Η πρώτη αντίδραση για τα γεγονότα με την Μαρία Σπυράκη ήρθε στη Βουλή από το Νίκο Δένδια κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Βλέποντας το πεσμένο ηθικό των βουλευτών της ΝΔ ο υπουργός Εξωτερικών είπε:
«Η ΝΔ είναι ένα βαθύτατα ηθικό και λαϊκό κόμμα. Συγκρουστήκαμε με οικονομικές ελίτ στην ιστορία της παράταξής μας, και πολλές φορές ηττηθήκαμε. Οι ήττες αυτές είναι ηθική παρακαταθήκη της παράταξής μας. Είμαι περήφανος για αυτές τις ήττες».
Μάλιστα, έκανε και αναφορά στην μάχη που δόθηκε για τον βασικό μέτοχο επί κυβέρνησης Καραμανλή.
Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Σπυράκη είναι στενή συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ υποψήφια ευρωβουλευτή την είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς.
Ακόμη ο Ν. Δένδιας ζήτησε «να μείνουμε μακριά από μικροπολιτικούς σχεδιασμούς», επισημαίνοντας ότι «η χώρα διχάστηκε πάντα για θέματα εθνικά. Πάντα το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Να αποφύγουμε τις προκλήσεις του παρελθόντος, να έχουμε σύμπνοια στις μεγάλες εθνικές επιλογές. Και στη δεύτερη θητεία της η ΝΔ, μετά τις εκλογές, θα συνεχίσει να προασπίζει το συμφέρον της».
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του πρωθυπουργού αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα της Μαρίας Σπυράκη μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.
Παράλληλα, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός είπε ότι «το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας έχει διευρυνθεί. Η Τουρκία ενοχλείται. Δεν θα έπρεπε, θα έπρεπε να επιδιώξει να γίνει μέρος της νέας πραγματικότητας. Με αποκλιμάκωση και διάλογο επί της διαφοράς μας. Χωρίς απειλές πολέμου, χωρίς απειλές πυραύλων και νυχτερινών αφίξεων».
«Αντ’ αυτού, η Τουρκία κατασκευάζει εχθρούς και επιδιώκει διαρκή όξυνση. Με έωλα επιχειρήματα για αναθεωρητισμό και επεκτατισμό. Παραβιάζει το δίκαιο κάθε μέρα. Θέλω να μείνει στα πρακτικά το ιστορικό της διεύρυνσης των τουρκικών διεκδικήσεων από το ‘74 έως σήμερα», ανέφερε ο Ν. Δένδιας καταθέτοντας στα πρακτικά τους χάρτες που δείχνουν ανά χρονική περίοδο τη διεύρυνση του τουρκικού αναθεωρητισμού.