Επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας και στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης στη Λευκωσία
Εκδήλωση διαμαρτυρίας των παιδιών μικτών γάμων Τ/κ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο της οποίας έγινε πορεία από το Λήδρα Πάλας στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιδόθηκαν επιστολές.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από ομάδα με την ονομασία «Χωρίς ταυτότητα» και όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, διαμαρτύρεται για την άρνηση χορήγησης κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά με έναν Κύπριο και έναν μη Κύπριο γονέα.
Επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας και στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης στη Λευκωσία. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Ο μικτός γάμος δεν είναι έγκλημα», «Κύπριος αλλά χωρίς ταυτότητα», «Η αγάπη δεν γνωρίζει ταυτότητα», «Μην ανακατεύεσαι στον γάμο μου» και «Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».
Σε δήλωση στο χώρο της εκδήλωσης στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά οι διαμαρτυρόμενοι αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ως Τουρκοκύπριοι που έχουν το δικαίωμα στην ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούν να την αποκτήσουν και ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους παραβιάζονται. Αναφέρουν ότι είναι «συστηματικά εκτεθειμένοι σε ρατσισμό και διακρίσεις λόγω των λεγόμενων μικτών γάμων, όπου το ένα μέρος είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το άλλο μέρος είναι πολίτης Τουρκίας ή άλλης χώρας».
Κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι δεν χορηγεί «αυθαίρετα και παράνομα την ιθαγένεια σε παιδιά που γεννήθηκαν από μικτούς γάμους».
«Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου. Αυτή η διάκριση γίνεται και σε παιδιά Ελληνοκυπρίων που παντρεύονται Ασιάτη ή Αφρικανό, καθώς και σε Τουρκοκύπριους. Αυτή η ανοιχτά ρατσιστική προσέγγιση είναι απαράδεκτη. Το κράτος δεν μπορεί να επιβάλλει στους πολίτες του ποιον να ερωτευτούν και ποιον να παντρευτούν», αναφέρει η δήλωση που ανέγνωσαν.
«Στις σημερινές συνθήκες όπου η φτώχεια και η ανεργία αυξάνονται, πολλοί Τουρκοκύπριοι νέοι, των οποίων δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα ιθαγένειας, πρέπει να μεταναστεύσουν από το νησί με την ελπίδα να βρουν δουλειά. Ωστόσο, αν αυτοί οι νέοι είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν δουλειά σε όλο το νησί, ίσως να μην έπρεπε να φύγουν από τη χώρα μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει επίσης το δικαίωμα και την ελευθερία εργασίας των Τουρκοκυπρίων», υποστηρίζουν.
Ανέφεραν εξάλλου ότι συνεχίζουν τον αγώνα με νομικά και δικαστικά μέσα μέσω των δικηγόρων τους και ότι θα κάνουν γνωστό το θέμα σε διεθνείς πλατφόρμες και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.