Viral εχει γίνει η μανιάτικη γαλατόπιτα που σερβίρει ο Πότης στη Γη της Ελιάς. Μάλιστα την φτιάχνουν πλέον και αρκετοί φουρνοι στην περιοχή της Αθήνας καθως την εχει μαθει ο κόσμος χάρη στη σειρά και την ζητάει.
Ειναι ένα εύκολο, γρήγορο, αφράτο και πεντανόστιμο παραδοσιακό γλυκό της Μάνης, ό, τι πρέπει για απογευματινό, συνοδεία του καφέ ή του τσαγιού μας, αλλά και για ένα δυναμωτικό πρωϊνό!
Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 40΄
Υλικά (για ταψί 36 – 38 εκ.)
2 λίτρα γάλα πλήρες, φρέσκο
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
4 αυγά
1 βανιλίνη
Κανέλα, για το πασπάλισμα
Διαδικασία:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, λίγη κανέλα και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς κτυπημένα. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε το στρογγυλό ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για περίπου ½ ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.