Ο Κώστας Βαξεβάνης απάντησε στην επιθεση που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις αποκαλύψεις του Documento.
Ο εκδότης του Documento διερωτάται γιατί ο πρωθυπουργός δεν καταθέτει μήνυση εναντίον του από τη στιγμή που τον εμφανίζει να παρακολουθεί την ηγεσία του Συντάγματος και υπουργούς του. «Πως το ανέχεται;», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Αφού κατά τον Πρωθυπουργό είμαι ο εθνικός συκοφάντης, γιατί δεν μου κάνει μήνυση που τον εμφανίζω να παρακολουθεί την ηγεσία του Στρατεύματος και υπουργούς του; Πώς το ανέχεται; #Βουλη #υποκλοπές #Documento
Αφού κατά τον Πρωθυπουργό είμαι ο εθνικός συκοφάντης, γιατί δεν μου κάνει μήνυση που τον εμφανίζω να παρακολουθεί την ηγεσία του Στρατεύματος και υπουργούς του; Πώς το ανέχεται; #Βουλη #υποκλοπές #Documento
— Kostas.Vaxevanis (@KostasVaxevanis) December 8, 2022
Αναλυτικά η ομιλία του Κυριακου Μητσοτακη:
«Είχα ζητήσει νομοθετική πρωτοβουλία για να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της ΕΥΠ στα τέλη του Αυγούστου, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης και αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός δικαστικός έλεγχος σε όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις.
Σήμερα, η πολιτεία ολοκληρώνει αυτό το βήμα, σε μία γενναία θεσμική απάντηση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη λειτουργία της ΕΥΠ. Ζητούμενη είναι μία νέα ισορροπία που χωρίς να απονευρώνει την εθνική υπηρεσία των πολιτών, θα προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, πάντα με ασφαλιστικές δικλείδες.
Το νομοθετικό πλαίσιο δημιουργήθηκε το 1994. Τότε μόλις ένας στους 200 Έλληνες είχε κινητό τηλέφωνο. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν παντελώς άγνωστος. Όμως η πολιτεία έχει επιδείξει μηδενική αντανακλαστικά στις εξελίξεις και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν.
Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να άρει αστοχίες που αναδείχθηκαν με την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και να αναδείξει ένα νέο τοπίο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται όλοι, ΕΥΠ αλλά και ιδιώτες με πιθανές σκοτεινές επιδιώξεις.
Τουλάχιστον σε αυτό, θέλω να ελπίζω ότι ξεκινούμε από κοινή βάση. Όπως και μία παραδοχή ακομα. Ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίζει την αποστολή κρίσιμων βραχίωνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ. Η Ελλάδα, δεν είναι μια χώρα σε ουδέτερο σημείο του κόσμου. Είναι στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό και η θέση μας στον χάρτη απαιτεί διαρκή εγρήγορση. Και η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα.
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ο διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος δικαστικός, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ θα μπορούν, κύριε Τσίπρα, να ηγηθούν της ΕΥΠ.
Παράλληλα, συστήνεται Ακαδημία Πληροφοριών για τη συνεχή επιμόρφωση των στελεχών της ΕΥΠ αλλά και μονάδα εσωτερικού ελέγχου ως μια πρόσθετη ασπίδα.
Γίνεται πολύ πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Σκοπιμα το Σύνταγμά μας την αφήνει ανοικτή. Πλέον θα συνδέεται με τα εθνικά συμφέροντα, την κυβερνοασφάλεια . Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την παρατήρηση της αντπολίτευσης για την άρση του απορρήτου. Θα μπορούν να τη ζητούν μόνο η ΕΥΠ και να συμφωνούν δύο και όχι ένας Εισαγγελέας. Και όταν η άρση του απορρήτου αφορά αιρετά πρόσωπα, τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από την άποψη του προέδρου της Βουλής
Η ενημέρωση όποιου παρακολουθείται με νόμιμη επισύνδεση, θα γίνεται μετά από τρία χρόνια και αφού συμφωνήσουν η Αρχή για την Διασφάλιση των Επικοινωνιών και οι τρεις παραπάνω. Αποδεχθήκαμε να αφαιρεθεί ο διοικητής της ΕΥΠ, αλλά προσθέσαμε έναν Εισαγγελέα. Με την εισήγηση της Αρχής, η διαδικασία θα πρέπει να τηρεί ένα πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο για να είναι τα πάντα ξεκάθαρα. Το αρχείο θα είναι ψηφιοποιημένο και θα καταγράφει τις απόψεις της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας.
Τα αρχεία τώρα θα διαγράφονται έξι μήνες μετά το τέλος της επιχείρησης, αλλά ο φάκελος θα καταστρέφεται μετά από μία δεκαετία, οπότε και θα συντάσσεται έκθεση με το περιεχόμενο αλλά και το πρόσωπο. Κι αν κάποιος διαφωνεί, θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη.
Η δημοσιοποίηση υποθέσεων αυτού του χαρακτήρα στην πατρίδα μας δεν πρέπει να γίνεται ούτε ανεύθυνα ούτε επικίνδυνα, αλλά με εθνική ευαισθησία.
Απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις παράνομων λογισμικών από οιονδήποτε. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών θα είναι πλέον κακούργημα και θα επιφέρει κάθειρξη έως 10 χρόνια.
Αυτό το εβδομαδιαίο σήριαλ των παρακολουθήσεων περιλαμβάνει πολιτικούς, ηθοποιούς, απ’ όλους έχει ο μπαχτσές, χωρίς βεβαίως ποτέ να δημοσιεύεται καμία απόδειξη. Και καλείται ο κατηγορούμενος να αποδείξει ότι δεν είναι έτσι και όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα ποτέ κάτι διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Νοβάρτις. Δεν είχατε ποτέ τα κότσια κύριε Τσίπρα, κύριε Τζανακόπουλε, κύριε Ραγκούση να ζητήσετε μία συγγνώμη που κρεμάσατε στα μανταλάκια 10 ανθρώπους.
Φτάσατε να λέτε ότι το pretador σας ανακάλυψε όταν εσείς κάνατε κρουαζιέρα, όταν ακόμα οι στάχτες στο Μάτι ήταν ακόμα ζεστές. Η κυρία Γεροβασίλη συνέδεσε την απώλεια χρημάτων της με το Pretador.
Τελευταία βλέπω ότι εμπλέκεται και τον αρχηγό του Στρατού τον κ. Φλώρο. Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της αθλιότητας. Αλλά στο πεδίο αυτό δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι και δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέμα σχολιασμού στον αντιπολιτευτικό τύπο. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει πόσο φροντίζει και τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις συμφωνίες, που καταψήφισαν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, που είπαν όχι στα Rafale και τις φρεγάτες. Ως εδώ λοιπόν. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βάλει τέλος στο σκοτάδι του βούρκου.
Δικαιώνονται όλοι όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θέλει να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες από τώρα. Ταυτόχρονα, όμως, θα συνεχίσετε να δηλητηριάζετε το πολιτικό κλίμα. Να γιατί επιμένω ότι σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η σταθερότητα της χώρας.
Αντί να μεταφέρετε παραμύθια, για ακούστε και τις δικές μας ερωτήσεις. Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με παράνομα λογισμικά που μπορεί να γίνονται από οποιονδήποτε.
Πόσες άλλες νόμιμες παρακολουθήσεις, εκτός από τον κ. Πιτσιόρλα, έγιναν επί των ημερών σας; Το Pegasus λειτουργούσε επί των ημερών σας. Μήπως παρακολουθούσε τους πολιτικούς σας αντιπάλους; Και γιατί καταργήσατε τη γνώμη δεύτερου Εισαγγελέα;
Καταλάβαμε, λοιπόν. Έστελνε σωρηδόν αιτήματα ο κ. Ρουμπάτης για νόμιμες επισυνδέσεις και ο δεύτερος εισαγγελέας του έλεγε τί είναι αυτά, οπότε τον καταργήσατε.
Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον νόμο για να γίνει πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής. Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημέλλημαεμπορίας και κατοχής παράνομων λογισμικών. Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένους και ποιους προστατεύατε για να μη γίνει γνωστή η δράση του. Κάποια στιγμή, θα απολογηθείτε γι αυτό, κύριε Τσίπρα.
Κρατήσατε τη βουλή ανοικτή για μία εβδομάδα το 2019, για να ψηφίσατε ένα νομοσχέδιο, τον νέο ποινικό Κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες ξεπλύνατε κύριε Τσίπρα; Διότι όπως ξέρετε, δεσμεύσατε τη δικαιοσύνη με ένα ελαστικό πλαίσιο για όσους έχουν διαπράξει βαριές ποινές.
Μπορούμε να έχουμε τις διαφωνίες μας, αλλά τώρα, και αυτό και εσάς κύριε Κατρίνη, γιατί αρνείστε να τραβήξουμε μία διαχωριστική γραμμή από το παρελθόν και να διασφαλίσουμε το απόρρητο των επικοινωνιών. Έχετε κι εσείς κ. Τσίπρα μια ευκαιρία να πάρετε αποστάσεις από τον βούρκο.
Κανείς δεν έχει άλλοθι να μην ψηφίσει επί της αρχής, το νέο πλαίσιο που έρχεται προς έγκριση. Το νομοσχέδιο απαντά σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στον διάλογο τους τελευταίους μήνες.
Το πολιτικό ημερολόγιο είναι ήδη πυκνό, ας μην το επιβαρύνουμε με άλλη τοξικότητα. Θα επιμείνω στα μεγάλα, τα κρίσιμα και όχι στα μικρά. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη μέρα. Αλλά μη σύρετε άλλο στον βούρκο τη δημοκρατία μας για να διασωθείτε».