Οι παράνομοι μετανάστες που κινούνται σε νέα διαδρομή μέσω των ψηλών τμημάτων της Ροδόπης έχουν προκαλέσει την τεράστια πυρκαγιά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, γράφει η βουλγαρική «24 Часа».
Η φωτιά κάλυψε τις παραμεθόριες περιοχές με την Ελλάδα στις 22 Οκτωβρίου. Η πρώτη εστία καταγράφηκε στο όρος Πάπικο στο ελληνικό τμήμα της Ροδόπης. Λόγω του ισχυρού ανέμου, η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα στα ορεινά και στις 31 Οκτωβρίου πέρασε τα σύνορα με τη Βουλγαρία στην περιοχή του νοτιότερου σημείου της χώρας μας – του όρους Βεΐκατα.
Μια μέρα αργότερα, Βούλγαροι πυροσβέστες και δασολόγοι κατάφεραν να σβήσουν τις φλόγες. Δύο ημέρες αργότερα – στις 2 Νοεμβρίου, η φωτιά διέσχισε ξανά την επικράτειά μας, αλλά αυτή τη φορά η ανακάλυψη ήταν σε πολλά σημεία και το μέτωπό της έφτασε τα 25 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με αναφορές της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα την ημέρα της πυρκαγιάς, δεν υπήρξε κεραυνός που να προκάλεσε τη φωτιά. Έχουν γίνει αναφορές από ορειβάτες για παρουσία πολλών αυτοσχέδιων πυρκαγιών.
Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που Έλληνες έχουν έρθει αντιμέτωποι με μεγάλες ομάδες μεταναστών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν μάλιστα και στα ελληνικά ΜΜΕ φωτογραφίες από παράνομους μετανάστες που ποζάρουν σε φωτογραφίες στο όρος Πάπικο.
Κυκλοφόρησαν επίσης φωτογραφίες που έδειχναν επιγραφές στα αραβικά γραμμένες σε βράχους ακόμη και στην ελληνική σημαία. Πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε από φωτιά που άναψαν οι μετανάστες στο βουνό για να ζεσταθούν τη νύχτα.
Όπως διαφαίνεται οι μετανάστες ακολουθούν νέα ορεινή διαδρομή.
Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα σύνορα με την Ελλάδα συμμετέχουν 32 στρατιωτικοί και ένα ελικόπτερο Mi-17
Από την Τουρκία, οι πρόσφυγες εισήλθαν στη Βουλγαρία, από το λεγόμενο κανάλι της Ροδόπης πέρασε τα σύνορα με την Ελλάδα και έφτασε στο όρος Πάπικο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως αφετηρία για την περιοχή του ελληνικού χωριού Σώστη που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού. Κοντά στον Σώστη, οι μετανάστες παρελήφθησαν από διακινητές καθ’ οδόν προς την Ευρώπη.
Η περιοχή της βουλγαρικής επικράτειας, από την οποία οι Έλληνες λένε ότι περνάει η νέα ορεινή διαδρομή των μεταναστών, είναι δυσπρόσιτη. Στη βουλγαρική πλευρά, το βουνό φτάνει τα 1400 μέτρα ύψος.
24chasa.bg
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος