Ο Πρόεδρος του Ιράν, Εβραχίμ Ραΐσι, παραδέχτηκε τη δυνατότητα τροποποίησης ορισμένων άρθρων του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που εγκρίθηκε το 1979.
Ο ίδιος ο Ραΐσι το δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας με την ευκαιρία της Ημέρας του Ιρανικού Συντάγματος.
«Το ιρανικό σύνταγμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει διέξοδο σε περίπτωση αδιεξόδου», είπε ο Ραΐσι. «Ως εκ τούτου, είναι δυνατή η χρήση ευέλικτων μεθόδων στην εφαρμογή των διατάξεων του», συνέχισε ο πρόεδρος.
Η δήλωση του Ραΐσι έρχεται σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων στο Ιράν, μετά από περισσότερους από δύο μήνες διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Mahsa Amini , η οποία πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τη σύλληψή της από την ιρανική αστυνομία ηθικής επειδή δεν φορούσε το πέπλο σωστά.
Καταργήθηκε η Αστυνομία Ηθικής
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Εισαγγελέας Μοχάμεντ Τζαφάρ Μονταζερί είπε ότι το Ιράν έχει καταργήσει την αστυνομία ηθικής.
«Η ηθική αστυνομία δεν έχει καμία σχέση με το δικαστικό σώμα και έχει καταργηθεί», είπε ο γενικός εισαγγελέας σε δηλώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων «Isna».
Εκατοντάδες οι νεκροί
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και 80 μέρες. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 470 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 64 φέρεται να είναι ανήλικοι.
Μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, ωστόσο, τα θύματα είναι 61.
Σύμφωνα με διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθησαν 18.210 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 584 φοιτητές.
Χθες, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων.
Η ιρανική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει τουλάχιστον έξι διαδηλωτές σε θάνατο και χιλιάδες έχουν κατηγορηθεί για το ρόλο τους στις ταραχές.
Στις 24 Νοεμβρίου, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Turk, είχε καλέσει το Ιράν να βάλει τέλος στην «αχρείαστη και δυσανάλογη χρήση βίας» κατά των διαδηλωτών.
Agenzia Nova
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος