«Η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει επίσης αυτό που καταδεικνύει η σημερινή κρίση», πρόσθεσε, «την αναγκαιότητα δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια. Πρόκειται για μία κουβέντα που έχουν ανοίξει ήδη με τις πολιτικές τους κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει στην αντίθετη κατεύθυνση να ιδιωτικοποιήσει ενεργειακούς φορείς και να αφήνει την αγορά ανεξέλεγκτη. Η κρίση αποδεικνύει πως η ενέργεια είναι ένα κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα προϊόν κερδοσκοπίας».
Αναφέρθηκε στο «μοντέλο-καζίνο», όπως το χαρακτήρισε, βάσει του οποίου διαμορφώνεται η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο και μετά, με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Οι προμηθευτές κάθε μήνα «παίζουν ρουλέτα» ανακοινώνοντας τιμές ανάλογα με δικές τους εκτιμήσεις για το κόστος, το ρίσκο τους το οποίο και μετακυλίουν πλήρως και με το παραπάνω στους τελικούς καταναλωτές. Τελικά τα καπέλα, οι «ρήτρες» στην τιμή είναι πολλαπλάσια και οι τιμές αυξήθηκαν τελικά αντί να μειωθούν. Ο καταναλωτής χρεώνεται την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat, χρήματα που λείπουν τελικά από την αγορά και από τα νοικοκυριά».
Σχετικά με τα υπερκέρδη που παράγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια και υποκριτικά και εκ των υστέρων, μετά από έντονη πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κυβέρνηση αναγκάζεται να φορολογήσει μέρος, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε: «Τα υπερκέρδη παράγονται με τις «ευλογίες» και την ανοχή της κυβέρνησης. Αν ήθελε πραγματικά να τα περιορίσει θα είχε παρέμβει ώστε να σταματήσουν να παράγονται και δεν θα επέτρεπε ακόμη και η ΔΕΗ να αισχροκερδεί. Η κυβέρνηση θα μπορούσε, και μπορεί και σήμερα, να επιβάλλει συντελεστή φορολόγησης 90% στα υπερκέρδη στην ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο, διυλιστήρια) και να συγκεντρώσει περίπου 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα».
Κληθείς να απαντήσει πώς σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης είπε: «Προτεραιότητά μας δεν είναι οι δημοσκοπήσεις αλλά τα προβλήματα της κοινωνίας που είναι πάρα πολλά. Εκτός από τα ζητήματα δημοκρατίας που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο φτωχοποίησης εξαιτίας της ακρίβειας παντού, των πλειστηριασμών που συνδέονται με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, με αποτέλεσμα να «κοκκινίζουν» τα δάνειά τους, καθώς και με την ενεργειακή φτώχεια ειδικά ενόψει του χειμώνα».
Σε σχέση με τις παρακολουθήσεις ο Σ.Φάμελλος σχολίασε τέλος: «Ό,τι και να ισχύει, ότι και να δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, είτε ότι είναι ανεπαρκής ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, είτε ότι είναι ακατάλληλος γιατί ευθύνεται για τις παρακολουθήσεις, όφειλε και οφείλει να παραιτηθεί. Στην Ελλάδα υπάρχει μείζον πρόβλημα αν πράγματι ένα σκοτεινό κέντρο φτάνει να παρακολουθεί και τον Υπουργό Εξωτερικών, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, τον υπεύθυνο για τους εξοπλισμούς. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να συμβεί αυτό και να παραμένει ο πρωθυπουργός στη θέση του;».