Οι επιθέσεις που διεξάγονται από την Άγκυρα και την Τεχεράνη τροφοδοτούν μια σπείρα έντασης που απειλεί να εμπλέξει τις τακτικές δυνάμεις στη Συρία, τους Πεσμεργκά της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και το ομοσπονδιακό Ιράκ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, γράφει η ιταλική Agenzia Nova.
Από το Τελ Ριφάατ, βόρεια της συριακής μητρόπολης του Χαλεπίου, μέχρι την πόλη Αλτούν Κουπρί, στην ιρακινή επαρχία Κιρκούκ, οι κουρδικές ομάδες βρίσκονται στα χέρια της Τουρκίας και του Ιράν που έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους, drones και αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες (ο τελευταίος τρόπος χρησιμοποιείται μόνο από τις τουρκικές δυνάμεις).
Γιατί χτυπούν τους Κούρδους
Οι λόγοι για τις επιθέσεις από την Τουρκία και το Ιράν είναι διαφορετικοί: Η Άγκυρα εξαπέλυσε επιθέσεις ως απάντηση στην επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη που αποδίδεται σε ένοπλες ομάδες Κούρδων της Συρίας που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.
Αντίθετα, η Τεχεράνη λέει ότι θέλει να χτυπήσει κουρδοϊρανικές ομάδες που υποστηρίζουν το κύμα διαμαρτυριών που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα που ξεκίνησε στις πόλεις Sanandaj και Saqez του Ιρανικού Κουρδιστάν στα μέσα Σεπτεμβρίου μετά το θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας, Mahsa Amini.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα για πρώτη φορά να έχει πραγματοποίησε επίσης επιθέσεις εναντίον βάσεων σε συριακό έδαφος που ελέγχονται από τις δυνάμεις της Μόσχας και τον αμερικανικό στρατό.
«Ξίφος με Νύχια»
Η πιο ανησυχητική κατάσταση αφορά τη Συρία, όπου τη νύχτα μεταξύ 19 και 20 Νοεμβρίου η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Ξίφος με Νύχια» (pençe-kılıç), μια εβδομάδα μετά την έκρηξη βόμβας στη λεωφόρο Istiklal της Κωνσταντινούπολης που είχε ως αποτέλεσμα έξι νεκρούς και 81 τραυματίες.
Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η επιχείρηση θα μπορούσε σύντομα να εξελιχθεί από εναέρια σε χερσαία, αυτό, άλλωστε υποδηλώνει ο τουρκικός όρος ” kılıç” (Σπαθί) που σύμφωνα με ορισμένους Τούρκους αναλυτές η σύνδεσή της με τη λέξη ” pençe ” (νύχι), που ήδη χρησιμοποιείται για άλλες επιχειρήσεις εναντίον τρομοκράτες, υποδεικνύει μια εξέλιξη με τη χρήση και χερσαίων δυνάμεων.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, 254 μέλη κουρδικών ένοπλων ομάδων στη Συρία και το Ιράκ εξοντώθηκαν στη στρατιωτική επιχείρηση, ενώ 471 στόχοι χτυπήθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές.
Η αεροπορική επιχείρηση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία «για τον καθαρισμό των περιοχών από τρομοκράτες μόλις αρχίζει», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), διευκρινίζοντας ότι η χώρα θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Συρία «όταν χρειάζεται».
«Οι επιχειρήσεις μας με αεροπλάνα, όπλα και drones είναι μόνο η αρχή. Η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε όλα τα νότια σύνορά μας με μια ασφαλή ζώνη είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Καθώς προχωράμε τις αεροπορικές επιδρομές χωρίς διακοπή, θα καταπολεμήσουμε επίσης τους τρομοκράτες από ξηρά την ώρα που είναι πιο βολική για εμάς», επανέλαβε ο Ερντογάν.
Οι Τούρκοι βομβάρδισαν κουρδικές πόλεις και χωριά
Οι επιθέσεις της Τουρκίας έπληξαν ένα ευρύ φάσμα πόλεων και χωριών στη βόρεια Συρία και επίσης στο βόρειο Ιράκ. Οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης το Κομπάνι , μια πόλη διάσημη για την αντίσταση στο Ισλαμικό Κράτος το 2014, με αεροπορικές επιδρομές, πυραύλους και drones, και επιτέθηκαν σε περιοχές όπως το Τελ Ριφάατ, όπου πολλοί εκτοπισμένοι ζουν ως πρόσφυγες.
Αυτοί οι εκτοπισμένοι είχαν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την τουρκική εισβολή στο Αφρίν και στη Μανμπίτζ το 2018.
Η Τουρκία έχει επίσης βομβαρδίσει άλλες περιοχές κατά μήκος των συνόρων, ιδιαίτερα στη συριακή επαρχία Αλ Χασάκα και περιοχές του όρους Σιντζάρ και του όρους Καντίλ, στο Ιράκ, το τελευταίο αποτέλεσε για μήνες αντικείμενο αεροπορικών επιδρομών κατά των ανταρτών του PKK.
Η διαφορά αυτής της επιχείρησης εναντίον των Κούρδων
Η καινοτομία σε σύγκριση με προηγούμενες επιχειρήσεις είναι ότι σε αυτή την περίπτωση η Άγκυρα προχώρησε παραπέρα, παραβιάζοντας για πρώτη φορά τον εναέριο χώρο που ελέγχεται από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο με εκτεταμένο δίκτυο πηγών στο έδαφος, ανέφερε ότι η τουρκική αεροπορική επιδρομή είχε στόχο ένα αρχηγείο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη ρωσική βάση Ταλ Ταμρ, στο το κυβερνείο της Αλ Χασάκα, σκοτώνοντας ένα μέλος του SDF και τραυματίζοντας άλλα τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός Ρώσου στρατιώτη, αλλά αυτή η τελευταία λεπτομέρεια δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.
«Θα ζητήσουμε από τους Τούρκους συναδέλφους μας κάποια αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης όχι μόνο στις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια της Συρίας», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας πριν από την έναρξη της 19ης συνάντησης των εγγυητών των εθνών της συριακής εκεχειρίας (Ιράν, Ρωσία και Τουρκία), γνωστή και ως διαδικασία της Αστάνα, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.
«Προτρέπουμε την Τουρκία να προσπαθήσει να βρει μια λύση στο κουρδικό πρόβλημα», είπε. Ο Λαυρέντιεφ δεν αναφέρθηκε άμεσα στο θέμα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση της Αστάνα.
Χτυπήθηκε και βάση του Διεθνούς Συνασπισμού
Η επίθεση κατά του Ταλ Ταμρ ακολουθεί τη χθεσινή επίθεση εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης που χρησιμοποιεί ο Διεθνής Συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκεται βόρεια της πόλης Αλ Χασάκα.
Η επίθεση επιβεβαιώθηκε, αν και όχι με επίσημη σημείωση, από την Κεντρική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (η διοίκηση που καλύπτει μια περιοχή από την Αίγυπτο έως το Καζακστάν, Centcom), η οποία παραδέχτηκε σε μήνυμά της στα διεθνή ΜΜΕ ότι μια τουρκική επιδρομή στα βόρεια Συρία έθεσε τις δυνάμεις της σε κίνδυνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν τρεις βάσεις στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Αλ Χασάκα που ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Νάκαρα, που βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Καμισλί. Το Χίμο βρίσκεται αντ’ αυτού τέσσερα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Καμισλί και την Τελ Φάρες στην επαρχία της Χασάκα.
Έπληξε κουρδικές ενεργειακές υποδομές
Η Τουρκία έχει επίσης πλήξει ορισμένες ενεργειακές υποδομές με drones, ιδίως το κοίτασμα πετρελαίου αλ Αουντί, το αντλιοστάσιο Ντέιλαχ στην περιοχή αλ Τζαουαντίγια στο άκρο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, τον σταθμό συμπίεσης αερίου Σοουαϊντίγια, επίσης στα βορειοανατολικά.
Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράκ επικεντρώθηκαν στην ορεινή περιοχή Καντίλ στα σύνορα Ιράκ-Ιράν, όπου λέγεται ότι βρίσκεται το αρχηγείο του PKK.
Σύμφωνα με το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο «Rudaw», περισσότεροι από 30 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν σε 25 αεροπορικές επιδρομές.
Το Ιράν χτυπά την αυτόνομη διοίκηση του Κουρδιστάν
Στο ανατολικό μέτωπο, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν επανέλαβαν να χτυπούν την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν καθώς και ορισμένες πόλεις με κουρδική πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του Αλτούν Κουπρί, στην επαρχία Κιρκούκ.
Στόχος είναι να χτυπηθούν κουρδοϊρανικές ομάδες που φιλοξενούνται στην περιοχή, όπως το Ιρανικό Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDKI), το Κόμμα Ελευθερίας του Κουρδιστάν (KFF) και το Κόμμα Komala που κατηγορούνται από την Τεχεράνη για υποκίνηση και υποστήριξη ταραχών κατά τη διάρκεια από τα μέσα Σεπτεμβρίου στη χώρα.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με drones και πυραύλους και έπληξαν τις πόλεις Κόγια, Ζργκόεζ, τον προσφυγικό καταυλισμό Τζεζνίκαν και την Σουλεϊμανίγια μεταξύ 20 και 22 Νοεμβρίου.
Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) κάλεσε τις γειτονικές χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της περιοχής και του Ιράκ, και κάλεσε την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να λάβουν «σοβαρή θέση» απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις.
Τους τελευταίους μήνες, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν πραγματοποίησαν αρκετές επιθέσεις με drones, πυραύλους και πυροβολικό κατά των θέσεων των κουρδικών-ιρανικών κινημάτων που κατοικούν στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και στο ομοσπονδιακό Ιράκ με απολογισμό 20 νεκρούς και πάνω από 60 τραυματίες.
Μάλιστα, ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στρατηγός Μοχάμαντ Πακπούρ, δήλωσε ότι οι Πασδαράν θα συνεχίσουν «να επιτίθενται στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ έως ότου εξαφανιστεί η απειλή που θέτουν τα κουρδοϊρανικά κινήματα που φιλοξενούνται στο έδαφος της αυτόνομης οντότητας και να αποκτήσουν τον αφοπλισμό τους».
Επικαλούμενο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Mehr», ο Πακπούρ προέτρεψε επίσης τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Οι επιθέσεις του Ιράν τη Δευτέρα επικρίθηκαν επίσης από την Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ (UNAMI) και από εκπροσώπους ευρωπαϊκών χωρών στο Ερμπίλ.
«Οι επανειλημμένες επιθέσεις, που παραβιάζουν την ιρακινή κυριαρχία, πρέπει να σταματήσουν», είπε η UNAMI.
«Τέτοια επιθετικότητα όχι μόνο αυξάνει απερίσκεπτα τις εντάσεις, αλλά προκαλεί και τραγωδίες. Όποιον εξωτερικό στόχο προσπαθεί να επιτύχει μια γειτονική χώρα, η χρήση καθιερωμένων διπλωματικών εργαλείων είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», τόνισε η UNAMI.
Agenzia Nova
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος