Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Freddie Mercury 1946-1991: I won’t be a rock star – I will be a legend

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαν σήμερα, στις 24 Νοεμβρίου του 1991 σε ηλικία μόλις 45 ετών, φεύγει από τη ζωή μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως. Ο θρύλος της rock Freddie Mercury, ίσως η πιο αξιόλογη φωνή της rock σκηνής, ένας ξεχωριστός πιανίστας, performer και συνθέτης, πεθαίνει στο σπίτι του στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, από επιπλοκές στην υγεία του λόγω AIDS.

Γεννημένος ως Farrokh Bulsara στη βρετανική αποικία της Ζανζιβάρης, ο Freddie Mercury συνδύαζε το τεράστιο ταλέντο του με τον άκρατο ενθουσιασμό του σε ένα εκρηκτικό μείγμα δημιουργικότητας. Αυτές οι ιδιότητες, μαζί με την εξαίρετη μεταλλική χροιά της φωνής του και την πομπώδη προσωπικότητα του, οδήγησαν στα αριστουργήματα του ρεπερτορίου των Queen και σε μερικές από τις σπουδαιότερες ζωντανές εμφανίσεις στην ιστορία της μουσικής. Το καλλιτεχνικό του όνομα Μέρκιουρι, προήλθε από το ρωμαϊκό αντίστοιχο του αγγελιοφόρου των θεών των αρχαίων Ελλήνων, τον Ερμή.

Τον Απρίλιο του 1970, ο Freddie Mercury μαζί με τους Μπράιαν Μέι (κιθάρα), Ρότζερ Τέιλορ (ντραμς) και αργότερα τον Τζον Ντίκον (μπάσο), δημιούργησαν τους Queen.

Στις σημαντικότερες στιγμές του συγκροτήματος περιλαμβάνονται τα άλμπουμ A Night at the Opera (περιλαμβάνει το τραγούδι Bohemia Rhapsody), με το οποίο γίνανε πρώτη φορά γνωστοί, A day at the races (περιλαμβάνει τα τραγούδια Somebody to love, We will rock you και We are the champions), Τhe works (περιλαμβάνει τα τραγούδια I want to break free, Radio Ga Ga και το Hammer to fall), The miracle (περιλαμβάνει τα τραγούδια I want it all, Breakthru και The Invisible Man) και το θρυλικό Innuendo (περιλαμβάνει το διαχρονικό The show must go on και τα These are the days of our lives και I’m going slightly mad). Στις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η συμμετοχή τους το 1985 στο Live Aid μαζί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και η συναυλία που δόθηκε στο Στάδιο Γουέμπλεϋ το 1986 στα πλαίσια της περιοδείας Magic Tour.

Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής ανακοινώνει στον τύπο που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, ότι πάσχει από AIDS. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα φεύγει από τη ζωή.

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Freddie Mercury

1. Πριν από τους Queen, κυκλοφόρησε ένα solo single με τραγούδια των Ronettes και Dusty Springfield, χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό όνομα Larry Lurex για να κοροϊδέψει τον Gary Glitter.

2. Έχει σχεδιάσει ο ίδιος το λογότυπο της μπάντας με το βασιλικό οικόσημο.

3. Πριν γίνει γνωστός εργάστηκε ως βοηθός καταστήματος, χαρίζοντας στον David Bowie ένα ζευγάρι βίντατζ μπότες που δεν είχε λεφτά να αγοράσει.

4. H φήμη των Sex Pistols οφείλεται εν μέρει στον Freddie Mercury, όταν το 1976 πήραν τη θέση του στο απογευματινό talk show Today του Bill Grundy, που αναγκάστηκε να ακυρώσει λόγω επίσκεψης στον οδοντίατρο, το πρώτο μετά από 15 χρόνια.

5. Τον Αύγουστο του 1979, τραγούδησε και χόρεψε μπαλέτο σε παράσταση για φιλανθρωπικό σκοπό σε συνεργασία με το Βασιλικό Μπαλέτο της Βρετανίας.

6. Εμπνεύστηκε τη μελωδία και τους στίχους του τραγουδιού Crazy Little Thing Called Love στη μπανιέρα του σπιτιού του.

7. Τα μέσα της δεκαετίας του 80, για να διασκεδάσει τη Λαίδη Νταϊάνα από το άγχος της δημοσιότητας, την έντυσε drag queen και την έβαλε κρυφά σε ένα γκέι κλαμπ.

8. Έχει ηχογραφήσει τραγούδια με τον Michael Jackson, αλλά η συνεργασία τους δεν προχώρησε, καθώς τις συνεδρίες διέκοπτε συνεχώς το κατοικίδιο του Βασιλιά της Ποπ εκνευρίζοντας τον Freddie Mercury.

9. Όταν βρισκόταν μακριά από το σπίτι του σε συναυλίες, συνήθιζε να καλεί στο τηλέφωνο τις γάτες του για να ακούσει τη φωνή τους. Το τραγούδι Delilah έχει γραφτεί για την αγαπημένη του γάτα.

10. Επέμενε η τοποθεσία της τελευταίας του κατοικίας να παραμείνει μυστική, γεγονός που παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα.

infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ