Η Όλγα Γεροβασίλη είναι αναμφισβήτητα μία από τις εντιμότερες υπουργούς Δημόσιας τάξης στην μεταπολίτευση. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, ίσως όμως ακριβώς αυτός να είναι και ο λόγος της παρακολούθησης της.
Γράφει η Μαίρη Μπενέα απο το ieidiseis.gr
Στον Άρειο Πάγο αναμένεται, να προσέλθει η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου μετά την αποκάλυψη του Documento πως ήταν ένα από τα θύματα του Predator.
Η κ. Γεροβασίλη αναμένεται να συναντηθεί με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.
«Χαστούκι» κατά Μητσοτάκη το προσχέδιο της έκθεσης της Pega για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Ως ένα ηχηρό και διεθνές «χαστούκι» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το προσχέδιο της έκθεσης της Pega αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.
Η εισηγήτρια της Επιτροπής, Σοφί Ιν’τ’Βελτ, παρουσίασε τα πρώτα της συμπεράσματα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδικά για την Ελλάδα, το προσχέδιο της έκθεσης αναφέρει πως η κατάσταση σχετικά με τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης πρέπει να διευκρινιστεί επειγόντως, λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2023.
Τόσο η ΕΥΠ όσο και η κυβέρνηση αρνούνται κατηγορηματικά ότι το Predator έχει ποτέ αγοραστεί ή χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με την PEGA δεν φαίνεται να υπάρχει έντονη αναζήτηση για την προέλευση των επιθέσεων με λογισμικό παρακολουθήσεων.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι μετά τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ.
Επισημαίνεται ακόμη από την PEGA ότι η παρακολούθηση για πολιτικούς λόγους δεν είναι καινούργια για την Ελλάδα, αλλά οι νέες τεχνολογίες λογισμικού κατασκοπείας διευκολύνουν πολύ την παράνομη παρακολούθηση, ιδίως σε ένα πλαίσιο σοβαρά εξασθενημένων διασφαλίσεων. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως η Πολωνία, η κατάχρηση του λογισμικού παρακολούθησης δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε ad hoc βάση για πολιτικά και οικονομικά οφέλη, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA.
Ωστόσο, όπως προσθέτει, διαβρώνει εξίσου τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και δίνει άφθονο χώρο στη διαφθορά, ενώ αυτές οι ταραγμένες εποχές απαιτούν αξιόπιστη και υπεύθυνη ηγεσία.
Οι Times «αδειάζουν» Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και την αναφορά σε Βαξεβάνη
Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» του Κυριάκου Μητοστάκη από τους Times του Λονδίνου για την υπόθεση των υποκλοπών. Σε δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη λίστα με τους 33 παρακολουθούμενους που δημοσίευσε το Documento και διαψεύδει κατηγορηματικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη περί απόφασης αμερικανικού δικαστηρίου από το 2016, η οποία εμπλέκει τον Κώστα Βαξεβάνη «στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο υπό πολιορκία πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν «υποκλοπές στα τηλέφωνα τουλάχιστον 33 πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, «συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Nottingham Forest». Ομάδας της οποίας είναι ιδιοκτήτης ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
«Οι κατηγορίες έρχονται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων στις Βρυξέλλες για περιορισμό της χρήσης spyware από κυβερνήσεις κρατών, αφού η Ελλάδα και τουλάχιστον τρία άλλα κράτη διαπιστώθηκε ότι «καταχρώνται» κακόβουλο λογισμικό για να παρακολουθούν τους αντιπάλους τους», αναφέρουν οι Times και σημειώνουν:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ως πρωθυπουργός επιβλέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας, «κρυφάκουγε» επίσης εξέχοντες βουλευτές του κεντροδεξιού κόμματος Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με το Documento.