Η «Κιβωτός του Κόσμου» βρίσκεται αντιμέτωπη με βαριές καταγγελίες για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων και κακοποιήσεις, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη. Όλα ξεκίνησαν μετά από καταγγελία του Συνηγόρου του Πολίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Η έρευνα αφορά από τις συνθήκες διαβίωσης και διατροφής μέχρι τις σεξουαλικές κακοποιήσεις σε τουλάχιστον πέντε δομές της ΜΚΟ (Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας).
Ένα 19χρονο σήμερα αγόρι, κατήγγειλε στις αρχές ότι έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης (από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022) από συγκεκριμένο άτομο στη δομή, ενώ κατονόμασε άλλα δύο παιδιά, τα οποία έχουν βιώσει τη φρίκη στα χέρια του εργαζόμενου. Πρόκειται για δύο ενήλικους και έναν ανήλικο που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου.
Ο 19χρονος κατέθεσε την Τετάρτη στο τμήμα Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων, ενώ σύντομα θα κληθούν να καταθέσουν και τα άλλα δύο παιδιά, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και τέσσερις περιπτώσεις παιδιών (σύμφωνα με την κατάθεση του 19χρονου), που είχαν ξυλοκοπηθεί άγρια από άτομα στα οποία έδινε εντολές ο συγκεκριμένος εργαζόμενος.
Αποκαλύψεις-σοκ για τον κακοποιητή εργαζόμενο
Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε στην κατάθεσή του ο 19χρονος για τον κακοποιητή του, αυτός του συμπεριφερόταν υποτιμητικά και εξευτελιστικά, ενώ τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο, τον ανάγκασε να εργάζεται και τον εκβίαζε να μην μιλήσει, απειλώντας τον πως θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.
Αποκάλυψε ακόμα πως και άλλα παιδιά της δομής κλειδώνονται στα δωμάτια τους και τιμωρούνται με άγριους ξυλοδαρμούς, όπως για παράδειγμα ένας φίλος του, ο οποίος του εκμυστηρεύθηκε πως δύο άτομα (που κατονόμασε) τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του μέχρι που μάτωσε!
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η οποία επικαλείται πληροφορίες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε βάρος του ίδιου προσώπου (του εργαζόμενου) έχει υποβληθεί μία ακόμα καταγγελία για περιστατικό που φέρεται να έγινε το 2021 σε δομή της «Κιβωτού» στη Χίο (μαρτυρία από άτομο που φιλοξενούνταν εκεί).
Όπως είχε καταγγελθεί, μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο, είχε εντοπίσει το καταγγελλόμενο στέλεχος της ΜΚΟ να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Κατόπιν ενημέρωσε την αστυνομία για το περιστατικό, αλλά όταν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απευθύνθηκαν στο θύμα, εκείνο αρνήθηκε να καταθέσει όσα φέρεται να είχε βιώσει.
Ξύλο, πολύμηνες τιμωρίες, εκμετάλλευση, παρενόχληση, κακοποίηση
Τρεις άνθρωποι που έζησαν στην «Κιβωτό του κόσμου» περιέγραψαν στην «Καθημερινή» τις συνθήκες που συνάντησαν και βίωσαν.
Ένας 27χρονος υποστήριξε πως άτομο που δούλευε στη δομή είχε πάει σε διαμέρισμα όπου κρατούνταν απομονωμένος, είχε ξαπλώσει δίπλα του και είχε βάλει το χέρι του στα γεννητικά όργανα του παιδιού.
Στην ερώτηση «τι κάνεις», απάντησε «θα σου αρέσει». Ο νεαρός τον χαστούκισε και ο άνδρας έφυγε. Όταν το συζήτησε με φίλο του, είχε κι εκείνος παρόμοια εμπειρία, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν.
«Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», τόνισε ακόμα ο 27χρονος.
Λέει πως είναι ευγνώμων στην Κιβωτό γιατί του έμαθαν γράμματα, αλλά τονίζει ότι τον απέτρεψαν από το να πάει λύκειο. Είναι ένα παιδί που πήγε στην Κιβωτό λόγω κακοποίησης, η πλάτη του είχε ανοίξει από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του, ενώ τον έστελναν να ζητιανεύει στα φανάρια.
Αν και αρχικά η «Κιβωτός του Κόσμου» έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», λέει στην Καθημερινή, παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσαν να δουλέψεις».
Ήταν 14 όταν πήγε στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Κολωνό. Οι δουλειές, λέει, ήταν καθημερινές: καθάριζαν τουαλέτες και αποθήκες, κουβαλούσαν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν ετικέτες γιατί, όπως αναφέρει, τους ζητούσαν να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ήταν ληγμένα!
Ένα καλοκαίρι, καταγγέλλει ο 27χρονος, παρέμεινε μαζί με άλλα παιδιά, επί τρεις μήνες, σε ένα διαμέρισμα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μαζί τους ήταν κι ένας παιδαγωγός, αλλά συχνά οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν εμπειρία με παιδιά, ήταν υδραυλικοί ή ηλεκτρολόγοι. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έβγαιναν από το σπίτι ήταν για να πάνε για δουλειά σε ένα χωράφι στην Αττική. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα».
Χίος: «Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν»
Μια νεαρή γυναίκα που έζησε στην «Κιβωτό του Κόσμου» σε δομή στη Χίο (πήγε σε δομή στα 7 της χρόνια) για έξι χρόνια, καταγγέλλει απάνθρωπη συμπεριφορά:
«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά. Τότε μαζί με άλλα παιδιά μας έβγαζαν μέσα στον ήλιο να μαζεύουμε κουκουνάρια. Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια».
Ο 27χρονος και η κοπέλα από τη δομή της Χίου περιγράφουν επίσης πως αναγκάζονταν τα παιδιά να λένε ψέματα στους δημοσιογράφους, όταν πήγαιναν στις δομές και αν δεν το έκαναν, τους περίμενε τιμωρία.
Ήπειρος: Πολύμηνες τιμωρίες
Η 20χρονη Σοφία έζησε σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια.
Περιγράφει τον εαυτό της ως δύσκολο και οξύθυμο παιδί και σημειώνει στην «Καθημερινή» τις πολύμηνες τιμωρίες.
«Ένα καλοκαίρι μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, μας επιτρεπόταν να βγαίνουμε από το δωμάτιο μόνο για να καθορίζουμε την τουαλέτα και να βοηθάμε τη μαγείρισσα και μας άφηναν να κάνουμε διάλειμμα μόνο για να πάμε τουαλέτα».
Αποκλεισμός από όλους και όλα
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στις καταγγελίες, τους, τα κινητά απαγορεύονταν στις δομές και έτσι η επικοινωνία με συγγενείς ήταν δύσκολη.
Ο 27χρονος επισημαίνει πως όταν βγήκε από την «Κιβωτό του Κόσμου», η μητέρα και η αδερφή του, του είπαν πως όσες φορές είχαν προσπαθήσει να του μιλήσουν, τους είχαν πει είτε ότι ήταν διακοπές είτε ότι δεν ήθελε να τους μιλήσει.
Η 20χρονη Σοφία περιγράφει ότι ακόμα δεν την αφήνουν να μιλήσει με τον αδερφό της, ο οποίος παραμένει σε δομή της ΜΚΟ στην Ήπειρο και δεν την αφήνουν να του μιλήσει γιατί τη θεωρούν κακή επιρροή.
Τόσο η ίδια, όσο και ο 27χρονος, λένε πως, αν και από την «Κιβωτό του Κόσμου» τους είχαν υποσχεθεί ότι αφού ενηλικιωθούν θα τους βοηθούσαν να βρουν σπίτι για να μείνουν, δεν τους έδωσαν τίποτα και μάλιστα απέλυσαν την κοπέλα (δούλευε στη δομή ως καθαρίστρια με σύμβαση) και δεν τη βοήθησαν ούτε όταν έμεινε άστεγη.
Σούρας: Πληροφορήθηκα πολύ σκληρές κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά και με ονόματα
Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και υποστήριξε ότι πριν γίνουν γνωστές οι καταγγελίες που έχουν σοκάρει το πανελλήνιο, είχε ήδη πληροφορηθεί κάποια πράγματα «για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά, τις οποίες δεν ήθελα να πιστέψω».
Σύμφωνα με τον γνωστό ψυχίατρο, ήταν εις γνώσιν του και ονόματα ανθρώπων που γνώριζαν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, προσθέτοντας όμως πως «αυτά που πληροφορήθηκα είναι ακόμη πιο σκληρά από όσα έχουν ακουστεί».