Προκαλει Τουρκάλα πολιτικός επιστήμονας: «Ελπίζουμε η Ρωσία να αναγνωρίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ζήτημα της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου από τον τουρκικό στρατό και της ανακήρυξης της περιοχής αυτής ως «κράτος» αποτέλεσε το θέμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Turan (Αζερμπαϊτζάν).

Το πρακτορείο με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων αναφέρεται στο μέλλον της Κατεχόμενης Κύπρου ως «ανεξάρτητου κράτους» από την Μερβέ Μπαϊρακτσί, αναγνωρισμένης εμπειρογνώμονα για αμφισβητούμενα εδάφη στον κόσμο.

6
Μερβέ Μπαϊρακτσί

«Το ζήτημα της αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ήρθε στο προσκήνιο αμέσως μετά το τέλος του Πατριωτικού Πολέμου των  44 ημερών του Αζερμπαϊτζάν. Οι Τούρκοι αρθρογράφοι εξακολουθούν να ασχολούνται με αυτό το θέμα στα editorials. Ποιες προοπτικές θα μπορούσε να ανοίξει για την ΤΔΒΚ με την αναγνώρισή της από το Αζερμπαϊτζάν;

Απάντηση:

Όπως γνωρίζετε, η «αναγνώριση» της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα.

 Οι Τουρκοκύπριοι το περίμεναν όλη τους τη ζωή, αλλά τώρα κάποιοι από αυτούς έχουν χάσει την ελπίδα τους για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και φοβούνται ότι δεν θα την περιμένουν ούτε τα εγγόνια τους. 

Ωστόσο, οι υπόλοιποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα η δημοκρατία θα αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα. 

Αυτή η πεποίθηση των Τουρκοκυπρίων ενισχύθηκε ιδιαίτερα αφού το Αζερμπαϊτζάν απέδειξε με τη νίκη του στον πόλεμο των 44 ημερών ότι τα φαινομενικά άλυτα προβλήματα μπορούν ακόμα να λυθούν είτε με στρατιωτικά είτε με πολιτικά μέσα. 

Αλλά παρόλο που αυτή η νίκη αναπτέρωσε τις ελπίδες μας ότι μετά από αυτήν, το Αζερμπαϊτζάν θα αναγνώριζε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, δεν το περιμέναμε.

 Ειδικότερα, πιστεύαμε ότι το επίσημο Μπακού θα λάμβανε συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση την Ημέρα της Ειρήνης και της Ελευθερίας της ΤΔΒΚ – 20 Ιουλίου, αλλά και πάλι οι προσδοκίες μας δεν δικαιώθηκαν. 

Και επομένως το σύνθημα «Ένας λαός, τρία κράτη» δεν εφαρμόζεται ακόμη στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.

Ερώτηση:  Όπως γνωρίζετε, η ΤΔΒΚ έγινε αποδεκτή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητής. Και πότε , κατά τη γνώμη σας, η   δημοκρατία θα γίνει πλήρες μέλος του UTC;

4


Απάντηση: Η είσοδος της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και η τοποθέτηση της σημαίας της στον επίσημο ιστότοπο της UTC άλλαξε την εικόνα της απελπισίας που περιγράφεται παραπάνω, προκάλεσε υπερηφάνεια στους Τουρκοκύπριους και γιορτάστηκε από μέρος του κοινού της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει πλήρες μέλος της UTC λόγω της γνωστής στάσης της ΕΕ, των ΗΠΑ και μεμονωμένων μελών του ΟΗΕ στο Κυπριακό, αποτελούν την πλειοψηφία.

 Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την πραγματική μας συμμετοχή στο UTC, εξαρτάται από τα κράτη που είναι μέλη του. 

Αλλά η αποδοχή μας σε αυτόν τον οργανισμό θα σήμαινε αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Σε αυτή την περίπτωση, η Βόρεια Κύπρος, που μαραζώνει κάτω από το βάρος πολλών εμπάργκο, θα ανέπνεε ελεύθερα.

Ερώτηση : Υπάρχουν προβλήματα στην αμοιβαία επίσκεψη εκπροσώπων της  ΤΔΒΚ και της Τουρκίας;  Μπορείτε να δώσετε παραδείγματα;

Απάντηση : Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του πρώην προέδρου Μουσταφά Ακιντζί, έλαβαν χώρα κάποια ατυχή γεγονότα μεταξύ της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, με αποτέλεσμα, στις προεδρικές εκλογές της 15ης Νοεμβρίου 2020, η Άγκυρα να μην υποστηρίξει τον M. Akincı , αλλά ο Ερσίν Τατάρ. 

Ως εκ τούτου, υποστηρικτές του πρώτου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολιτικών, δημοσιογράφων και διανοουμένων, κατηγόρησαν την Τουρκία για παρέμβαση στις εκλογές.

Ερώτηση: Ποια είναι η πιθανότητα αναγνώρισης της ΤΔΒΚ στον κόσμο σήμερα ;

Απάντηση:

 Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου από μέλη του ΟΗΕ παρεμποδίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκαν το 1983-1984.

 Έτσι, με το ψήφισμα Νο. 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 18ης Νοεμβρίου 1983 (που εγκρίθηκε 3 ημέρες μετά την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ – 15 Νοεμβρίου 1983), η Κυπριακή Δημοκρατία ονομάστηκε το μοναδικό κράτος στο νησί.

Σημειώθηκε επίσης ότι από όλες τις χώρες του ΟΗΕ, μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει την ύπαρξη της ΤΔΒΚ.

 Επιπλέον, στο ψήφισμα Νο. 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 11ης Μαΐου 1984, η παρουσία τουρκικού στρατιωτικού τμήματος στη Βόρεια Κύπρο χαρακτηρίστηκε «κατοχή» χωρίς αναφορά σε καμία διεθνή απόφαση.

Αυτά τα ψηφίσματα αποκλείουν την αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τα κράτη του ΟΗΕ.

Σήμερα, ωστόσο, η ιδέα ότι δεν είναι πλέον εκτελεστά διατυπώνεται ενάντια σε αυτά τα έγγραφα.

Ο Σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία, καθηγητής Hussein Ishykal, απαντώντας στην ερώτησή μου σχετικά με αυτό το θέμα, είπε:

 «Σε αντίθεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύουσα τόσο της Παλαιστίνης όσο και της Το Ισραήλ, το τελευταίο ανακήρυξε μονομερώς την Ιερουσαλήμ μόνο πρωτεύουσά του, και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε με αυτό.

 Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποκήρυξαν τη δική τους απόφαση. Επιπλέον, σε αντίθεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβεβαιώνει ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία, το Ισραήλ τα ανακήρυξε έδαφός του.

Η κυβέρνηση Τραμπ, αντιφάσκοντας για άλλη μια φορά, συμφώνησε με αυτό. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια ψηφίσματα και διατάγματα». Πράγματι, υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Για παράδειγμα, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι ένα από αυτά.

Εν τω μεταξύ, ο συνεχιζόμενος ρωσο-ουκρανικός πόλεμος πραγματοποιεί αξιώσεις για αναγνώριση της ΤΔΒΚ και, κατά τη γνώμη μου, δεδομένων των σχέσεων της Ρωσίας με την Ελλάδα και τη Νότια Κύπρο, αυτό το θέμα θα πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα.

Τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το εμπάργκο όπλων στη Νότια Κύπρο είχε αρθεί.

Λίγο αργότερα, διαδόθηκε ότι η Εθνική Φρουρά Στρατού του Νιου Τζέρσεϋ θα εκπαιδευόταν με τον Εθνικό Στρατό της Νότιας Κύπρου.

Μπορεί η Ρωσία, δυσαρεστημένη από τη συνεργασία Ελλάδας και Νότιας Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ, ή τουλάχιστον ως διπλωματικό ελιγμό, να ανοίξει διπλωματική αποστολή εκεί; 

Και τώρα, θα απαντήσω στην ερώτησή σας, με ένα …ερώτημα : Εσείς το πιστεύετε ότι η Ρωσία μπορεί να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου;

astna.biz

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ