Ο Ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία ζήτησε από την Τουρκία να απόσχει από την εκτεταμένη χερσαία επίθεση στη Συρία, καθώς τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Τουρκία θα επιτεθεί σύντομα στους Κούρδους μαχητές στη Συρία με άρματα μάχης και στρατιώτες, αναφερόμενος σε πιθανή χερσαία επίθεση ως απάντηση σε έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Λαυρέντιεφ πρόσθεσε, μετά από έναν νέο γύρο συριακών συνομιλιών με αντιπροσωπείες από την Τουρκία και το Ιράν στο Καζακστάν:
«Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις μας θα έχουν απήχηση στην Άγκυρα και ότι θα υπάρξουν άλλα μέσα για την επίλυση της κρίσης».
Στη συνέχεια είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια «καταστροφική» προσέγγιση στη βορειοανατολική Συρία και ότι η επίλυση του κουρδικού θα είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.
Περιέγραψε τους Κούρδους ως «όμηρους των Ηνωμένων Πολιτειών » και είπε ότι αυτό εμποδίζει τη λύση της κρίσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμάχησαν με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις , τις οποίες ηγούνται οι ένοπλες Μονάδες Προστασίας του Λαού των Κούρδων, στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία, που οδήγησε σε βαθιά διαφωνία με την Τουρκία.
«Χωρίς την αμερικανική παρουσία, το κουρδικό ζήτημα θα μπορούσε να είχε επιλυθεί πολύ γρήγορα, είμαι σίγουρος γι’ αυτό», είπε ο Λαυρέντιεφ.
Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν δεσμεύτηκαν σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες να αντισταθούν σε « αποσχιστικά σχέδια που στοχεύουν στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και απειλώντας την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών με πράγματα όπως διασυνοριακές επιθέσεις και διείσδυση».
Ο Λαυρέντιεφ είπε ότι τα μέρη συζήτησαν τη συμμετοχή της Κίνας σε περαιτέρω συνομιλίες στην Αστάνα ως παρατηρητής, μια ιδέα που εγκρίθηκε από το Ιράν, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να την εξετάζει.
Sky News Arabia
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος