«Μια απάντηση στην εισροή Αλβανών στη Βρετανία είναι να τους στείλουμε σπίτι τους.
Πρόστιμο; δίκαιο. Αγνόησε τον Έντι Ράμα –του οποίου το κόμμα, πρέπει να σημειωθεί, είναι πολύ καλός διάδοχος του αμοιρολόγητου δικτάτορα, Ενβέρ Χότζα.
Η δυσκολότερη επιλογή είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στην Αλβανία –ενδημική διαφθορά, ναρκοελίτ και σάπια πολιτική τάξη– μέσω της διπλωματίας, της έξυπνης ανάπτυξης διεθνούς βοήθειας και μιας ισχυρής προσέγγισης στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Θα μπορούσατε, φυσικά, να κάνετε και τα δύο», γράφει η Μέλανι Μακ Ντόνα στο The Spectator.
Θα σημειώσει η δημοσιογράφος:
Ο Romeo Gurakuqi, ένας συντηρητικός βουλευτής στην Αλβανία ο οποίος αποβλήθηκε από το κόμμα του στις τελευταίες εκλογές, ήταν τρομερά ιδεαλιστής για την πολιτική πριν από 20 χρόνια.
Λέει κατηγορηματικά ότι ο τρόπος διακυβέρνησης της Αλβανίας δεν ταυτίζεται με το ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ:
«Ο τρόπος διακυβέρνησης, αλαζονεία, ανισότητα, διαφθορά, έλλειψη ελέγχου του κράτους δικαίου, έλλειψη εγγύηση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των ξένων επενδύσεων στη χώρα, όλα έχουν αυξήσει την ύφεση στην κοινωνία», λέει.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν είναι στενός σύμμαχος του Ράμα. χρηματοδοτεί ένα ακόμη μέγα τζαμί, στην Αλβανία, ως μέρος του μεγαλειώδους έργου του για την αναβίωση του Οθωμανισμού. Αλλά αυτό το είδος επένδυσης είναι ασυνήθιστο.
Για τους περισσότερους Αλβανούς, λέει ο Gurakuqi, οι καιροί είναι δύσκολοι:
«Η αλβανική κοινωνία βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη, όχι μόνο οικονομική και κοινωνική, αλλά και σε κατάσταση άγχους, ανασφάλειας για τη ζωή, που εκτείνεται στα κατώτερα και μεσαία στρώματα της κοινωνίας».
Το τελευταίο διάστημα τα βρετανικά ΜΜΕ, γράφει η αλβανική Gazeta Shqiptareέχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στη μετανάστευση, κυρίως την αλβανική, καθώς έχουν προκαλέσει την ανησυχία των λαθραίων που έρχονται με φουσκωτά.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος