Η ολέθρια πολιτική για την ενέργεια θέτει σε κίνδυνο την ίδια την Εθνική ακεραιότητα. Άρθρο της Pravda.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

nuclear energy cea0cf85cf81ceb7cebdceb9cebaceae ceb5cebdceadcf81ceb3ceb5ceb9ceb1Αγαπητό Olympia

σου στέλνω μια μετάφραση από ένα άρθρο της pravda

γιά ένα θέμα που δέν τό συζητάμε καθόλου άν και σέ προεκλογική περίοδο καί που θά μπορούσε νά κρίνει τό εκλογικό αποτέλεσμα.

Είναι αυτό τής λειτουργίας, κατάργησης και προστίμων για τίς λιγνιτικές μονάδες παραγωγήςηλεκτρικής ενέργειας τής χώρας.

Σύμφωνα μέ τά όσα ισχύουν αυτήν τήν στιγμή στόν δυτικό κόσμο είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή στό κοντινό μέλλον θά αναγκαστούμε νά τά κλείσουμε.

Βέβαια όλοι ξέρουμε ότι στήν Ελλάδα διαθέτουμε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου γιά τά οποία γίνεται στό παρασκήνιο μεγάλος πόλεμος ωστε νά μήν περιέλθουν στήν κατοχή τής χώρας μας.

Οι λόγοι δέν είναι απλά οικονομικοί.Είναι εξόχως πολιτικοί.

 Εχουν νά κάνουν μέ τήν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τήν ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ τής χώρας μας.

Ενας λαός γιά νά είναι ελεύθερος πρέπει νά έχει  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ πρώτα απ´ όλα.

Τά υπόλοιπα τά βρίσκουμε.

Αυτό που διακυβεύεται σήμερα κατά τήν γνώμη μου δέν είναι τό άν θά μειωθούν οι μισθοί καί οι συντάξεις η ακόμα καί άν θα κοπούν και τελείως αλλά τό άν θά είμαστε ελεύθεροι η όχι.

Αν είμαστε ελεύθεροι τους μισθους και τις συντάξεις τά  επαναφέρουμε.

ένας Σπαρτιάτης.

Ολοκληρη η Βουλγαρία διαμαρτύρεται κατά της απόφασης της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού “Μπέλενε”. Η εγκατάσταση που στήθηκε από Ρώσους ειδικούς ήταν για να βοηθήσει τη Βαλκανική χώρα να πληροί τις αυστηρές απαιτήσεις της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά το πολιτικό κόστος ήταν πιο σημαντικό για τους πολιτικούς στήν Σόφια από τα εθνικά συμφέροντα.

Οι Βούλγαροι  βγήκαν στους δρόμους όταν έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ κατάφερε να αποφύγει μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για ψηφο εμπιστοσύνης. Το κυβερνών κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας” (GERB), κατάφερε να πείσει τους βουλευτές για την αντιοικονομική φύση του πυρηνικού σταθμού “Μπέλενε” που οι ειδικοί της Ρωσικής “Atomstroyexport”  σχεδίαζαν για πολλά χρόνια. Κυκλοφόρησαν αποσπάσματα από την έκθεση της βρετανικής τράπεζας HSBC, που επισημαίνει ότι η μονάδα ισχύος θα αποσβέση τό κόστος όχι νωρίτερα από το 2038, και  μόνο αν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι  διπλάσια τής σημερινής.

Ωστόσο, το ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι,σέ τέσσερα χρόνια από σήμερα μία μεγαβάτ-ώρα  στη Βουλγαρία μπορεί να κοστίσει περίπου 60-70 ευρώ σέ σχέση με το τρέχον 35-40. Μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, η τιμή θα απογειωθεί και θα είναι εκατό ευρώ. Ως εκ τούτου, το ζήτημα της απόσβεσης της επένδυσης δεν είναι αξιο λογου. Όσο για την διαρκεια λειτουργίας, τά πυρηνικά εργοστάσια δέν κατασκευάζονται για δέκα ή είκοσι χρόνια. Οι ρωσικοί αντιδραστήρες έχουν σχεδιαστεί για τουλάχιστον 60 έτη υπηρεσίας. Το εμπορικό δυναμικό του εργοστασίου στο Μπέλενε δεν αφήνει καμία αμφιβολία, και το έργο έχει τεθεί επανειλημμένα σε διάφορες δοκιμές, τόσο από πλευράς οικονομικής σκοπιμότητας οσο και συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.

Τώρα η Βουλγαρία έχει το μοναδικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, που χτίστηκε από την ΕΣΣΔ το 1974, των οποίων οι αντιδραστήρες παρέχουν σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Η κατασκευή του εργοστασίου “Μπέλενε” θα διπλασιάσει την παραγωγή της εθνικής πυρηνικής ενέργειας.

Οι ηγέτες του Βουλγαρικού Φόρουμ Ατομικής(Ενέργειας) και η βουλγαρική κοινότητα Πυρηνικών(Φυσικών) Bogomil Manchev και Παβλίν Grudev, θεώρησαν ότι οι ημέρες για να σωθεί το πολύ σημαντικό εργο για την ενέργεια της χώρας ήταν μετρημένες. Στα μέσα Απριλίου απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο Plevnelievu Rosen και τον Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ζητώντας να επανεξετάσει την απόφαση της κυβέρνησης. Σημείωσαν τη σημασία της κατασκευής του ρωσικού εργοστασίου για τη βουλγαρική οικονομία, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

“Καμία άλλη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκτός της πυρηνικής, δέν θα εξασφαλίσει την εφαρμογή των κανόνων αυτών, και μια αποτυχία να συμμορφωθεί με αυτούς θα οδηγήσει σέ περιβαλλοντικές κυρώσεις”, εισηγήθηκαν οι  επικεφάλης των δημοσίων οργανισμών στήν ηγεσία της χώρας, οπως ανέφερε τό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS   . «Εμείς επιμένουμε στη διεξαγωγή μιας ευρείας δημόσιας συζήτησης για τις συνέπειες που συνδέονται με την αποτυχία του πυρηνικού σταθμού” Μπέλενε “. Η κοινωνία πρέπει και δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πληροφορίες. Πιστεύουμε ότι μετά από μια τέτοια συζήτηση θα ήταν απαραίτητο να γίνει δημοψήφισμα “υπέρ” ή “κατά” πυρηνικού σταθμού “Μπέλενε”. Ας εκφράσει τη βούλησή του ο βουλγαρικός λαός  για το σημαντικό αυτό ζήτημα για όλους μας. “

Αλλά ο πρόεδρος, ο οποίος εφαρμόζει ανοιχτά αντι-ρωσική πολιτική, δεν έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες των πυρηνικών ειδικών της βιομηχανίας. Η κυβέρνησή του καθυστέρησε την υπογραφή της γενικής σύμβασης για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε  για σχεδόν τρία χρόνια, μέχρι που το τέλος Μαρτίου τελικά εγκατέλειψε. Τώρα στη θέση των πυρηνικών αντιδραστήρων θα πρέπει να κατασκευαστεί μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο . Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει πως αυτή η απόφαση σχετίζεται με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η βαλκανική χώρα δεν διαθέτει δικές της πηγές φυσικού αερίου.

Η ανάσχεση του ενεργειακού στρατηγικού σχεδίου  χωρίς προφανή λόγο, έχει προκαλέσει θύελλα αγανάκτησης στη βουλγαρική κοινωνία, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι ο λόγος αυτής της αλλαγής ήταν σαφές σε όλους.

Ένας δημοσιογράφος από την εξειδικευμένη διαδικτυακή πύλη AtomInfo.bg Νόρα Stoichkova έγραψε ότι ο πυρηνικός σταθμός «Μπέλενε» έχει παγώσει λόγω της άνευ προηγουμένου εξωτερικής πίεση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ενώ οι πρεσβευτές της ΕΕ απέφυγαν τήν δημοσιότητα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σόφια, είχε πολλές εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπου δυναμικά ταχθηκε υπέρ των εταιρειών ενέργειας των ΗΠΑ – Chevron και Westinghouse.

Τώρα, μετά την αποτυχία της διενέργειας ψηφοφορίας γιά ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και στο υπουργικό συμβούλιο του Μπορίσοφ, η μοίρα του ρωσικού σχεδίου είναι στα χέρια του βουλγαρικού λαού. Σύντομα θα μάθουμε αν καταφέρουν να κανουν ένα δημοψήφισμα για το θέμα της οικοδόμησης μιας στρατηγικής εγκατάστασης ενέργειας. Ένα μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φορολογίας  στην Κρατική Δούμα Γεβγένι Fyodorov είναι πεπεισμένος ότι η κοινή οικονομική λογική θα υπερισχύσει τελικά του πολιτικού κομφορμισμού.

“Η αγορά για την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι πολύ μικρή και, ως εκ τούτου, εξαιρετικά πολιτικοποιημένη Υπάρχουν τρεις ή τέσσερις χώρες στον κόσμο -. Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία -. Που μπορούν να χτίσουν εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας Κάθε μονάδα αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια, ακόμη και χωρίς την μετέπειτα συντήρηση. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός για τις συμβάσεις αυτές είναι στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε μια αποφασιστική προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την εκδίωξη της Ρωσίας από την ανατολή και τη μεταφορά των ενεργειακών έργων στις δικές τους εταιρείες. Η δραστηριότητα της σημερινής βουλγαρικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία.

Δεδομένου ότι η πρόταση της Ρωσίας είναι πολύ πιο κερδοφόρα – έχουμε καλύτερη και φθηνότερη τεχνολογία – Είμαι βέβαιος ότι το θέμα τελικά θα αντιμετωπιστεί υπέρ μας. Μετά από όλα αυτά αναρωτιέστε για το  ποια είναι η κατάσταση στη Βουλγαρία; Μερικές κυβερνήσεις είναι περισσότερο ευνοϊκές προς τη Ρωσία, κάποιες είναι λιγότερο ευνοϊκές. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει υπογράψει μια σύμβαση για την κατασκευή, και η τρέχουσα υπαναχώρησε. Νομίζω ότι αυτό δεν αλλάζει την πολιτική. Αλλά σύντομα η κυβέρνηση θα αλλάξει, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι οι πραγματικότητες της οικονομικής κρίσης, θα συμβάλλουν σε αυτό. Στά επόμενα ένα ή δύο έτη μπορούμε να περιμένουμε μια επανεναρξη τών εργασιών στόν πυρηνικό σταθμό “Μπέλενε”,  είπε σε μια συνέντευξη ο Yevgeny Fyodorov.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ