γράφει η Φανούλα Αργυρού*
Τα πολιτικά πράγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες είναι τριτοκοσμικά. Μεταξύ τραγωδίας, κωμωδίας και θεάτρου του Καραγκιόζη!
Μια πρωτοφανή «εκλογική» αναμέτρηση διαρκείας παρακολουθήσαμε, για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Boris Johnson (Μπόρις Τζόνσον). Στην συνέχεια τον δεύτερο εξαναγκασμό σε παραίτηση της Liz Truss, (Λίζ Τράς). Με κατάληξη (μέχρι στιγμής) την «εκλογή» του ινδικής καταγωγής Rishi Sunak (Ρίσι Σούνακ).
Το κύριο άρθρο που ακολουθεί είναι από την ομογενειακή «Ελευθερία» Λονδίνου που παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τίτλος: «Eνας διπλά δοτός πρωθυπουργός βραχείας διαρκείας».
« Μετά το απόλυτο ρεζίλεμα της βρετανικής πολιτικής ζωής, με τα όσα διαδραματίστηκαν στην εναλλαγή προσώπων στην αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος και, συνακόλουθα, στην πρωθυπουργία της χώρας, το Ηνωμένο Βασίλειο τυγχάνει να έχει στο κυβερνητικό τιμόνι έναν πολιτικό ο οποίος δεν έχει εκλεγεί για να είναι κυβερνήτης της χώρας από κανένα σώμα ή συγκροτημένη ομάδα.
Δεν έχει σημασία αν είναι ικανός ή όχι, εκατομμυριούχος ή… πένης, «βέρος» Βρετανός ή ινδικής καταγωγής. Το κυριότερο είναι δεν έχει καμία λαϊκή εντολή. Κατ’ αρχάς, δεν εξελέγη από το σύνολο του εκλογικού σώματος. Αν αυτό μπορεί «να ξεπεραστεί» με νομιμοφανή δικαιολογία ότι η εντολή δόθηκε στο κόμμα του το 2019, άρα θεωρείται φορέας αυτής της εντολής (πράγμα άτοπο, φυσικά), τότε πώς μπορεί να δικαιολογηθεί ότι ούτε τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος εξέφρασαν άποψη διά ψήφου (δεν τους άφησαν, δηλαδή), αλλά ούτε και η κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών (οι 357 βουλευτές) ψήφισαν τον Σούνακ για πρωθυπουργό. Ήταν αναμενόμενο – αν γινόταν ψηφοφορία ανάμεσα στους βουλευτές – να κέρδιζε. Αλλά δεν έγινε ψηφοφορία λόγω των «αλχημειών» της αρμόδιας Επιτροπής 1922. Η αλλαγή του κανονισμού για υποστήριξη από 100 βουλευτές για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα, λειτούργησε ως τροχοπέδη – εμπόδιο καλύτερα – στο να αφεθούν τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν.
Αυτοί που «μαγείρεψαν» όλη αυτή την αντιδημοκρατική διαδικασία, δηλαδή οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, ζουν σε ένα «γυάλινο κλουβί» στο κέντρο του Λονδίνου, είναι απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματα του κόσμου. Κατά βάση, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πολιτική τους επιβίωση και όχι το καλό της κοινωνίας, η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εδώ και πέντε μήνες, στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, αυτοί ασχολούνται με μικροκομματικά παιχνίδια αντί να εγκύψουν στα προβλήματα του κόσμου, όπως κάνουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Δυστυχώς, αυτό είναι κατάντια. Και το πρόβλημα θα συνεχίζεται. Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις του νέου πρωθυπουργού θα αμφισβητούνται συνεχώς, διότι δεν υπάρχει απ’ ευθείας εντολή από τον λαό.
Η λύση είναι μία και μόνον. Άμεσα Γενικές Εκλογές στη χώρα για να εξέλθει από αυτή τη δίνη. Ο εκατομμυριούχος κύριος Σούνακ και οι «γελοιοποιημένοι» βουλευτές του κόμματός του καλά την έχουν. Προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά για ακόμα 18 μήνες.
Εκτίμησή μας είναι ότι η λύση αυτή με τον ινδικής καταγωγής και προελεύσεως Σούνακ δεν θα πάει μακριά. Είναι μια θνησιγενής κατάσταση, που προόρισται να λήξει σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Η «Ελευθερία» καλά τοποθετεί τα πράγματα.
Ο Μπόρις Τζόνσον αφού επέβαλε κατά την διάρκεια της πανδημίας αποκλεισμό/περιορισμούς/κανονισμούς, αφέθηκε στο έλεος του και των πέριξ του, να κάνουν όπως τους γούσταρε με… πάρτυ στο 10 Downing Street. Ενώ πολλοί γνώριζαν, πέρασαν μήνες για να βγουν αυτές οι παρανομίες στον Τύπο και να ενημερωθεί ο λαός. Τελικά και αφού βρέθηκε ένοχος παραβιάσεων κανονισμών που ο ίδιος επέβαλε στο λαό, πλήρωσε και πρόστιμο στην Αστυνομία και αναγκάστηκε η περιβόητη Επιτροπή 1922 να τον εξαναγκάσει με τη σειρά της σε παραίτηση.
Το ερώτημα που έκτοτε αιωρείται: Εφόσον η πρωθυπουργική κατοικία φρουρείται από όλες τις πλευρές με αστυνομικούς και όχι μόνον, και έβλεπαν το πηγαινε-ελα με ποτά και άλλες δραστηριότητες γιατί δεν καταγγέλθηκαν οι παρανομίες ενωρίτερα;
Έτσι ξεκίνησε η ενδο-κομματική διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος. Οι δύο επικρατέστεροι στο τέλος μιας χρονοβόρας διαδικασίας(μηνών) κατέληξαν ο Ρίσι Σούνακ και η Λίζ Τράς. Οπόταν σύμφωνα με την διαδικασία του Συντηρητικού Κόμματος, για την τελική απόφαση το θέμα πήγε για ψηφοφορία στα πληρωμένα μέλη του Κόμματος, περίπου 156,000. Και αφού φθάσαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία με την «εκλεκτή» των ως την Λίζ Τράς!
Το γιατί δεν προτίμησαν τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος υπηρέτησε στην κυβέρνηση Τζόνσον ως Υπουργός Οικονομικών κατά την πανδημία, και γνώριζε πολύ καλά την οικονομική κατάσταση της χώρας και προειδοποιούσε κατά την προεκλογική περίοδο για τις λανθασμένες θέσεις που εξέφραζε η Τράς ότι θα ακολουθούσε στην οικονομία, αντί της Λίζ Τράς, ο βίος και πολιτεία της οποίας έπρεπε να τους είχε προβληματίσει ως προς τις ανικανότητες της για την πρωθυπουργία, είναι άλλο ερώτημα. Το οποίο όμως, μπορεί να εξηγείται αν ένας θεωρήσει ότι κάποια μέλη δεν ήθελαν τον Σούνακ λόγω της καταγωγής του!
Τελικά η περιβόητη Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών, μετά τα εγκληματικά θαλασσώματα Τράς, που έφεραν την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, βύθισαν εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια, και ολόκληρο το λαό να φορτώνεται για δεκαετίες χρέη εξ΄αιτίας της, την εξανάγκασαν και αυτήν να παραιτηθεί! Μη έχοντας άλλη επιλογή προχώρησαν σε νέα εκλογή ηγέτη τους, (όπως έγραψε και η «Ελευθερία») αυτή τη φορά με μια νέα περίεργη …διαδικασία εξπρές. Αφού όμως, «επιβράβευσαν» απαράδεκτα την εκλεκτή τους Λίζ Τράς, για τη τραγωδία της χώρας, με επίδομα £115,000 το χρόνο εφ΄όρου ζωής!!!!
Μάλιστα, μια φατρία των Συντηρητικών που υποστήριζαν φανατικά τον Τζόνσον και την Τράς όταν είδαν ότι οι επικρατέστεροι (στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ήσαν ο Ρίσι Σούνακ και Πένυ Μορτρότ, έπεισαν τον Μπόρις Τζόνσον που βρισκόταν διακοπές στην Καραϊβική να επιστρέψει για να υποβάλει υποψηφιότητα με το πρόσχημα ότι μόνο εκείνος είχε λαϊκή εντολή από το 2019! Και αυτός πίστεψε και επέστρεψε, αλλά όταν δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πέραν των 50 πάνω κάτω υποστηρικτών δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει το αξίωμα και αποσύρθηκε προτού μπεί στη… κούρσα.
Τελικά λίγα μόνο λεπτά πριν την λήξη της διορίας υποβολής υποψηφιοτήτων αποσύρθηκε και η Penny Mordaunt (Πένυ Μορντόντ) και έτσι η Επιτροπή 1922 διόρισε τον Ρίσι Σούνακ ως ηγέτη των Συντηρητικών ως το μόνο υποψήφιο και ταυτόχρονα το νέο Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτή είναι η κατάντια του Συντηρητικού Κόμματος που κόστισε στο λαό ένα ακατανόμαστο χρέος κάπου £45 δις (εκ) ψηλά επιτόκια, κίνδυνο να χάσει ο λαός τις συντάξεις του, τη λίρα να καταποντίζεται και βάλε. Και όλα αυτά ανερυθρίαστα να ισχυρίζονται εν ονόματι του…»εθνικού συμφέροντος»! Επειδή οι Συντηρητικοί φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι να πάνε σε γενικές εκλογές γιατί ξέρουν θα καταποντιστούν εκτός και αν ο Σούνακ καταφέρει κάποιο θαύμα.
Τελικά, ευτυχώς που βρέθηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, ο άνθρωπος που τους έκατσε στο πάγκο τους…
Για να δούμε αν θα αληθεύσει η πρόγνωση της «Ελευθερίας».
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 6/11/2022 onisilos.gr