Προβλέπουν τεράστιο κύμα γρίπης για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την εκτίμηση ότι θα έρθει μεγάλο κύμα γρίπης το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος εξέφρασε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Για το λόγο αυτό απηύθηνε έκκληση σε όσους έκαναν πέρσι το εμβόλιο της γρίπης «να το επαναλάβουν ειδικώς φέτος, όπου αναμένουμε ένα μεγάλο κύμα γρίπης, το οποίο θα ξεκινήσει εκεί κοντά στα Χριστούγεννα». Επομένως, σημείωσε ο κ. Τζανάκης «είναι πάρα πολύ κατάλληλος χρόνος τώρα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».

«Φέτος υπάρχει πρώιμα μία πανσπερμία ιών από από την οποία πάσχουν κυρίως τα παιδιά, τα οποία την μεταφέρουν στο σπίτι από τα σχολεία, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με συνέπεια εν συνεχεία να αρρωσταίνουν μεγαλύτεροι άνθρωποι, κυρίως ευάλωτοι, λόγω παθήσεων είτε με τροποποιημένο ανοσοποιητικό λόγω φαρμάκων, είτε υπερήλικοι με αποτέλεσμα να πάσχουν σοβαρά από τέτοιες εμπύρετες, γριπώδεις συνδρομές» επεσήμανε στην συνέχεια.

Ωστόσο όπως ανέφερε «σπανίως ανακαλύπτουμε στα νοσοκομεία και κάποια γρίπη, ανάμεσα σε αυτές τις ιώσεις που οδηγούν ανθρώπους στο νοσοκομείο, ακόμα και ενήλικες».

«Εκείνοι που στενάζουν είναι οι παιδίατροι και οι παιδιατρικές κλινικές με πραγματικά πολλές λοιμώξεις, κυρίως από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος προσδίδει μια συνδρομή στα μικρά παιδιά, βαρύτερη πολλές φορές, με βρογχιολίτιδα και αναπνευστική ανεπάρκεια και χρειάζεται το παιδί να εισαχθεί και να υποστηριχτεί αναπνευστικά με οξυγόνο ή και με άλλες συσκευές αναπνοής, ώστε να μπορέσουμε να το φροντίσουμε και να επανέλθει» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι «δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο με καταρροή και δέκατα, αποφεύγουμε συγχρωτισμό του παιδιού, πηγαίνοντας με φειδώ σε παιδότοπους και πάρτι».

Όπως τόνισε «το απόλυτο μέτρο προστασίας από τους αναπνευστικούς ιούς είναι η μάσκα και η σωστή αντισηψία των χεριών. Επομένως δεν νομίζω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε με πρόσταγμα. Αλλά οι πιο ευάλωτοι από εμάς και οι ηλικιωμένοι, καλό θα είναι να τη φοράμε όπου και όποτε αισθανθούμε ότι είμαστε ανασφαλείς, σε μέρη με συγχρωτισμό, σε χώρους όπου συναθροίζονται άνθρωποι, στις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας».

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κατέληξε λέγοντας πως αυτή την στιγμή ο ιός της γρίπης είναι ο πιο επικίνδυνος να προκαλέσει σοβαρότερα και βαρύτερα προβλήματα σε έναν ειδικό πληθυσμό που αφορά στους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ