Τα Υπουργεία Άμυνας και Παιδείας ανακοινώνουν ότι εργάζονται σχέδιο για την εισαγωγή ενός νέου μαθήματος στο σχολείο: «Βασική Στρατιωτική Προετοιμασία», στο οποίο θα αφιερώνονται τουλάχιστον 140 ώρες ετησίως. Μια απόφαση που εντάσσεται σε μια ολοένα και πιο διάχυτη ιδεολογική προσέγγιση στα σχολεία.
Η «Βασική Στρατιωτική Προετοιμασία», είναι μια παλιά ιστορία στη Ρωσία. Ένα μάθημα το οποίο χρονολογείται από το 1918 και το οποίο υπήρχε με διαφορετικές μορφές σχεδόν σε όλη τη σοβιετική εποχή.
«Για πρώτη φορά, η στρατιωτική εκπαίδευση πριν από τη στρατολόγηση εισήχθη στην ΕΣΣΔ το 1918 για πολίτες ηλικίας 15–20 ετών. Από το 1947, ακυρώθηκε για όλους τους μη φοιτούντες νέους και από το 1962 – για όλους τους μαθητές γυμνασίου. Το 1967 αποφασίστηκε η επανέναρξη της στρατιωτικής εκπαίδευσης για μαθητές των ανώτερων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των επαγγελματικών σχολείων. Εκείνη την εποχή, ως οι καθηγητές, κατά κανόνα, διορίζονταν άτομα μεταξύ των απόστρατων αξιωματικών. Κατά μέσο όρο, διατέθηκαν δύο ώρες την εβδομάδα για αυτό το θέμα. Κατά την περίοδο της περεστρόικα, με εντολή του Υπουργείου Παιδείας στα σχολεία της RSFSR ουσιαστικά ακυρώθηκε. Καθορίστηκε ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης πεδίου, σε στρατόπεδα άμυνας και αθλητικής υγείας», γράφει η Izvestia.
Λίγες ώρες την εβδομάδα όπου εξειδικευμένοι δάσκαλοι διδάσκουν στους μαθητές τα βασικά της στρατιωτικής ζωής, τους μαθαίνουν να βαδίζουν, να χειρίζονται πυροβόλο όπλο, να χρησιμοποιούν κιτ πρώτων βοηθειών ή μάσκα αερίου.
Η επανεισαγωγή του είναι ένας τρόπος να δώσει δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες (διδασκάλους), ακόμη και σε εκατοντάδες χιλιάδες μελλοντικούς βετεράνους του πολέμου στην Ουκρανία.
(Izvestia)
Το Radio France Internationale σχολίασε αυτές ρωσικές αποφάσεις,
Είναι πάνω από όλα ένας ισχυρός δείκτης της «επανασοβιετοποίησης» της Ρωσίας, όπως εξηγεί ο Arnaud Dubien, διευθυντής του Γαλλο-ρωσικού Παρατηρητηρίου.
Προφανώς, αυτό δεν είναι πολύ περίεργο δεδομένου του πλαισίου, πρώτα απ’ όλα του πολέμου στην Ουκρανία, και γενικότερα, της εκ νέου σοβιετοποίησης των μυαλών και των πρακτικών στη Ρωσία.
Θα πετύχει αυτό;
Δεν είναι σίγουρο. Εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο πρότεινε την παράταση της στρατιωτικής θητείας σε δύο χρόνια, είδε τις προτάσεις του να απορρίπτονται αυτή την εβδομάδα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, λέει πολλά για το παρασκήνιο του κλίματος στη Ρωσία.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα επανασοβιετικοποίησης, το σχολείο είναι ιδιαίτερα στοχευμένο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση εισήγαγε μαθήματα με τίτλο «Σημαντικές συνομιλίες», αλλά γρήγορα ονομάστηκαν από το κοινό ως «Μαθήματα Πατριωτισμού», δεδομένου του περιεχομένου τους που επαινούσε το ρωσικό κράτος και τον πόλεμό του στην Ουκρανία.
Παρά τις διαμαρτυρίες πολλών γονέων και δασκάλων, η ψήφιση του νόμου έγινε άμεσα.
Όπως, επίσης, επισημαίνει η Izvestia:
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο γιατί δεν πρόκειται μόνο για θέματα που σχετίζονται με την έννοια της «στρατιωτικοποίησης», αλλά και για τις απαραίτητες καθημερινές δεξιότητες. Εκτός από την κλασική συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση των πολυβόλων, είναι επίσης η παροχή πρώτων βοηθειών, μαθήματα προσανατολισμού, που θα είναι χρήσιμα σε κάθε μαθητή», είπε ο Μπόρις Τσερνίσοφ, αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας από το κόμμα LDPR.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος