεν αναφέρθηκε στο Κόσοβο, ίσως πουν κάποιοι κακόπιστοι, όμως τα γεγονότα αυτή τη στιγμή συμβαίνουν… και δυστυχώς για την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και κυρίως την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν, και στο θέμα του Κοσόβου, τον Μάζη. Τέλος, ο Μάζης στην ίδια συνέντευξη είχε τονίσει ότι: «Αν δεν τηρηθούν τα δύο δόγματα, των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα έχουμε τέτοιου είδους εκρήξεις» και παραπέμπει στον Τζορτζ Κέναν, τον πατέρα του δόγματος της ανάσχεσης της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και στον Κίσινγκερ και τον Τζον Μερσάιμερ.
Η Ελλάδα αναμφίβολα είναι, χώρα Ευρωπαϊκή και Βαλκανική, σύμμαχος και φίλη με τις ΗΠΑ, αλλά και με ισχυρούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με την Ρωσία. Όπως σήμερα στα ελληνοτουρκικά, έστω καθυστερημένα, η Ελλάδα εφαρμόζει το δόγμα της αποτροπής αντί του κατευνασμού, κατόπιν ισχυρών προτροπών του Μάζη και της Συστημικής Γεωπολιτικής του, που διδάσκεται στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πρέπει να επιμείνει στον ορθολογισμό ενάντια στις καταστροφικές θέσεις της Δύσης (ΕΕ, ΗΠΑ, Λονδίνο).
Καλώς η Ελλάδα καταδικάζει την ρωσική εισβολή, αλλά θα πρέπει να τις καταδικάζει όλες και κυρίως αυτήν που υπέστη στην Κύπρο, ακόμη και αυτές που υπόκειται καθημερινώς, ως ρητορική απειλή εισβολής «θα έλθουμε νύχτα» και «με πυραυλικό χτύπημα της Αθήνας».