Καταχειροκροτήθηκε ο Αλέξανδρος Χάχαλης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σταθμού Μετρό στο Σύνταγμα
το Σάββατο 26 Νοεμβρίου
Από το «Δεν Λησμονώ» στο «Δεν Ξεχνώ»:
Μικρασιατική καταστροφή – Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού –
Εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο:
Τρεις Τραγωδίες, Μία Τριλογία!
Από τις 21 έως 27 Νοεμβρίου 2022 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σταθμού Μετρό της Πλ. Συντάγματος ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Έκθεση Μνήμης και Τιμής – Φωτογραφίας και Ποίησης σε μια τριλογία για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, της Γενοκτονίας του Ποντιακού πληθυσμού και της εισβολής στην Κύπρο. Ο διεθνούς φήμης πατρινός συνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης έκλεισε την εκδήλωση με ένα έντονα συγκινητικό μουσικό αφιέρωμα με μελοποιημένη ποίηση Παλαμά, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Καβάφη και με τη συμμετοχή της υψιφώνου Ειρήνης Κώνστα και της συγγραφέως και ποιήτριας Ζαχαρούλας Παπαδάκη.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης- Συκεών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού και το Ίδρυμα «Δεν Λησμονώ – Γεώργιος Καραμάνος».
Σημειώνουμε ότι με χορηγία της Ι.Μ. Κύκκου είχε ετοιμαστεί ειδική πρωτότυπη παρουσίαση στην Έκθεση, των βανδαλισμών, δηώσεων και καταστροφών Ιερών Ναών και Μοναστηριών στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.
Την Έκθεση εγκαινίασαν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος κ. Κυριάκος Κενεβέζος, που έκανε χαιρετισμό. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο κ. Γιώργος Συλλούρης Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε., ο κ. Στέφανος Τανιμανίδης τ. Πρόεδρος Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού και ο κ. Γεώργιος Καραμάνος Ιδρυτής Ιδρύματος «Δεν Λησμονώ».
Την θεματική ενότητα «Μικρά Ασία – Πόντος – Κύπρος: Καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέπτυξε ο Δρ. Παπαφλωράτος Ιωάννη, Νομικός – Διεθνολόγος, Καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών και ο Δρ. Χοτζάκογλου Χαράλαμπος, Διευθυντής του Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμού της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο οποίος ήρθε για τον σκοπό αυτό από την Κύπρο.
Συμμετείχαν επίσης τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Ποντίων Μενιδίου, Ποντίων Φυλής, Μικρασιατών Μελισσίων και το Κυπριακό Χορευτικό Συγκρότημα «Εναλία Γη» της Ο.Κ.Ο.Ε. Στην Έκθεση υπήρξε αθρόα προσέλευση κοινού με πάνω από 10,000 επισκέπτες.
Μέγας Χορηγός ήταν οι Σταθερές Συγκοινωνίες ΣΤΑ.ΣΥ και χορηγοί η Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ – ΣΕΚ), η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ ΟΜΕ – ΟΤΕ, ενώ τη στήριξή τους προσέφεραν το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα – Κυπριακή Πρεσβεία και ο Δήμος Καλαμαριάς.
Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Προεδρίας και του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας.