Σε κανονικούς προεκλογικούς ρυθμούς κινείται ο πρωθυπουργός για τις εκλογές του 2023, καθώς έχει πυκνώσει τις περιοδείες του, έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους προεκλογικούς τόνους με πολωτικό και εν πολλοίς με διχαστικό λόγο, και θέτει στους ψηφοφόρους τα διλήμματα των εκλογών που θεωρεί ότι πρέπει να αποτελέσουν τα κριτήρια για την επιλογή τους. Πρόκειται για διλήμματα επί της ουσίας παραπλανητικά και τα οποία επανέλαβε κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του στην Πάτρα την Τρίτη και την Τετάρτη.
Πάνος Σώκος
«Ποιος είναι ικανός να διαχειρίζεται κρίσεις; Ο Κ. Μητσοτάκης ή ο Αλ. Τσίπρας;» είπε ο πρωθυπουργός, δίνοντας προσωπικό τόνο στις εκλογές, ενώ ζήτησε «δεύτερη εντολή στην προκοπή, για να μη ζήσουμε δεύτερη φορά τη συμφορά». Επίσης, έθεσε το ερώτημα «ποιος έχει αποδείξει στην πράξη ότι μειώνει φόρους και φέρνει νέες δουλειές;» και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε σε μία πορεία ανάπτυξης, η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας, βελτιώνει το εισόδημα των πολιτών, προσελκύει επενδύσεις, ή θα γυρίσουμε πίσω στις εποχές τις οποίες θέλουμε να ξεχάσουμε οριστικά;».
Όμως η πραγματικότητα της πολιτικής του όπως τη βιώνουν οι πολίτες από τον Ιούλιο του 2019 έχει απορρίψει αυτά τα διλήμματα, τα οποία αποδεικνύονται παραπλανητικά και εξυπηρετούν μόνο τις προεκλογικές του σκοπιμότητες. Οι ίδιοι οι αριθμοί, που δεν λαθεύουν ποτέ, είναι αποκαλυπτικοί, όπως δείχνουν έρευνες των εντεταλμένων φορέων του κράτους όπως είναι η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ κ.ά., και που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με επίσημες ανακοινώσεις ή δημοσιεύματα του Τύπου:
1. Ο πρωθυπουργός είπε στην Πάτρα αλλά και έχει κάνει σημαία της πολιτικής του σε όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας ότι μειώνει τους φόρους. «Ποιος έχει αποδείξει στην πράξη ότι μειώνει φόρους;» ήταν το ρητορικό ερώτημά του στην Πάτρα. Ομως, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα χρέη στην Εφορία στο τέλος του Ιουλίου του 2022 ήταν αυξημένα κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 112,6 δισ. ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι οφειλέτες προς την Εφορία (φυσικά και νομικά πρόσωπα) στο τέλος του Ιουλίου του 2022 ήταν 4.230.900, αυξημένοι κατά 741.827 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Κι εδώ προκύπτει το βασικό ερώτημα, στο οποίο ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί αποφεύγουν να απαντήσουν: Πώς είναι δυνατόν να μειώνονται οι φόροι και να αυξάνονται τα χρέη προς την Εφορία και οι οφειλέτες;
2. Ενα άλλο ερώτημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Πάτρα ήταν «ποιος έχει αποδείξει στην πράξη ότι φέρνει περισσότερες δουλειές;». Κι εδώ οι αριθμοί τον διαψεύδουν. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ήταν τον Οκτώβριο του 2022 942.164 άτομα, έναντι 889.465 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2022 (ποσοστιαία μεταβολή 5,92%) και έναντι 987.763 ατόμων τον Οκτώβριο του 2021 (ποσοστιαία μεταβολή -4,62%). Αυτό σημαίνει ότι η ανεργία καλά κρατεί και αυξομειώνεται ανάλογα με τις εποχικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και όχι με τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας, όπως επαίρεται ο πρωθυπουργός.
3. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ και από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις, με μόλις 398,07 ευρώ μεικτά (ή 330 ευρώ καθαρά) τον μήνα πληρώνονται 741.286 εργαζόμενοι (σχεδόν ένας στους τρεις) που δουλεύουν με όρους μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας αντιστοιχούν στο 29,1% του συνόλου των εργαζομένων.
4. Από τα ίδια στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει μια συνεχιζόμενη μισθολογική διάκριση εις βάρος των γυναικών. Ειδικότερα, ο μέσος μεικτός μισθός των γυναικών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση είναι 1.079,23 ευρώ, πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο μισθό των ανδρών, που φτάνει τα 1.232,54 ευρώ μεικτά. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα για τις αποδοχές που λαμβάνουν με όρους πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στα 153,31 ευρώ τον μήνα. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.
5. Ως προς τις συντάξεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από τους συνταξιούχους, και συγκεκριμένα 1.108.843 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.465.975, που αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 45%, λαμβάνουν κύρια σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ μεικτές αποδοχές (658 ευρώ καθαρά). Επίσης, 910.620 άτομα, ποσοστό 37%, δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις, έλαβαν κύρια σύνταξη έως 600 ευρώ μεικτά (564 ευρώ καθαρά), ενώ το 26,6% των συνταξιούχων, δηλαδή ένας στους τέσσερις (657.619 άτομα), εισέπραξε ως κύρια σύνταξη ποσό έως 500 ευρώ μεικτά (470 ευρώ καθαρά).
6. Το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται και βρίσκεται στα 260 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Το ιδιωτικό χρέος αποτελείται από τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, τα δάνεια που έχουν περάσει στα funds, αλλά και τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς την Εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί, μεταξύ αυτών και πολλές πρώτης κατοικίας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά!
Προσφυγή στις κάλπες με το «καλημέρα» του 2023;
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε από την Πάτρα ότι εκλογές θα γίνουν το 2023, ακόμη μια φορά όμως δεν μίλησε για «εξάντληση της τετραετίας» ή για «εκλογές την άνοιξη». Αντίθετα, αποκάλυψε ότι την ημερομηνία των εκλογών δεν την έχει αποφασίσει ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά την έλευση του νέου χρόνου ανά πάσα στιγμή μπορεί να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει την προκήρυξή τους.
Ο ίδιος θα προτιμούσε να μη χάσει ούτε μία μέρα από την τρέχουσα τετραετία, όμως δεν είναι αυτός πλέον που καθορίζει την πολιτική ατζέντα, καθώς οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών, η ενεργειακή ακρίβεια και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται αφαιρούν αργά αλλά σταθερά τη δυναμική του και δεν του επιτρέπουν να πάρει αποφάσεις που θα τον οδηγήσουν με ασφάλεια μέχρι τον Ιούνιο. Γι’ αυτούς τους λόγους στην κυβερνητική παράταξη ήδη λένε ότι οι εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν ακόμα κι από μέρα σε μέρα!