Τραγέλαφος: Χωρίς πρύτανη επί δύο μήνες τρία πανεπιστήμια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχουν περάσει δύο μήνες από τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης και τρία πανεπιστήμια –Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας– παραμένουν χωρίς πρύτανη, με το αυτί της υπουργού Παιδείας να μην ιδρώνει καν.

Είναι φανερό, λένε οι γνωρίζοντες, ότι ο νέος νόμος της Νίκης Κεραμέως για τα πανεπιστήμια άρχισε ήδη να αποφέρει «καρπούς», ήτοι ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα, αφού τα αποτελέσματα ήταν η υποβάθμιση, η συρρίκνωση και εν τέλει η παράδοση των δημόσιων πανεπιστημίων στις θεοποιημένες δυνάμεις της διαβόητης αγοράς.

Η προφανής ανωμαλία εκδηλώνεται γιατί σύμφωνα με το νομοθετικό τερατούργημα Κεραμέως ο πρύτανης δεν εκλέγεται πλέον απευθείας από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά από το εκάστοτε συμβούλιο διοίκησης, που αποτελείται από έξι εσωτερικά μέλη και πέντε εξωτερικά. Τα πέντε εξωτερικά μέλη επιλέγονται από τα έξι εσωτερικά, όμως σε περίπτωση ισοψηφίας η ψηφοφορία παρατείνεται αενάως έως ότου προκύψει πλειοψηφία!

Οπως αναφέρει η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, «ακόμη κι αν επιλεγούν τα εξωτερικά μέλη, όπου έχουμε δει ήδη υποψηφιότητες με ανύπαρκτο επιστημονικό υπόβαθρο σε πολλές περιπτώσεις, τα προβλήματα του νέου νόμου θα εμφανιστούν σε άλλα ζητήματα. Οπως στην περίπτωση όπου τα πέντε εξωτερικά μέλη, προσεταιριζόμενα ένα εσωτερικό και αναδεικνύοντάς το πρύτανη, να μπορούν να διοικούν τα πανεπιστήμια, με μειοψηφία τα υπόλοιπα πέντε εσωτερικά μέλη που θα έχουν εκλεγεί με την ψήφο όλων των πανεπιστημιακών του ιδρύματος. Ή να εκλέγεται πρύτανης ο τελευταίος σε ψήφους από τα έξι εσωτερικά μέλη. Τραγελαφικές καταστάσεις, με τα πανεπιστήμια να διοικούνται από τοπικούς “Νταβέληδες”, κλινικάρχες, ενδεχομένως διαπλεκόμενους επιχειρηματίες που δυσκολεύεται κανείς να καταλάβει το όψιμο ενδιαφέρον τους για τα πανεπιστήμια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ