Η Πολιτική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα καλεσμένη στον Flash 99,4 FM και στην Βασιλική Πολίτου ανέφερε για την κατάθεση του προϋπολογισμού:
Μπορεί να χαρακτήρισε ”ιστορικό” , σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τον προϋπολογισμό του 2023 που κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή διότι ο νέος προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας και επισφραγίζει- με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
Η βαθμολογία της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εξακολουθεί να είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (σκουπίδια) .Οι αναβαθμίσεις της επενδυτικής θέσης της Ελλάδας δεν κατάφεραν να την βγάλουν από το κατώτατο επίπεδο Ως αποτέλεσμα, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έφτασε το 4,29%
Η λιτότητα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί,τα κύρια στοιχεία δηλαδή της μνημονιακής επιτήρησης και της ενισχυμένης εποπτείας ισχύουν και θα ισχύουν για πολύ ακόμα.
Στην διάρκεια της θητείας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη προστέθηκαν στο χρέος γύρω στα 70 δις.Γι αυτό και ο προϋπολογισμός εμφανίζει η αύξηση των ποσών που θα δοθούν για τόκους: Από 5,5 δισ. περίπου το 2021 και το 2022, τον επόμενο χρόνο θα φτάσουν τα 7 δις. ευρώ!
Η αυξημένη φορολογία για το 2023(άνω του 12%) ύψους 56,19 δις. ευρώ, από 50,05 δις φέτος υπερβαίνει τις προβλέψεις για μείωση του πληθωρισμού στο 5%,αυξημένο βέβαια σε σχέση με το 3% του προσχεδίου. Η αύξηση που καταγράφεται στα ποσά που θα δοθούν για τόκους είναι : Από 5,5 δις. περίπου το 2021 και το 2022, τον επόμενο χρόνο θα φτάσουν τα 7 δις. ευρώ!
Η ανάπτυξη είναι πλασματική, όπως ήταν και πριν το 2008. Είναι το ίδιο πράγμα, φούσκα χρέους .
Η αυξημένη φορολογία , η ακρίβεια και το πάρτι των κερδών στο χρηματιστήριο ,στην ενέργεια οδηγούν στην λεηλασία της αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων..