Η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος εξέφρασαν την «απογοήτευσή» τους για το πρόγραμμα της ΕΕ για την επανεγκατάσταση παράτυπων μεταναστών, σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν, γράφει η τουρκική Sozcu.
Στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Μάλτας, της Κύπρου και του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης, τονίστηκε ότι οι τέσσερις χώρες είναι οι πρώτοι προορισμοί εντός της ΕΕ για παράτυπους μετανάστες από τη Μεσόγειο.
Όπως σημειώνεται οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν άλλα κράτη μέλη για την επανεγκατάσταση παρέμειναν χαμηλές σε σύγκριση με τις αφίξεις.
Στην κοινή δήλωση αναφέρθηκε ότι η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος κάλεσαν επίσης τα πλοία που ανήκουν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο και να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο για έρευνα και διάσωση.
Σημειώθηκε επίσης ότι οι τέσσερις χώρες θεώρησαν ως «επείγουσα και αναγκαία» τη διεξαγωγή συνάντησης με την ΕΕ για τον συντονισμό των ΜΚΟ σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες.
Επισημάνθηκαν οι σχέσεις Ιταλίας – Γαλλίας για την παράνομη μετανάστευση
Η αντίσταση της Ιταλίας να ανοίξει τα λιμάνια της σε 4 πλοία ΜΚΟ που διέσωσαν μετανάστες στη Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια να «επιλέξει» τους μετανάστες σε 2 από τα 3 πλοία στα οποία άφησε να ελλιμενιστούν, σύμφωνα με τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης, είναι ο λόγος που η Γαλλία, η οποία άνοιξε τα λιμάνια της σε ένα από τα 4 επίμαχα πλοία, αντέδρασε έντονα.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Τζεράλντ Νταρμανίν δήλωσε στις 10 Νοεμβρίου ότι η επιμονή της Ιταλίας να μην δέχεται πλοία ΜΚΟ ήταν μια «ακατανόητη επιλογή».
Κατηγορώντας την Ιταλία ότι «δεν συμπεριφέρεται ως υπεύθυνο ευρωπαϊκό κράτος», ο Νταρμανίν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία ανέστειλε την υποδοχή 3.500 μεταναστών από την Ιταλία στο πλαίσιο του προγράμματος επανεγκατάστασής.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την αντίδραση της Γαλλίας ως «ακατανόητη, άδικη και επιθετική».
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος