Ο Ρώσος υπερεθνικιστής ιδεολόγος Αλεξάντερ Ντούγκιν, που θεωρείται ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επίθεσης στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ότι παραμένει πιστός στον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την ήττα της Μόσχας στην Χερσώνα.
« Κανείς δεν έχει γυρίσει την πλάτη στον Πούτιν, εγώ και όλοι οι Ρώσοι πατριώτες τον υποστηρίζουμε άνευ όρων. Η θλίψη για την απώλεια της Χερσώνας είναι άλλο πράγμα, η στάση απέναντι στον
αρχιστράτηγο είναι κάπως διαφορετική. Είμαστε πιστοί στον Πούτιν και υποστηρίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση και τη Ρωσία μέχρι τέλους», έγραψε ο Ντούγκιν στα ολλανδικά στο Telegram χθες το βράδυ.
Την Παρασκευή, ο Ντούγκιν δημοσίευσε ένα άλλο μήνυμα που φαινόταν να επικρίνει το Κρεμλίνο μετά την απώλεια της Χερσώνας. Σε αυτό, υποστήριξε ότι η ρωσική δύναμη δεν μπορούσε πλέον να εγκαταλείψει τίποτα και ότι «το όριο έχει φτάσει».
Με βάση αυτή την ανακοίνωση, το αμερικανικό think tank Institute for the Study of War ανέφερε σε δήλωσή του ότι η αποχώρηση από τη Χερσώνα είχε προκαλέσει «ιδεολογικό ρήγμα μεταξύ φιλοπολεμικών προσωπικοτήτων και του Βλαντίμιρ Πούτιν» που θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο.
Με χθεσινό μήνυμά του ο Ντούγκιν υπερασπίστηκε τον εαυτό του γράφοντας ότι «αν έχουμε παράπονα είναι εναντίον των μελών της ηγετικής ελίτ που ήδη τρέχουν και προδίδουν τον ανώτατο διοικητή ο ένας μετά τον άλλο».
Είπε επίσης ότι η ρωσική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί «πνευματικά και ιδεολογικά» για να κερδίσει τη σύγκρουση χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Η υποχώρηση από τη Χερσώνα, μια στρατηγική πόλη στη νότια Ουκρανία, υποστηρίχθηκε δημόσια από άλλες ρωσικές προσωπικότητες, οι οποίοι, ωστόσο, επέμειναν στη χρήση των πιο ριζοσπαστικών λύσεων στην Ουκρανία.
Μεταξύ αυτών ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, 60 ετών, έχει προωθήσει εδώ και καιρό την ιδεολογία του «νεοευρασιανισμού» και κάλεσε τον κόσμο να απελευθερωθεί από τις δυτικές παρεκκλίσεις χτίζοντας μια αυτοκρατορία που εκτείνεται σε Ευρώπη και Ασία.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος