Οι ΗΠΑ τροποποίησαν κρυφά τους εκτοξευτές πυραύλων Himars που έδωσαν στην Ουκρανία, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε σε αυτό το βήμα για να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης με τη Μόσχα και την εμπλοκή των ΗΠΑ σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
Η Ουάσιγκτον έχει προμηθεύσει το Κίεβο με 20 εκτοξευτές πυραύλων υψηλής κινητικότητας (Himars) από τον Ιούνιο.
Έχει επίσης στείλει μεγάλη ποσότητα δορυφορικά καθοδηγούμενων πυραύλων με βεληνεκές σχεδόν 50 μιλίων, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν ρωσικούς στόχους υψηλής αξίας στο ουκρανικό έδαφος.
Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι το Πεντάγωνο απενεργοποίησε τη δυνατότητα των εκτοξευτών Himar να εκτοξεύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Ζελένσκι συμφώνησε να μην πλήξει τη Ρωσία με Himars
Η αποκάλυψη υπογραμμίζει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να μειώσει τον κίνδυνο να εμπλακούν οι ΗΠΑ άμεσα στον πόλεμο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει στο παρελθόν: «Δεν θα πολεμήσουμε εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε».
Το Πεντάγωνο έχει αρνηθεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν το ρωσικό έδαφος.
Το Κρεμλίνο έχει περιγράψει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως «κόκκινη γραμμή» που θα καθιστούσε την Ουάσινγκτον «άμεσο μέρος της σύγκρουσης».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξασφάλισε επίσης τη δέσμευση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι τα Himars δεν θα χρησιμοποιηθούν για πλήγματα εντός των ρωσικών συνόρων.
Οι μυστικές τροποποιήσεις υποδηλώνουν κάποιους παρατεταμένους φόβους μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων παρά την υπόσχεση αυτή.
Η αποκάλυψε έρχεται καθώς δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις χτυπήθηκαν τη Δευτέρα και Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν την ικανότητά τους να χτυπήσουν βαθύτερα εντός του ρωσικού εδάφους,
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα όπλα που παρείχαν οι ΗΠΑ εμπλέκονται στα πλήγματα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε επίσης να παράσχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Gray Eagle MQ-1C εν μέσω ανησυχιών του Πενταγώνου ότι θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.
Η προσεκτική προσέγγιση του κ. Μπάιντεν επικρίθηκε από ορισμένες πλευρές, με ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους να υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις έδωσαν στη Μόσχα την άδεια να ενεργεί σχεδόν ατιμώρητα.
Τι «πείραξαν» οι Αμερικανοί
Οι προσαρμογές στα Himars περιλαμβάνουν τροποποιήσεις τόσο στο υλικό όσο και στο λογισμικό τους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις τροποποιήσεις.
«Λόγω επιχειρησιακών λόγων ασφαλείας, δεν σχολιάζουμε δημοσίως τη διαμόρφωση των συστημάτων που παρέχονται σε συμμάχους και εταίρους», δήλωσε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην παροχή στην Ουκρανία των δυνατοτήτων που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα», συμπλήρωσε.
Mass HIMARS salvo 👹 pic.twitter.com/G3lrv272Tr
— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) November 29, 2022